22 Mayıs 2012 Salı
IMKB100 56.540 DJI 12.504 EUR 2,3350
IMKB30 67.559 DAX 6.331 USD 1,8300
 
Son Dakika Tümünü Göster
01:19 Memur zammında son açıklama
01:16 Dow'daki düşüş sona erdi
01:15 Tüm şirketlerin ilk çeyrek karları
01:15 11 holding hissesi önerisi
01:07 Ceylan operasyonunda son perde
 
 
Makro Ekonomi
Babacan: 'Avrupa tecrübesiz'
Babacan:  Avrupa tecrübesiz
 
Başbakan Yardımcısı Babacan "finans merkeziyle ilgili ortaya attığımız projeler insanları ikna ediyor, bu maya tutuyor''dedi.

www.borsagundem.com
 
28.1.2012 - 10:51

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul finans merkeziyle ilgili ortaya attıkları projelerin insanları ikna ettiğini belirterek, ''Bu maya tutuyor'' dedi.

Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere Davos'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Babacan, bir televizyon programında soruları yanıtladı.

Bu yıl Davos'ta en çok konuşulan konuların başında Avrupa'daki kriz ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'daki dönüşüm süreci olduğunu anlatan Babacan, ekonomide başarı örneği olarak ise Türkiye'nin gösterildiğini söyledi.

İçinde bulunduğu coğrafyada bir yandan ciddi siyasi ve sosyal sıkıntılar varken, ekonomide Avrupa'da çalkantılar yaşanırken Türkiye'nin ilerleyen demokrasisi ve büyüyen ekonomi ile dikkat çektiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı, ''(Her şey kötü, ama iyi hiçbir şey yok mu dünyada) diye konuşulacak olursa hemen Türkiye örneği veriliyor. Bölgede sosyal olaylar yaşanırken, rejim değişiklikleri konusunda halklardan büyük talep gelirken örnek olarak hep Türkiye gösteriliyor'' diye konuştu.

Avrupa'da 2009 yılında krizin en derin döneminde krizden çıkmak için ağırlıklı olarak devlet harcamalarının artırıldığını, Türkiye'nin ise tam tersi bir politika izleyerek bütçesine çeki düzen verdiğini, kamu borç stokunu aşağı çekecek politikalar uyguladığını kaydeden Babacan, bu modelin de çok dikkat çektiğini söyledi.

Avrupa'da lider eksikliği olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, Avrupa ülkelerinde ekonomi politikaları konusunda ciddi bir tecrübe sıkıntısı gördüğünü ifade etti. Babacan, ''Avrupa'da kriz kavramı 2. Dünya Savaşından beri unutulan bir kavram. Kriz yönetimi nedir bilmiyorlar. Bir borç konusu... Uzun süre (Biz Avrupa ülkesiyiz, bizim için borç nedir ki, nasıl olsa öderiz) gibi umursamaz bir tavır oldu'' dedi.

-Dün yabancı yatırımcılarla bir araya geldi

Davos'ta çok sayıda yatırımcıyla görüşme imkanı bulduğunu ve ikili görüşmeler yaptığını, dün de ayrıca yuvarlak masa etrafından dünyanın büyük şirketlerinin CEO'larıyla sohbet ettiğini anlatan Ali Babacan, kendisinin Türkiye'deki gelişmeleri anlattığını, şirket temsilcilerinin ise Türkiye ile ilgili iş planlarını açıkladığını bildirdi.

Türkiye'nin genç nüfus yapısına sahip, yatırım yapılabilir, dinamik bir ülke olduğunu kaydeden Babacan, dünyanın pek çok ülkesinde gelir dağıtımı bozulurken, Türkiye'de orta gelir grubunun hızla yükseldiğini dile getirdi. Babacan, ''Pek çok ülkede zengin-fakir arasındaki uçurum artıyor. Türkiye'de ise hızla yükselen bir orta gelir grubu var ve bu nüfusun büyük bir kesimi teşkil ediyor'' diye konuştu.

