E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düştü, küresel piyasalar karışık seyretti---

ABD borsaları düştü, küresel piyasalar karışık seyretti

ABD borsaları düştü, küresel piyasalar karışık seyretti
21 Şubat 2018 - 09:26 borsagundem.com

ABD borsaları Walmart hissesindeki kayıpla geriledi ve Asya borsaları da karışık seyir izledi

Dolar ABD Hazine tahvil faizlerinin dört yılın zirvelerine yakın seyrinden destek bularak değer kazanırken, güne zayıf başlangıç yapan Asya borsaları Nikkei endeksinin desteğiyle yükselişe geçti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi kayıplarla kapanan Wall Street'i izleyerek güne yüzde 0.1 düşüşle başladıktan sonra yüzde 0.5 artıya geçti. Doların yen karşısında değer kazanmasına paralel olarak ihracatçı şirket hisselerindeki alımlarla yükselen Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.9 kadar yükseldikten sonra kazanımlarını geri verdi. ABD borsaları ise art arda altı gün süren kazanımların ardından dün Walmart hisselerindeki satışların baskısıyla ekside kapandı. Amazon ve mikro işlemci üreticilerinin hisselerindeki alımlar ise Nasdaq'ın günü yatay bitirmesini sağladı. ABD borsaları bu ay başında tarihi zirvelere çıktıktan sonra Hazine tahvil getirilerinde durmayan yükselişin yarattığı kaygılarla keskin düşüşler kaydetti. Fed'in bu yıl tahmin edilenden daha fazla sayıda faiz artırımı yapacağı endişeleri tahvil faizlerini yukarı itiyor. Hazine tahvil getirileri yatırımcıların portföylerinde bu hafta ABD devletinin yapacağı 258 milyar dolar tutarındaki geniş kapsamlı borçlanmaya yer açmalarının etkisiyle tekrar dört yılın zirvelerine çıktı. İhracın dün akşam saatlerinde tamamlanan 179 milyar dolarlık bölümü öncesinde Hazine tahvillerinin getirileri bazı vadelerde dokuz yıldan uzun bir sürenin zirvesine yükseldi. Bugün ve yarın yapılacak ihalelerde ABD Hazinesi yaklaşık 60 milyar dolar daha borçlanacak. ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişte devletin borçlanmayı artırmasının da etkisi bulunuyor. Hazine Bakanlığı geçen yıl kabul edilen vergi indirimi yasası ve gelecek iki yılda federal harcamaları artıracak bütçe anlaşmasının ardından bütçe açığının artacağı beklentisiyle borçlanmayı artırdı. Yüksek getiriler dolara destek veriyor.

DÖVİZ

Dolar yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmalarının etkisiyle geçen hafta gördüğü üç yılın dip seviyelerinden toparlandıktan sonra bugün artıda seyrediyor. Yatırımcılar ise Ocak ayı sonunda yapılan Fed toplantısının gece saatlerinde açıklanacak tutanaklarını bekliyorlar. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü üç yılın dip seviyesi olan 88.251'i görmesinden bu yana yüzde 1.7 yükseldi. Endeks Asya piyasalarında yüzde 0.1 artıda 89.789'da bulunuyor. İşlemciler doların son birkaç günde kaydettiği toparlanmayı yen karşısında olanlar başta olmak üzere kısa pozisyonların kapatılmasına bağlıyorlar. Uzmanlar bugün TSİ 2200'de yayımlanacak tutanaklarda sıkılaştırma yanlısı bir eğilim görülmesi halinde bunun doları destekleyeceğini belirttiler.

PETROL

Petrol fiyatları doların geçen hafta gördüğü üç yılın dip seviyelerinden toparlanması ve ABD'de petrol üretiminin artacağı beklentileriyle bugün geriledi. Brent petrolünün varil fiyatı dünkü kapanışa göre yüzde 0.9 düşüşle 64.7 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın doların geçen hafta gördüğü üç yılın dip seviyelerinden toparlanmasına paralel olarak bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Spot altının ons fiyatı seans içinde 1,325.31 puana kadar gerileyerek 14 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.2 ekside 1,326.4 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)