E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye için müthiş bir öngörü ---

Türkiye için müthiş bir öngörü

Türkiye için müthiş bir öngörü
21 Haziran 2012 - 13:36 borsagundem.com

İki ünlü Alman ekonomistin kaleminden çıkan “Bereketli Yıllar”, Türkiye’nin büyük rolünü göz önüne serdi

Almanya’nın en önemli ekonomistlerinden Bert Rürup ve Dirk Heilmann’ın birlikte kaleme aldığı "Bereketli Yıllar“ adlı kitapta 2030 yılında dünya ekonomisine yönelik öngörüler yer alıyor.
2030’da Almanya’nın altın çağını yaşayacağı iddia edilen kitapta, Türkiye’ye de özel bir bölüm ayrılmış.
Almanya’nın komşusu Polonya ve Türkiye’nin 2030’da Asya ile Avrupa’nın en önemli köprüleri olacağını yazan Rürup ve Heilmann, Güney Afrika ile Endonezya’yı ise dünyanın yeni üretim merkezleri olmaya aday gösteriyor.
Kitapta Türkiye özel bölümünde şu saptamalar ve öngörüler yer alıyor.
TÜRKİYE:
Boğaziçini çevreleyen bu ülke Avrupa ve Asya’nın kesişme noktası. Türkiye ekonomik modernleşmeyle birlikte güçlü bir kalkınma eğilimi gösteriyor. Türkiye ekonomisi genç ve büyüyen nüfusuyla yüksek bir kalkınma dinamiğine sahip. Bu dinamik 2002 ile 2009 yıllarındaki mali ve ekonomik krizlere rağmen devam etti.
Türkiye bu gelişme nedeniyle dünyanın önde gelen 20 ekonomisi arasına girebildi. Ancak ülkedeki gayrisafi milli hasıla hala 10.000 Dolar civarında. Bu oran Avrupa Birliği içinde son sıralarda yer alan Bulgaristan ve Romanya’dan çok farklı değil.
Ekonomik alanda yapılan reformlar kapsamında ülkede bulunan bir çok kamu kuruluşu son yıllarda özelleştirildi. Bu sayede özel sektördeki yatırım ruhu ortaya çıkartıldı.
Bununla birlikte ülkenin doğusunun da sanayileşmesi için reformlar yapıldı. Turizm branşında da önemli adımlar atıldı.
Türkiye hem jeopolitik konumu nedeniyle, hem de dışa açılma politikasının bir sonucu olarak son yıllarda dış ticarette önemli bir ivme yakaladı.
Dış ticarette Arap baharı
Bu ticaretin dünya coğrafyasındaki dağılımında ise ciddi bir değişim oldu.
Türkiye’nin 1996 yılında gümrük birliğine dahil olmasının ardından ihracatının yarısı birlik içine giderken, son yıllarda yeni pazar arayışına girdiği de dikkatlerden kaçmıyor.
Özellikle İslam Konferansına üye ülkelere Türkiye’nin dış ticaretinde gözle görülür bir artış var. 10 yıl önce bu ülkeler Türkiye’nin dış ticaretinde %10’luk bir kısmı teşkil ederken şimdilerde %30’lara ulaştı.
Böylece İslam Konferansına üye ülkeler Avrupa Birliği’nin ardından Türkiye için ikinci büyük pazar konumuna geldi.
Bu bölgede Türkiye için özellikle ayrı önem taşıyan iki ülke ise Arap Emirlikleri ve Irak.
Türkiye’nin dış ticaretindeki bu değişimin nedeni, sözkonusu bu ülkelerdeki pazarın genişlemesi olarak görülebilir ama Türkiye’nin yüzünü bu ülkelere dönmesinin de bunda önemli bir etkisi var.
Sonuçta Avrupa Birliği Türkiye’yi üyelik konusunda yıllardır kapıda bekletiyor. Üstelik Türkiye’de halk arasında Avrupa Birliğine ihtiyaç kalmadığı öngörüsü de giderek güçleniyor.
Bu durum Türkiye’nin Ortadoğu politikasına da yansıyor. 2011 yılı ortasında Türkiye’nin önemli ortaklarından İsrail’le yaşadığı sorun Afrika’nın kuzeyinde yeni demokrasi arayan ülkelerle yakınlaşmasına neden oldu.
Türkiye büyüyecek
Türkiye’nin ticaret alanında bir numaralı ortağı geleneksel olarak Almanya. Bunda son yıllarda da bir değişim yok. Ama Rusya’da arkadan aradaki farkı kapatıyor.
Türkiye genelinde eğitim kalitesindeki büyük farklılıklar ve kızların eğitimi konusundaki sorunlar ülkenin kalkınmasında sürekliliğin önündeki en büyük engel.
Ancak herşeye rağmen Türkiye’nin büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Tahminlerimiz Türkiye’nin büyüme rakamlarının 2021 -2030 yılları arasında 4,2 civarında olacağı yönünde… (CNN TÜRK)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • necaddin21 Haziran 2012 16:57

    Türkiye globalleşen dünyada diğer 200 ülke gibi yerini almış durumda.felaket gelirse sadece bize özel gelmez,geldiğinde de damarlarımda akan kanla hesabı öder,işime bakarım.

  • vedat mert21 Haziran 2012 15:26

    türkiye için büyük felaket yaklaşıyor