CEO'ların özellikle İstanbul finans merkezi çalışmaları hakkında bilgi aldığını belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, birçok şirketin İstanbul'u bölgesel merkez olarak seçmeye başladığını kaydetti. Babacan, ''Yanıma Güneydoğu Asya'nın yatırım fonlarından bir tanesinin sahibi geldi (zaten planlıyorduk ama, biz bölge ofisimizi İstanbul'da açıyoruz) dedi. İstanbul finans merkeziyle ilgili ortaya attığımız projeler insanları ikna ediyor, bu maya tutuyor'' dedi.

-Avrupa'daki sıkıntının Türkiye'nin ihracatına etkisi-

Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntının Türkiye'nin ihracatını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'inin AB üyesi ülkelere olduğunu söyledi.

2011 yılına bakıldığı zaman ihracatın Avrupa dışındaki yüzde 55'lik bölümünde ciddi artış olduğunu kaydeden Babacan, Avrupa'daki sıkıntısının ihracatı kuşkusuz etkileyeceğini, fakat Türkiye'nin AB dışındaki pazarlarını hızla geliştirdiği için bunun etkilerinin minimize edilebileceğini söyledi.

-AB'ye girmedik diye sevinelim mi--

Yaşanan ekonomik kriz dikkate alındığında Türkiye'nin AB'ye girmediği için sevinmesi gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Şu andaki sorun; özellikle avro bölgesindeki ülkeler tek bir para birimi kullandıkları için kur konusundaki esnekliklerini kaybetmiş durumdalar. Tek bir ortak kuru uyguladıkları için ekonominin değişen şartlarına göre kurda yukarı ya da aşağı yönlü ayarlamalarında rekabet konusunda bir esneklikleri yok. Böyle bir sıkıntılı tablo. Ülkeler maliye politikalarında da istediğini yaparken, para politikalarında bağlı oldukları yanlış bir tabloyu beraberinde getiriyor. Bir bakama yüksek açık veren ülkeler düşük açık veren ülkelerin sırtından suni bir refah sağlıyor.''

AB'ye üyelik ile avro bölgesine üyeliğin farklı kararlar olduğuna dikkat çeken Babacan, Türkiye'nin AB'ye üye olabileceğini, fakat avroyu kullanmaya daha sonra karar verebileceğini kaydetti.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Avro Bölgesi'ndeki ülkeler Maastricht kriterlerini uygulasaydı, bugün borç sorunu olmazdı'' dedi.

Avrupa'daki ülkelerin sosyal refah düzeylerine ilişkin tartışmalar hakkında konuşan Babacan, ülkelerin sosyal refahlarının, kendi üretimleri sonucunda artıyorsa bunun sorun olmadığını, buna karşın kendileri birşey üretmeden sadece borç üzerinden sosyal refahlarını artırmasının problem olduğunu kaydetti.

Borçlanma üzerinden sosyal refah artışıyla ilgili gelirinin üzerinde harcama yapan ailelerin durumunu örnek gösteren Babacan, ''Nasıl bir ailenin harcamalarında gelir ve giderin dengeli olması lazımsa ülkeler için de durum aynı'' diye konuştu.

Ürettiğinden çok tüketen ülkelerin düştüğü durumlara ilişkin Yunanistan'ın bugünkü durumunu örnek veren Babacan, ''Bu sadece Yunanistan için geçerli değil. İspanya için de böyle, İtalya için de böyle. Böyle bir durumda refah seviyelerinin düşmesi gerekir. Bu ülkelerin refah kaybına hazırlıklı olması lazım'' değerlendirmesinde bulundu.

Avro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, söz konusu ülkelerin Maastricht kriterlerini uygulamalarının önemini belirterek, ''Avro Bölgesi'ndeki ülkeler Maastricht kriterlerini uygulasaydı, bugün borç sorunu olmazdı'' dedi.

