BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, SPK, sığ hisseler için belirlediği kriterler konusunda, 'Şu anda sırf sermayesi düşük diye çok iyi niyetli şirketi cezalandırıyor olabilirsiniz' dedi
www.borsagundem.com
27.7.2010 - 13:33
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), sığ hisseler için belirlediği kriterler konusunda, Şu anda sırf sermayesi düşük diye çok iyi niyetli şirketi cezalandırıyor olabilirsiniz dedi.
SPK'nın konuya ilişkin kriterlerini değerlendiren Bahçuvan, düzenlemeyle, İMKB'de payları işlem gören şirketlerin paylarının A, B, C olmak üzere üç gruba ayrıldığını hatırlatarak, düzenlemede C grubunun olacağını önceden tahmin ettiklerini, bunu, halka açıklık oranı yüzde 1'ler seviyesinin altına gelmiş, piyasada manipülasyona tabi olabilecek ve yatırımcıların bu yüzden mağdur olabileceği hisseler şeklinde son pazar olarak düşündüklerini ve olumlu gördüklerini anlattı.
Bahçuvan, Fakat gelinen noktada A, B, C grubu diye bir ayrıma gidilmiş. B grubu yeni ortaya atıldı. Böyle birşey olacağı bilinmiyordu dedi.
Borsa'ya KOBİ'lerin de gelmesine ilişkin ortaya konan çabalara işaret eden Bahçuvan, şöyle devam etti: Bir yandan KOBİ'leri Borsa'ya teşvik edelim, diğer taraftan da sermayesi düşük olan şirketleri ayrı bir sınıf içinde değerlendirip, bunları kredili işlemlerden uzak tutarak, bunlara gelecek likiditenin, talebin önlenmesine çalışıyoruz.
Bu yanlış bir uygulama olmuş. Burada sadece C grubu olması lazımdı. Manipülasyona tabi olan hangi şirket olursa olsun, o an piyasada onların geçici olarak alınabileceği geçici bir pazar olabilirdi. Bir hisse senedi sırf piyasa değeri yüksek diye çok yoğun manipülasyonlara tabi olmasına rağmen yatırımcı tarafından A grubu göründüğü için riskli görünmeyecek. Yatırımcı diyecek ki ‘bunda benim başıma birşey gelmez'.
A grubu hisseler konusunda, SPK'nın bir nevi garantör konumuna geçtiği yorumunda bulunan Bahçuvan, Bu da çok yanlış bir izlenim doğuracak. Manipülatörler, halka açık piyasa değerlerini 10 milyon liranın üzerine çıkarıp rahatlıkla A grubu piyasada pazarlayabilir hale gelecekler dedi.
Borsa'daki manipülasyonun bu şekilde önlenemeyeceğini ifade eden Bahçuvan, Şu anda sırf sermayesi düşük olduğu için çok iyi niyetli şirketi cezalandırıyor olabilirsiniz. Piyasa değeri yüksek, hem sahibinin hem manipülatörlerinin doğru yolda olmadığı hisseleri de A grubu lanse ederek korumuş oluyorsunuz. Yani dağ fare doğurdu değerlendirmesinde bulundu.
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..