E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa9 Türk şirketi daha satılabilir---

9 Türk şirketi daha satılabilir

9 Türk şirketi daha satılabilir
17 Nisan 2015 - 07:26 borsagundem.com

Büyük şirketlerin satışına aracılık eden Ünlü&Co, 9 şirketin satış görüşmelerine devam ediyor

Kurdaki yükselme, seçim belirsizliği yabancı yatırımcının Türkiye ilgisini azaltmadı. De Facto ve Şok’un hisse satışına aracılık eden Ünlü&Co, 9 şirket için yabancı yatırımcılarla görüşüyor.

Vatan'dan Necla Dalan'ın haberine göre, DeFacto, Şok gibi şirketlerin hisse satışına aracılık eden Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut L. Ünlü, yabancı yatırımcıların son dönemde Türkiye’de stratejik ortaklığa odaklandığını söyledi.  

Çok makro değişiklikler olmadıkça Türkiye’nin yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu kaydeden Ünlü, “Büyüme yavaşladı ama geçen yıl 2 seçim oldu, bu yıl seçim var. Hükümet doğal olarak fokusu kaybetti ancak Türkiye dinamik bir nüfusa sahip. Çevresindeki sıkıtılara rağmen bölgenin en büyük üretim merkezi. Seçimden sonra bir hükümet kurulacak ve 4 yıl seçim olmayacak. Herkes işine konsantre olacak. Türkiye’nin yeniden büyümesi gerekecek. Stratejik ortaklıkların artması bundan kaynaklanıyor. Bunu  fırsat olarak görüyorlar” değerlendirmesini yaptı. 

Ötelenenler devrede 

Geçen yıl seçimler yüzünden bütün işlerin yılın ikinci yarısına yığıldığına da dikkat çeken Ünlü, geçen yıl ötelenen işlerin şimdi yapıldığını vurguladı. Ünlü,  sözlerine şöyle devam etti: 

“Altyapı, enerji, perakende, gıda, tüketim malları gibi sektörlerde faaliyet gösteren 8-9 tane şirket için yabancı yatırımcılarla görüşüyoruz. Bu şirketler 200 milyon  dolar ve üstünde büyüklüğe sahip şirketler... 200 milyon dolarlık olanı da 500 milyon dolarlık olanı da var. Halka arz için de hisse satmak için de bize gelen çok şirket var. Ak Gıda’da iki seçenek için de çalışıyoruz. Halka arz yüzde 45 olacak, ortaklık ise tekliflere göre değerlendirilecek. Mayıs’ta neticelendireceğiz. Global Liman İşletmeleri’nin halka arzı da Mayıs ayında gerçekleşecek. Biz hem danışman hem korsorsiyum ortağı olarak bu işlemde olacağız” diye konuştu.

Yarısı ilk 6 ayda biter  

Mahmut L. Ünlü, üzerinde çalıştıkları işlemlerin 4 veya 5’ini yılın ilk yarısında tamamlayacaklarını kaydetti. Geçen yıl şirket olarak 3.5 milyar dolarlık işleme danışmanlık yaptıklarını anlatan Mahmut L. Ünlü, tahvil ihraçlarıyla bu rakamın 4 milyar doları geçtiğini vurguladı. Ünlü, şöyle konuştu:

“Dolar iniyor, çıkıyor. Hergün birileri konuşuyor, belirsizlik var ama Türkiye’den çıkan para da memleketin belini bükecek bir rakam değil. Ancak Türkiye’nin hem portföy hem direkt yatırıma, para girişine ihtiyacı var.” 

Tahvil arzları yılın ikinci yarısında patlar

Mahmut L. Ünlü, tahvil piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Piyasada yüzde 24 paya sahip olduklarını kaydeden Ünlü, şöyle devam etti: “Aralarında Çalık ve Söktaş’ın olduğu 3 şirketin satışlarını yaptık. Elimizde daha 5 tane var. Kur artışından kaynaklanan gelişmeler yüzünden TL piyasası biraz sıkıştı, özel sektör tahvil arzlarında bir yavaşlama oldu ama yılın ikinci yarısında patlar. Geçen yıl 3.2 milyar TL’lik özel sektör tahvil ihracı oldu. Bu yıl 5-6 milyar TL’yi bulur. Önümüzdeki yıllarda 10-15 milyar TL aralığına oturacak, çünkü çok önemli bir piyasa...” 

Satın almada karamsarlık söz konusu değil

Mahmut L. Ünlü, piyasayı portföy yatırımları ve stratejik ortaklık olarak ikiye ayırmak gerektiğini belirtti. Ünlü, “Şirket satın alma ayağında Türkiye ile ilgili gelişmeler orta ve uzun vadede kötümser değil. Özel fonlar 5-10, stratejik yatırımcılar 20 ve üzeri yıl için yatırım yapıyor. Bu kanatta yavaşlama yok ama komsopizyonlarında farklılaşma oldu. Stratejik yatırımcıların payı özel fonların önüne geçti. Daha uzun vadeli bakanlar daha iyi alıcı oluyor” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan Durgun17 Haziran 2021 15:11

    Ünlü Co hisseleri neden düşüşte bu konu hakkında bilgiler varmı.halk arz olduğumda beri &/ 15 değer kaybetti

  • Çevik17 Nisan 2015 11:29

    Butun hotelleri Kervansaray turizm ve hotelcilik olarak bir şirket adı Altın'da toplanıp hisselerinin %51 sbk ya devredilecek söylentileri var ama belki piyasaya hisse yedirmek içindir

  • Hotel manager17 Nisan 2015 11:15

    Kervansaray holding in bazi iştiraklerinde SBK holding ile bir İngiliz fonu ortaklığı satın alacakmış

  • krn-i17 Nisan 2015 09:15

    Satsa ne olur şirketler el değiştirir sanki şirketler başka yere gidecek değil ya