Avro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerde borç krizinin ardından bazı teknokrat hükümetlerin iş başına geldiğinin hatırlatılması üzerine Babacan, İtalya'da olduğu gibi söz konusu hükümetlerin güven oyu alarak göreve geldiklerini belirterek, ''Asıl, acı reçeteyi uygulamaya başladıklarında güven oyu alacaklar mı- Mesele bu. İtalya'nın bundan sonra atacağı adımlar karşısında geniş halk kitleleri ne yapacak- Bunu görmemiz lazım. Bizim bu durumdaki önerimiz erken seçim. İngiltere bunu yaptı, geçti. İngiltere, şuanda tüm Avrupa'da risk birimi en düşük ülkelerden birisi'' diye konuştu.

-''Kendi ülkemizi iyi tanıyoruz''-

IMF'nin Türkiye'nin 2012 yılına ilişkin büyüme tahminlerinin düşük olduğunun belirtilmesi üzerine Babacan, 2012 yılında özellikle Avro Bölgesi'ndeki krize ilişkin belirsizliğin fazla olduğunu kaydetti.

IMF'nin Avrupa'nın geleceği konusunda kötümser olduğunu ifade eden Babacan, ''Biz kendi ülkemizi iyi tanıyoruz. Herkesin analistlerine saygı duyuyoruz'' dedi.

-''Fitch'in analizi güncel değil''-

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bu yıl Türk şirketlerinin likiditesinin kötüleşeceğine ilişkin raporuna ilişkin bir soru üzerine de Babacan, Fitch'in analiz tarihinin güncel olduğunu düşünmediğini söyledi.

Dünyada likiditenin bol olmaya devam edeceği bir dönemde olduklarını anlatan Babacan, ''Türkiye'de güven ortamı olduktan sonra Türkiye'ye kaynak akışında sıkıntı olmayacağını tahmin ediyorum'' ifadesini kullandı. Babacan, Merkez Bankası'nın son dönemdeki döviz satımlarına rağmen Türkiye'ye giren döviz miktarının çıkandan fazla olduğunu dile getirdi.

-''Cari açık 1-2 senede sıfırlanmaz''-

Cari açığa ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Babacan, ''Cari açıkla ilgili en olumsuz rakamlar geride kaldı. Bu, cari açığın 1-2 senede sıfırlanacağı anlamına gelmez'' dedi.

Cari açığın azaltılması için kısa vadede kamu maliyesinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Babacan, orta ve uzun vadede ise çözümün yapısal reformlardan geçtiğini belirtti.

Türkiye'de cari açığa neden olan en önemli unsurlardan bir tanesinin enerji ithalatı olduğunu belirten Babacan, ''Nükleer enerji ve yenilenebilir enerjiyi bu kadar vurgulamamızın nedeni bu'' değerlendirmesinde bulundu. A.A


Faydalı Linkler
 
  En düşük konut, otomotiv ve bireysel kredi hangi bankada?
  Gençlik hapı Celergen Türkiye'de
  Yaşlanma sürecini yavaşlatın, bitkilerle sağlığınıza kavuşun
  Zayıflama, Kalp damar sağlığı, Kolestrol, Ağrılar, Kemik erimesi, Karaciğer sağlığı, Besin takviyesi
 

