E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa900 milyar dolar bir günde buhar oldu!---

900 milyar dolar bir günde buhar oldu!

900 milyar dolar bir günde buhar oldu!
25 Haziran 2016 - 11:43 borsagundem.com

Ekonomist O'Sullivan, New York borsasında kayıpların dün yüzde 3,5-4,0 aralığında olduğunu belirterek, "Bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyar doların kaybedildiği anlamına geliyor" dedi

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma (Brexit) kararının, ABD borsalarında bir gün içinde yaklaşık 800-900 milyar dolarlık değer kaybına yol açtığını belirtti. 

O'Sullivan ve UBS'in ABD Başekonomisti Maury Harris, Brexit'in ABD ekonomisi ve para politikasını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. 

Jim O'Sullivan, küresel piyasaların hala Brexit kararını sindirmeye çalıştığını ve yaşanan dalgalanmanın ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. 

Özellikle New York borsası ve dolardaki sert hareketlerin büyümeye zarar verebileceğini belirten O'Sullivan, "Şu an en önemli soru bu dalgalanmanın daha büyük bir reaksiyonun başlangıcı olup olmayacağı. Risksiz varlıklara yöneliş borsalarda tam bir çöküşe mi yol açacak yoksa piyasalar sakinleşecek mi? Buna verilerin yerine yatırımcıların hisleri karar verecek." diye konuştu.

O'Sullivan, ABD borsalarının toplam piyasa değerinin 23 trilyon dolar civarında olduğu bilgisini verirken, "Yüzde 1'lik kayıp 230 milyar dolara takabül ediyor. Cuma günü New York borsasında kayıplar yüzde 3,5 - 4,0 civarındaydı. Bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyar doların kaybedildiği anlamına geliyor." değerlendirmesini yaptı. 

Finansal türbülansın ABD ekonomisine maliyetinin, hisse senetlerindeki düşüşün yatırımcı ve tüketici güveninin yanı sıra bankaların kredi kapasitesini ne kadar etkileyeceğine bağlı olduğunu anlatan O'Sullivan, "ABD borsalarında yüzde 4 civarında düşüş yaşanmasının kayda değer seviyede negatif ekonomik etkileri olması imkan dahilinde değil" görüşünü paylaştı. 

'Fed için yeni bir neden'

O'Sullivan, diğer taraftan,Brexit nedeniyle sıkılaşacak küresel finansal şartların, Fed'in faiz artışını beklemeye alması için yeni bir neden oluşturacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Brexit'ten kaynaklanan gelişmelerin ABD iş gücü piyasasındaki iyileşmeyi durduracağını sanmıyorum. İşsizlik oranı düşmeye, ücretler ve enflasyon artmaya devam edecek. Fed, sıkılaştırmayı eylülde yeniden değerlendirecek ancak şimdilik ekonomik görünüm netlik kazanana kadar beklemede kalacak."

'Brexit'e rağmen borsada yeni zirveler görebiliriz'

İsviçre'nin uluslararası bankası UBS'in ABD Başekonomisti Maury Harris de Fed'in faiz artışını Brexit ile başlayan finansal türbülansı değerlendirmek için öteleyeceğini belirtti.

"Fed yetkilileri Amerikan ekonomisindeki toparlanmaya güvendiklerini yineleseler de faiz artırımı için adım atmadan önce Brexit sonrası finansal piyasaların durumunu değerlendirmek için zamana ihtiyaçları olacak." diyen Harris, Fed'in Brexit'in finansal piyasalar ve ABD ekonomisi üzerine etkisini gözlemlemek için aralık toplantısına kadar 6 ayının olduğunun altını çizdi. 

Harris, ayrıca ABD'deki ekonomik ortamın hisse senetlerini desteklemeye devam edeceğini kaydederken geçmişteki faiz artırım hamlelerinin boğa piyasasının son zamanlarına denk geldiğini hatırlattı. 

"Brexit'e rağmen bu yılın ikinci yarısında borsada yeni zirveler görebiliriz. Ancak, şu andaki dönemde boğa piyasasının son aşamasında olduğumuza inanıyorum" diyen Harris, sözlerini Fed'in bu yıl aralıkta olmak üzere bir kez faiz artışı yapacağı öngörüsüyle tamamladı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim26 Haziran 2016 23:37

    HAYDAN GELEN HUYA GİDER

  • zırvalar25 Haziran 2016 22:19

    buarada ekonomi ve ekonomi yönetimine dayalı sermaye araçları baz alındığında siyasetin çıkar ilişkilerine dayalı tiçari yapılaşma ve kazanç ayrıca sermaye akışları kesinlikle kabullenilemez.ilk batan para siyaset ve ilişkilirine dayalı tiçaret ve borç yönetimi olur...asyabank örnekve sonrası

  • KARTALAĞABEYLİ25 Haziran 2016 22:13

    kısaca kısa vade de referandum traderların zarar etmesine sebep olurken eğerki soros kar edebilirse ingilterede referandum sayımayacak ve 2 referandum olacak ve ab üyeliğine devam

  • tahmin25 Haziran 2016 21:53

    bu arada en çok zarar edende edecek olanda siyasetin çıkar ilişkisine dayalı borç yükünün taşaron yapılaşması....

  • :))matematik şart25 Haziran 2016 21:50

    herhalde türkiyede en çok kuduranda siyasetin ve siyasi ilişkilerin tiçari yapılaşması ve borç yükü ve kazançının erimesi olsa gerek..

  • ŞAHİN25 Haziran 2016 21:33

    okadar çok paravan şirketler varki ekonomi için zararlı olan hepsi batacak...

  • KARTALAĞABEYLİ25 Haziran 2016 21:26

    sermaye araçlarını hangi acıdan yorumladığınız önemli.her daim değişiklik gösterir.sabit fikirliliği kabul etmez..

  • KARTALAĞABEYLİ25 Haziran 2016 21:24

    ez azından vatandaşın alım güçü daraldı kısa vadede.orta vade göreceli

  • KARTALAĞABEYLİ25 Haziran 2016 21:22

    ançak şirketlerin borç yükünde rahatlama olması ülke vatandaşlarınında bir takım yükü artmasına sebep oldu.

  • KARTALAĞABEYLİ25 Haziran 2016 21:00

    paranın bir yere gittiği yok.ne oldu?para altın ve döviz kurlarına kayış yaptı.borsadaki hisse senetlerindeki değer kaybı baz alındığında yani şirketlerin borç yönetiminde rahatlama oldu.

  • Bika25 Haziran 2016 12:47

    BIST'deki kârlı pozisyonlarını azaltmaya başlayınca,BIST biraz buharlaşacak.