E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'ye çağrı yaptı!---

ABD'ye çağrı yaptı!

ABD'ye çağrı yaptı!
02 Aralık 2011 - 08:11 borsagundem.com

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti öncesi, Washington önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti öncesi, Washington önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. ABD’de 220 dernek ve altı federasyonu çatısı altında toplayan Türki Amerikan Birliği’nin (Turkic American Alliance-TAA), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konferedasyonu (TUSKON) ile düzenlediği “Yeni Zorluklar ve Fırsatlar” konferansına New York Senatörü Kirsten Gillibrand ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ileana Ros Lehtinen başta olmak üzere 10 Senatör ve 60’a yakın kongre üyesi katıldı.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’nin toplam ithalatı içinde Türkiye’nin yüzde 1’den az paya sahip olduğuna işaret ederek, “Yapacağımız çok şey var, Türkiye hızla büyüyen bir yükselen piyasa, ABD ise yüksek teknoloji ekonomisi. Pazarlarımızın güçlerini birleştirmeliyiz. İşadamlarımızın birlikte yapabileceği çok şey var” dedi. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece ABD ve Türkiye değil, birlikte üçüncü ülkelerdeki fırsatlardan istifade edebilirler. Amerikalı ve Türk işadamlarının Türkiye, ABD, AB, Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika’daki fırsatlara daha yakından bakmalarının zamanı.”
Türkiye merkez ülke
Giderek daha fazla Amerikalı şirketlerin bölge merkezi olarak İstanbul’u seçtiğine dikkat çeken Şimşek, ”Örneğin Microsoft 83 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor, GE Health aynı şeyi yapıyor. Birçok küresel şirket Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Balkanlar ile Orta Asya’yı Türkiye’den yönetiyor” dedi. Türk ve ABD’li işadamlarının ortaklıklar kurması gerektiğini vurgulayan Şimşek, özellikle yenilenebilir enerji, altyapı, turizm ve biyoteknoloji sektörlerinde fırsatların olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin yakın çevresi ve Ortadoğu ile artan ekonomik ve siyasi bağlarının giderek daha fazla ilgiyle izlendiğini belirten Şimşek, “ABD ve diğer ülkeler, Türkiye’nin bölgede artan ekonomik ve siyasi etkisini bir tehdit olarak gördü. Ancak son dönemde olanlar gösterdi ki Türkiye’nin çevresinde artan rolü aslında hem kendisi hem müttefikleri hem de bölge halkı için bir fırsat ve değer teşkil ediyor” diye konuştu. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ileana Ros-Lehtinen ise Türkiye ile ABD’nin günümüzde baş gösteren ekonomik zorluklara karşı işbirliğini arttırdığını ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara yaklaştığına vurgu yaptı. Lehtinen, özellikle finansal hizmetler, biyoteknoloji ve ilaç sektöründe büyüme için önemli fırsatlar olduğunu kaydetti.
En sıcak ortak
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yerine seçilen New York Senatörü Kirsten Gillibrand ise iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün güçlendiğine işaret ederek, şöyle konuştu: “Türkiye, en sıcak karşıladığımız ekonomik ortaklarımız arasında. Geçtiğimiz on yılda ekonomisini üçe katlayarak, dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi haline geldi. Sadece bu yılın ilk 8 ayında iki ülke arasındaki ticaret yaklaşık yüzde 50 artış gösterdi. Önümüzdeki dönemde enerji işbirliğini arttırmaya çalışacağız, aynı zamanda İstanbul’un finans merkezi olmasına yönelik de destek vereceğiz.”
IMF’nin başında Türk olmalı
BROOKINGS Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Euro bölgesinde yaşanan krizde IMF’in kilit rol oynayabileceğini belirterek şunları söyledi: “IMF, Avrupalı otoritelerden daha fazla küresel deneyime sahip. Avrupa’ya özel finansal enstrümanlar sağlayabilir; bu hibe değil borç şeklinde olabilir. Türkiye, IMF’in daha etkin olmasında kilit rol oynayabilir. Türkiye’deki finansal yapı, krizin odak noktası ülkelere göre çok daha sağlam. IMF’de kotaların yeniden düzenlenmesi ve IMF’in rolünde yükselen piyasaların daha güçlü yere sahip olmaları gerekiyor. Ben de çok yakında IMF’de bir Türk yönetici görmeyi diliyorum. IMF yönetiminin ağırlığı bugünü değil, 20 yıl öncesini yansıtıyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)