Bankadaki hesabınızdan para eksildiğini görürseniz şaşırmayın
www.borsagundem.com
23.2.2012 - 12:10
Kira geliri vergisini ödemeyen 1 milyon 200 bin ev sahibine mektup gönderen Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik haciz uyarısı yaptı. Her türlü çağrı ve ödeme davetine rağmen vergisini vermeyenlerin banka hesaplarından kesintiler yapılacak. E-haciz ile mükellefin ayağına gitmeden vergiler banka hesaplarından tahsil edilecek.
Cihan TV Network üzerinden yerel kanallarda canlı yayınlanan Anadoluda Sabah programı Başkent Konukları'na katılan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan, vergi tahsilatı için yenilikleri anlattı. Teknolojiyi kullanarak motorlu taşıtlar vergisi, kira gelir vergisi, trafik cezası gibi tahsilatların elektronik olarak tahsil edildiği bilgisini veren Candan, e-haciz uygulamasını anlattı. Teknolojiyi vatandaşa bilgi kolaylık hizmeti olarak sunmakla birlikte tahakkuk eden vergi alacaklarının zamanında tahsilini sağlamak amacıyla da kullandıklarını söyleyen Candan, "Bu noktada ödeme kolaylığı olarak vatandaşın borcunu vergi dairesine gitmeden bankalardan ödeme kolaylığı yanında ödemesini yapmamışsa biz artık orda 6183 sayılı yasayla haciz işlemleri var. Teknoloji kullanarak bu tip borcunu ödemeyen yükümlülere belli uyarılarımız var. Anında olmuyor. Ödeme emri gönderiyoruz. Bütün buna rağmen ödevini yerine getirmiyorsa bizde etkili bir yöntem olarak e haciz yöntemini devreye sokuyoruz. Bankalara bir elektronik olarak haciz işlemiyle sağlıyoruz." dedi.
İdare olarak dünyada teknolojiyi en iyi kullanan Gelir İdareleri'nden birisi olduklarına dikkat çeken Candan, konut kira geliri 500 lira olanların bankacılık üzerinden ödemeyi aldığına söyledi. Tapu bilgileri aldık, bankalardan, sigorta şirketlerinden gelen ev sahibi bilgilerinin çapraz kontrolden geçirildiğinin altını çizen Candan, sistemi şöyle anlattı: "Bu bilgileri düzenleyerek vatandaşlara bir hizmet daha verelim düşüncesi oluştu. Kira gelirlerini 1 Mart-25 Mart tarihleri arasında verecekleri beyannameleri kendilerine hazırlayalım istedik. Otomatik olarak hazırlandı. Daha önce vergi dairelerine gittiklerinde kendileri beyannamelerini elle doldurmak zorunda kalıyordu. Bilgileri kendileri doldurarak destek alıyorlardı. Bu sistem tamamen proaktif bir sistem. Otomatik beyanname formatında sunuyoruz." diye konuştu.
MEKTUBU ALAN VERGİ DAİRELERİNE KOŞTU
Gelir İdaresi'nin hazırladığı 1 milyon 200 bin vatandaşa ulaştığını aktaran Candan, mektup alan vatandaşların heyecanlanıp vergi dairelerine koştuğunu aktardı. Mektup gönderilenlerden 900 bin kişinin zaten kira geliri vergisi ödeyen kimselerden oluştuğunu kaydeden Candan, 300 bin kişi ise daha önce hiç kira geliri beyan etmeyen ev sahibi olduğunu söyledi. Mektupların içinde konuyu daha iyi anlatan broşür yer aldığını dile getiren Candan, mektubu alan vatandaşların sistemde bir bilgisi olduğunu 1 Mart-25 Mart tarihleri arasında işlem yapması gerektiği yönünde kanıya vardığını kaydetti. Şinasi Candan, internet kullanıcılarının güvenlik sorularıyla kendisinin bir şifre oluşturarak ya da herhangi bir vergi dairesinden şifre alarak otomatik beyannamesini görebildiğini dile getirdi. İlerleyen günlerde alışveriş merkezlerinde stantlar açarak cumartesi pazar alışverişe çıkan ev sahiplerine vergi sorgulama imkanı tanıyacaklarına işaret eden Candan, ekranda çıkan bilgilerin doğruluğunu kontrol eden mükelleflerin onaylama butonuna basarak otomatik vergi tahakkukunu yaptığını vurguladı. Candan, bu kişilerin vergisini vergi dairesine gitmeden de herhangi bir anlaşmalı bankadan da ödeyebildiğinin altını çizdi.
MEKTUP GİTMEYENLER DE MART SONUNA KADAR VERGİSİNİ ÖDEMELİ
Kira geliri elde edip mektup gönderilmeyenlerin de bulunduğunu söyleyen Candan, şu uyarıyı yaptı: "Mart döneminde 1 Mart 25 Mart tarihleri arasında mektup gitmese dahi beyan etmeleri kendi lehlerine olacaktır. Aksi taktirde cezai işlem yapılacaktır."
BU ÇEŞİT ÇEŞİT VERGİLER (KDV ÖTV) HARİÇ TÜRKİYE YE Mİ HAS ACABA .TÜRKİYEDE ALINAN VERGİLER BAŞKA BİR DÜNYA ÜLKESİNDE VARMI MERAK EDİYORUM. EVİM DE YOK KEŞKE OLSADA VS. VS. VERGİSİNDEN BENDE ÖDESEM.
Dünyada verginin vergisini (KDV,ÖTV)ödeyen bir ülkenin vatandaşı olarak diyorum ki...İstenen vergiler dünya stantartlarında olsun,ödeme gücümüzü aşmasın bizde günü gününe vergimizi ödeyebilelim.
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..