  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

Bu kategorideki diğer haberler

Yüksek fatura ödeyene ucuz elektrik

Nüfusun yarısı 30 yaş altında

ABD yüzde 2.8 büyüdü

Sanayi kapasite raporu açıklandı
» İspanya işsizlikte rekor kırıyor » Karşılıksız çekte 'dolandırıcı' ayarı
» 'Başçı: TL güçlü kalsın' » Tasarruflardaki artış büyümeyi frenler
» ABD'de konut satışları düştü » 1.7 milyon dolar dış borç ödedik
» İspanya yılı 5.4 milyon işsiz ile kapadı » Senedin cazibesi
» 'Türkiye rahat yüzde 4 büyür' » '2012'de koşmayacağız yürüyeceğiz'
» 3’üncü köprü borç krizine denk geldi » İhracat 150 milyar doları aşar
» Sıkışan trafikte fazladan 3.5 milyar » ABD'de konut satışları düştü
» Kapasite kullanım oranı düştü » İngiltere yüzde 0.2 daraldı
» Müteahhitler Libya paralarını alacak » Karşılıksız çek kayıtla takip edilecek
» Çin nükleer santrale talip » Merkez esnek müdahaleyi sevdi
Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
22.05.2012 05:50:05
Canlı Yayın
Bu hisseler NEDEN çıktı?
21.05.2012 TBORG: Sermaye artırım kararı
21.05.2012 GEDIZ: Vurgun hazırlığı mı?
21.05.2012 UCAK: Spekülatif
21.05.2012 NUGYO: Birleşme sonrası hareket
21.05.2012 IDAS: Yabancı ortak geliyor
Tümünü Gör »
Bu hisseler NEDEN düştü?
17.05.2012 FENER: Beklenti sona erdi
15.05.2012 GSRAY: Beklenti bitti
14.05.2012 ATAC: Patron satışı
14.05.2012 CEYLN: Spekülatif
14.05.2012 FENER: Şampiyonluk kaçtı
Tümünü Gör »
 
Çok Okunanlar
Bugün Bu hafta Bu ay
  Elif Batu Yener ile
Özel Haber
Borsalar ekonomi ve siyaset kıskacında
  Doğan Özdemir ile
Teknik Bakış
Moody's ve S&P gerçeği
  Taylan Şahin ile
Mali Bakış
Borsada manipülasyon suçu
  Serkan Elidolu ile
Finansal Bakış
Türkiye Muhasebe Standartlarına ilişkin açıklamalara giriş
  Baycan Şabudak
Yatırımcının Avukatı
İMKB uyuşmazlıkları ve şikayet prosedürü
  Ali Ağaoğlu ile
Piyasaların Rotası
Yorgun piyasalar bu hafta dinlenir mi?
  Serbülent Aksayar ile
Yeni Medya Notları
Yürek hoplatan dekolte videosunu kimler izledi?
Aracı Kurum Raporları
10:53 Borsadaki düşüş alım fırsatı
09:22 İMKB'de yatay açılış bekleniyor
08:52 Güne bakış, borsa rehberi
08:36 Güne bakış, borsa rehberi
08:51 Güne bakış, borsa rehberi
Hisse Öneri Listesi
18:28 AL sinyali veren hisseler
18:21 SAT sinyali veren hisseler
01:15 Tüm şirketlerin ilk çeyrek karları
01:15 11 holding hissesi önerisi
11:23 Oyak Yatırım'dan 3 tavsiye
Teknik Analiz
09:19 İMKB'de bugün (Tekstil Yatırım)
09:06 Teknik bakış (Şeker Yatırım)
08:50 Günlük bülten (Turkish Yatırım)
09:12 İMKB'de bugün (Tekstil Yatırım)
09:02 Teknik bakış (Şeker Yatırım)
VOB
09:00 VOB'da düşüş bekleniyor
08:43 VOB üyelerine yeni sermaye şartı!
07:36 Vadeli işlemlerde vergi sıfırlandı
08:57 VOB'da yatay açılış bekleniyor
08:57 VOB'da düşüş bekleniyor
YükselenlerDüsenlerHacimDünyaParite
  Hisse Fiyat % Değişim  
  NUGYO 5,14 17,08
 
