TURKCELL AÇIKLAMALARI KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN NE İFADE EDİYOR?
Bildiğiniz gibi Turkcell İMKB’de işlem gören en değerli 5 şirketten birisi ve hisselerinin önemli bir oranı borsade işlem görüyor (yüzde 33’ten fazla). Bu yüzden şirketin genel müdürü bu şartlar altında Turkcell yaşayamaz gibi sözler sarfediyorsa..
www.borsagundem.com
17.2.2010 - 17:37
Bu şirkete yatırım yapan küçük yatırımcıları bilgilendirmek için bu açıklamanın detaylarını incelemek önemli diye düşünüyorum. Öncelikle bu açıklamaya neden olan kararı anlatalım. Bilgi ve iletişim sektörünün regülatörü aldığı karar ile ara bağlantı fiyatlarında indirime gitti. GSM’de yüzde 52, sabitte yüzde 15 (alan dışı fiyatında) indirim gerçekleşti. Ara bağlantı gsm ve sabit hat operatörlerinin birbirine ödediği ve çağrı başına belirlenen ücret anlamına geliyor. Turkcell bu indirim kendi gelirini olumsuz etkileyecek düşüncesiyle tepki gösteriyor. Eğer bu indirim gerçekten şirketin gelirini düşürecekse şirketin değeri de bundan mutlaka etkileneceği için küçük yatırımcılar için konu daha da önemli hale geliyor.
Benzer indirimler geçmişte de yapıldığı için (mesela geçen sene) etkisini görmek için elimizde bilgi mevcut. Dolayısıyla geçmişe bakarak benzer indirimlerin nasıl bir etki yarattığını yani şirketlerin gelirini azaltıp azaltmadığını görmek mümkün.
Geçen sene de yüzde 30 ara bağlantı indirimi yapılmıştı.
Sektörün düzenleyicisi BTK’nın etki analizi raporuna göre (BTK’nın internet sayfasında bulmak mümkün-sayfa 67) 2004-2009 arasında yapılan ara bağlantı indirimleri ile toplam ara bağlantı gelirleri yüzde 77 artış göstermiş. Yani operatörler pozitif etkilenmiş.. Ayrıca şebeke içi arama fiyatları düşmüş. Yani tüketici fayda sağlamış.
Ayrıca şirketlerin toplam trafikleri artmış yani şirketler dae fayda sağlamış çünkü kullanıcılar daha çok konuşmuş. Tüm bunların sonucunda ortaya şu sonuç çıkıyor: Ara bağlantı indirimleri hem operatörlere (toplam trafik ve gelir açısından) hem tüketicilere (düşen fiyat açısından) hem de devlete (artan hazine geliri açısından) fayda sağlamış bugüne kadar.. O yüzden Turkcell’in tepkisinin bu kadar sert olmasının nedenini anlamak biraz güçleşiyor.
Bir diğer ilginç konu ise sabit ara bağlantıdaki durumdan şikayet edilmesi. Yani sabit ara bağlantı düşmedi (aslında alan dışı yüde 15 düştü) denilerek neden sabitte indirim yok deniliyor? Oysa bir mobil şirket sabit daha pahalı kalacak herkes mobile geçecek diyorsa bundan şikayet etmek yerine mutlu olması gerekmez mi? Yani daha çok müşteri kazanacağım diye sevinmez mi? Görüldüğü üzere özellikle küçük yatırımcıların demeç ve haberlerin ardından ani tepkiler vermemesi ve olayın kökenini incelemesi önemli.
BORSAGUNDEM.COM ANALİZ
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..