E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Merkez'e odaklandı---

Piyasalar Merkez'e odaklandı

Piyasalar Merkez'e odaklandı
22 Ağustos 2011 - 16:32 borsagundem.com

Piyasaların gözü, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yarın yapacağı faiz toplantına çevrildi

Dünya ekonomisi durgunluk, borç sorunu ve işsizlik üçgeninde tehlikeli sinyaller verirken ABD ve Avrupa merkez bankalarının 2013’e kadar faizi düşük tutacağını açıklaması gelişmekte olan ülkelere sıcak para riskini arttırıyor. Bu nedenle TCMB’nin faiz indirimi ihtimali de artıyor.
Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarın yapacağı faiz toplantısından çıkacak sonuçlar konusunda piyasada beklentiler farklılık gösterirken küresel piyasalarda son günlerde görülen sert bozulma azınlıkta kalan görüş olan politika faiz indirimi beklentilerini arttırdı. Reuters’in analizine göre, küresel piyasalarda global resesyon endişeleriyle ABD Merkez Bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri uzun süre düşük seviyelerde tutmak zorunda kalacağı ve bol likidite sağlamaya devam edeceği beklentisi ile Avrupa’nın borç krizi ile başa çıkmak için önlem almakta geciktiği endişeleri, TCMB’nin yeni bir faiz indirimini destekleyen unsurlar olarak görülüyor.
İki senaryoda da indirim var
Merkez Bankası’nın, 4 Ağustos’ta gerçekleştirdiği ara PPK toplantısından çıkan kararlarda, “Küresel endişelere çözümlerin geç alınması ya da tatminkâr olmayan bir çözümle yola devam edilmesi halinde piyasalardaki hızlı satış eğilimi devam edeceği ve bunun da faiz indiriminde ölçülü bir indirime yol açacağı” ifade edilmişti. TCMB ayrıca küresel sorunlara çözümün erken bulunması halinde de TL’deki aşırı değerlenme baskısını hafifletmek açısından bir miktar indirimin faydalı olabileceğini belirtmişti.
Ara PPK toplantısında politika faizlerinde 50 baz puan indirime giden ve gecelik borçlanma faizini yüzde 5’e yükselten TCMB, bu kararlarının arkasında küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelerin yer aldığını açıklamıştı. Piyasalarda 4 Ağustos’tan sonra ağır kayıplar yaşanması gözleri yeniden TCMB’ye çevirdi. TCMB’nin yarınki toplantısında alacağı kararlara ilişkin olası senaryolar şöyle:Bekleyip görelim: TCMB’nin aldığı önlemlerin etkilerini görmek için politika faizini sabit tutarak “bekle-gör” safhasına geçmesi şu an itibarıyla en ağırlıklı beklenti. Senaryoya göre, TCMB’nin 4 Ağustos’taki ara PPK toplantısında faizi indirerek küresel piyasalardaki bozulmayı önceden görüp önlem alması, bu ay politikasında bir değişiklik yapmama esnekliği sağlıyor. Buna göre, küresel gelişmelerin sonuçları izlenebilir ve özellikle Avrupa’da hükümetlerin atacakları somut adımlar beklenebilir.
Politika faizinde indirim gündemde
TCMB’nin kısa süre önce açıkladığı her iki küresel senaryoda da faiz indirimi öngördüğünü açıklaması sonrası TCMB’nin bu toplantıda olmasa bile önümüzdeki dönemde politika faizini indirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılmaya başlandı.
Reuters anketine katılan analistlerin üçte biri bu toplantıda faiz indirimi öngörürken indirim beklemeyenler bu senaryonun önündeki en önemli engelin ise TL’de devam eden değer kaybı olduğunu vurguluyor. Öte yandan bazı analistler ise TCMB’nin elinde faiz indirmesine karşın TL’deki değer kaybını azaltacak enstrümanların da bulunduğuna dikkat çekiyor. TCMB faizi indirmek isterse, bunun kur üzerinde yaratacağı baskıyı faiz indirimiyle eşzamanlı olarak döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını düşürmek döviz satım ihalelerinde miktarı artırmak ya da döviz depo faiz oranlarını düşürmek gibi diğer enstrümanları devreye sokarak dengeleyebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)