Sosyal Güvenlik Kurumu, önemli bir adım attı. Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) ile SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı yazılımları birleştirildi
www.borsagundem.com
6.2.2012 - 07:45
Böylece aktivasyon işleminin otomatik olarak yapılması sağlandı. Artık yeni işe giren ya da çocuğu olanlar, SGK'nın yolunu tutarak kuyruklarda beklemek zorunda kalmayacak. Ayrıca ölen sigortalıdan usulsüz yardım alanlar da sistem sayesinde yakayı ele verecek. Zaman'a bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, daha önce 4 ilde pilot uygulaması yapılan SPAS'ın geçen hafta itibarıyla tüm Türkiye'de devreye girdiğini açıkladı. Bu sistemle birlikte aktivasyon yaptırma zorunluluğuna son verdiklerini söyleyen Fatih Acar, yeni uygulamanın ekonomiye katkısının ise 475 milyon lira olacağını belirtti.
SGK Başkanı Fatih Acar "Günde ortalama 120 bin kişi sağlık aktivasyonu yaptırıyor. Sistemin devreye girmesiyle il müdürlüklerine başvuru sayısı 4'te 3 azaldı. Ayrıca Sağlık hizmetlerinden usulsüz yararlanma son bulacak. Ölen sigortalılar üzerinden yersiz sağlık yardımı alanlar söz konusuydu. Online sorgulama ile bu yersiz yardımlar da son bulacak." dedi. İlk kez sigortalı olanlar ile çalışanların yeni doğan çocuklarının sağlık hizmeti alabilmesi için gerekli olan aktivasyon işlemleri, artık otomatik olarak yapılacak. Şimdiye kadar SGK il müdürlüklerine gidip aktivasyon yaptırılması gerekiyordu. Çoğunlukla bu durumu bilmeyen çalışanlar, özellikle yeni doğan çocuklarını hastaneye götürdüklerinde aktivasyon gerektiğini öğreniyorlar. Sağlık hizmeti almayan taze babalar, çocuğunu ve eşini hastane bırakıp SGK'nın yolunu tutuyordu. Yaşanan bu mağduriyeti dikkate alan SGK, önemli bir adım attı. Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) ile SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı yazılımları birleştirildi. Böylece aktivasyon işleminin otomatik olarak yapılması sağlandı. Yeni işe giren ya da çocuğu olan, SGK'nın yolunu tutmayacak. Ayrıca ölen sigortalıdan usulsüz yardım alanlar da sistem sayesinde yakayı ele verecek. Zaman'a bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, daha önce 4 ilde pilot uygulaması yapılan SPAS'ın geçen hafta itibarıyla tüm Türkiye'de devreye girdiğini açıkladı. Acar, bu sistemle aktivasyon yaptırma zorunluluğuna son verdiklerini söyledi. Bu sistemin ekonomiye katkısının 475 milyon lira olacağını belirten Acar, "Günde ortalama 120 bin kişi sağlık aktivasyonu yaptırıyor. Sistemin devreye girmesiyle il müdürlüklerine başvuru sayısı 4'te 3 azaldı. Ayrıca Sağlık hizmetlerinden usulsüz yararlanma son bulacak. Ölen sigortalılar üzerinden yersiz sağlık yardımı alanlar söz konusuydu. Online sorgulama ile bu yersiz yardımlar da son bulacak." dedi.
Bu sistemin devreye girmesinden önce sağlık aktivasyon işlemleri için yetki şifresi verilen personel sayısının yaklaşık 3 bin 900 olduğunu söyleyen Acar, "Personel asli işlerine geri döndü. Yaklaşık 1200 personel tasarrufu sağladık. Bu kalemde yıllık tasarrufumuz 36 milyon TL." dedi. Vatandaş açısından ise geliş gidiş yol parası ve zaman harcanmasının son bulacağını söyleyen SGK Başkanı, "Günlük aktivasyon yaptıran 120 bin kişiden 90 bini artık il müdürlüklerine gelip gitmiyor. Yapacakları yol parası ve benzeri harcamaları ceplerinde kalıyor." dedi.
Borsagundem.com'da
yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda
degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy
yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri
arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde
sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve
tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu
görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere
dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar
dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna
inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki
bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde
kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve
yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada
yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için
hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..