  UCAK 2,47 11,26
 
  GEDIZ 2,90 10,69
 
  ORGE 3,56 10,56
 
  TBORG 2,66 10,37
 
  MATAS 3,45 8,83
 
  SASA 1,38 7,81
 
  CEYLN 1,60 6,67
 
  GLRYH 0,96 6,67
 
  INDES 3,01 5,99
 
Islem Hacmi ArtanIslem Hacmi Azalan
  Hisse Fiyat % Değişim İşlem Hacmi  
  NUGYO 5,14 17,08
13.579.086  
  SASA 1,38 7,81
25.070.919  
  MAKTK 1,61 4,55
35.720.282  
  YKBNK 3,09 2,32
68.072.508  
  THYAO 2,75 2,61
45.364.310  
  FMIZP 22,25 5,70
19.655.016  
  ORGE 3,56 10,56
5.959.720  
  UCAK 2,47 11,26
5.250.334  
  BRISA 377,00 1,07
52.710.438  
  MATAS 3,45 8,83
4.513.106  
AmerikaAvrupaAsya
  Borsa Kapanış % Değ. Saat  
  Argentina MERVAL (Delayed) 2.122 0,63
23:07  
  Bovespa, Sao Paulo 54.513 3,81
23:11  
  DJ Industrial 12.369 1,09
23:02  
  Mexica IPC 37.261 -1,04
23:05  
  Nasdaq Composite 2.779 2,46
23:53  
  SP500 Future 1.316 -0,13
23:54  
  Turkcell Newyork 11 -0,18
23:39  
  US30Yr TB Yield 3 0,00
21:58  
Alternatif Piyasalar
  Cinsi Fiyat %  
  Altın USD/Ons
1.595,4500 0,37  
  Altın TL/Gr
93,8000 0,00  
  Brent Petrol Spot (Delayed)
110,3000 2,07  
  EUR/TRL
2,3345 -0,05  
  EUR/USD
1,2791 -0,13  
  GBP/TRL
2,8869 0,07  
  USD/JPY
79,4105 0,15  
  USD/TRL
1,8246 0,10  
Serbest Piyasa Altin
  Adı Fiyat %  
  Cumhuriyet Altını 623,0000 -1,58
 
  Külçe Altın (Dolar) 50.970,0000 -0,25
 
  Külçe Altın (Euro) 39.923,0000 -0,18
 
  Serbest 0.995 Has Altın TL/Gr 92,9100 -0,07
 
  Serbest Piyasa Altın TL/Gr 93,7438 -0,53
 
  Spot Altın TL/Gr 93,3770 -0,07
 
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ad-Soyad
E-posta
Foto Galeriler
Videolar

 
Tüm hakları Gündem Medya Grubu'na aittir. finansgundem.com  |  borsagundem.com  |  otomobilsayfasi.com
Künye  |   Iletisim  |   RSS  |   Borsa Gündem'i Ana Sayfam Yap  |   Sık Kullanılanlara Ekle
Borsagundem.com'da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlığı kapsaminda degildir. Yatirim danismanligi hizmeti; araci kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduguna inanilan halka açik kaynaklardan elde edilmis olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliginden ve ticari amaçli islemlerde kullanilmasindan dogabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir sekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüs ve düsüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir baglayiciligi yoktur .
IMKB isim ve logosu "koruma marka belgesi" altinda korunmakta olup izinsiz kullanilamaz, iktibas edilemez, degistirilemez.IMKB ismi altinda açiklanan tüm bilgilerin telif haklari tamamen IMKB'ye ait olup, tekrar yayinlanamaz.
Borsagundem.com verilerin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sistemindeki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerden olusan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. IMKB, verinin sekansi, dogrulugu ve tamligi konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayininda olusabilecek aksakliklar, verinin ulasmamasi, gecikmesi, eksik ulasmasi, yanlis olmasi, veri yayin sisteminden ki performansin düsmesi veya kesintili olmasi gibi hallerde Alici, Alt Alici ve/veya Kullanicilarda olusabilecek herhangi bir zarardan IMKB sorumlu degildir. Finansal veriler araciligiyla saglanmaktadir. IMKB hisse verileri 15 dakika gecikmelidir..