Türkiye, 2015 yılında dünyanın gıda üssü olacak...
www.borsagundem.com
7.2.2012 - 23:50
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2013 yılının sulama yılı, 2015 yılının ise GAP’ın dünyanın gıda üssü haline geleceği bir yıl olacağını söyledi.
GAP İdaresi tuzluluğa dikkat çekmek için ‘Harran Ovası'nda tuzluluğa karşı farkındalık’ kampanyası düzenledi. Kampanyayı Koruklu Tarım Meslek Lisesi'nde verdiği eğitim toplantısı ile başlatan GAP idaresi, çiftçiyi aşırı sulama ve tuzluluk alanında bilinçlendiriyor.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, GAP’ta Eğitim Yayım Projesi ile Türkiye için yeni model oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. GAP bölgesini hazine olarak değerlendiren Vali Güvenç, “Çok ciddi bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Bu hazinenin yönetiminden hepimiz sorumluyuz. Bu bize sorumsuzca kullanmak üzere devredilen bir hazine değil. Bu bir emanettir. Çocuklarımızın, torunlarımızın bize verdiği bir emanettir. Kutsal bir nimettir. Asırlar boyu bu topraklarda susuzluktan çektik, yüreklerimiz yandı. Susuzluk, fakirliği ve yokluğu getirdi. Yokluk, kavgayı ve gürültüyü, ümitsizliği getirdi. Çünkü su yoksa hayat yoktur.” dedi. Kentte tek sorunun tuzluluk olmadığını belirten Güvenç, aşırı sulamaya da dikkat çekti. Güvenç, “10 metre küp su Suriye’ye akıyor vahşi sulamadan, kanalların kırılmasından dolayı. Aşırı sulamada verim kalitesi düşüyor, emekler ziyan oluyor.” şeklinde konuştu.
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise GAP bölgesinde bir milyon 800 bin hektarı sulamak istediklerini belirtti. Sulama projelerinde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Karahocagil, yürütülen projelerin büyük bir kısmının 2013 yılına yetiştirileceğini müjdeledi. GAP’ın potansiyelinin 2013 yılında ortaya çıkacağını dile getiren Karahocagil, “2013 sulama dönemi diyoruz ama belki 2015'te, 2016'da gerçekten bölgenin dünyanın gıda üssü olduğunu, gıda potansiyelinin ciddi bir kısmını karşıladığını göreceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da açılış konuşmalarının ardından “Harran'da tuzluluk” konulu bir sunum yaparak, toprak ve suyun iyi kullanılması halinde araziden yeterli verimin alınabileceğini bildirdi.
Toplantıda ayrıca 'Suyun etkin kullanımı', 'Harran'da sulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri' ile 'Enerji kullanımında tasarruf imkânları'yla ilgili alanında uzman kişilerce çiftçiler ile sulama birlik başkanlarına bilgilendirme yapıldı.
İki oturum halinde yapılan toplantının ardından çiftçilerle sohbet eden Vali Güvenç, Tarım Lisesi'nde okuyan öğrencilerle de görüştü. Daha sonra Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve beraberindekiler Koruklu yakınlarında bulunan GAP TAGEM’e ait, Talat Demirören Araştırma İstasyonu'na geçti. Burada TÜBİTAK’ın 1001 proje kapsamında desteklediği Seyyar Güneş Pilini (kendi enerjisini üreten sulama sistemi) ve sırta ekim ile işlemesiz tarım uygulamaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Projeleri hayata geçiren ekibi tebrik eden Vali Güvenç, güneşten elektrik enerjisi üreten panelin sadece sulamada değil evlerde de kullanılabileceğini söyledi.
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..