E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri5G'ye giden yolu tamamladı---

5G'ye giden yolu tamamladı

5G'ye giden yolu  tamamladı
25 Nisan 2017 - 11:10 borsagundem.com

Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, "Laboratuvarlarımızda 5G’ye giden yolu tamamladık" dedi.

Dünya 5G ile buluta taşınacak ve gelecek bulutta inşa edilecek. Çünkü sanal gerçeklik, bu bant genişliklerini gerektiriyor ve gelecek, sanal gerçeklik üzerinden kurgulanıyor. Peki biz bu geleceğin neresindeyiz? Netaş CEO’su C. Müjdat Altay’ın anlattıklarına bakılırsa tam merkezindeyiz... C. Müjdat Altay, Netaş’ın 4.5G’nin üzerine 5G’yi nasıl inşa ettiğini, bu alanda Avrupa’da ‘söz söyleyen’ haline nasıl geldiklerini ve aldıkları büyük projeleri anlattı. Bir de geçtiğimiz ay ABD’li Genband’e ait Kandy markasının Ar-Ge’sini İstanbul’a çekmiş Netaş. Eski ekonomide fabrika yatırımının ülkeye çekilmesi ne kadar önemliyse, Kandy’nin Ar-Ge’sini Netaş’a taşıması da o kadar önemli. C. Müjdat Altay şu sözleri gururla söylüyor: “Kaç firma teknolojide tüm dünyada alanında ilk 10’da olduğunu söyleyebilir? Biz söylüyoruz. 10’uncu da değiliz; çok daha yukarılardayız.”Biz çok sabırlı bir şirketiz. 2008 yılında başladık 4G’ye ve tüm gelişmelere rağmen sabırla devam ettik. 2008’den 2013’e kadar kendi özkaynaklarımızla geldik, sonrasında büyük bir öngörüyle hükümetimiz bizi destekledi. Başlarda herkes hayal olarak bakıyordu. Operatörler de sahip çıkınca, biz bu yolda ilerlemeye başladık. 2008’de biz bu trene atladık ve artık inme şansımız yok. Avrupa’da artık bu işin içindeyiz, bu işi yapan firma özelliği kazandık. Resme bütün bakmak gerek, biz böyle yaparız. 50 yıllık bir firmayız biz. Önümüzde yapacak çok şey var. Hedefimiz, akıl üzerinde yoğunlaşmak. Bundan yıllar önce Sayın Başbakanımız Binali Bey, Netaş’ta ilk bunu söyledi: “Artık dünya alın terinden akıl terine döndü” diye... Biz o çizgiyi hiç kaybetmedik. Netaş son yıllarda 250 milyon doların üzerinde dijital dönüşüm projeleri almış durumda; bunu sadece akıl işinde gerçekleştiriyoruz. Bu, eğitim, sağlık, spor, enerji, ulaşım ve adalet alanlarında da geçerli.

3G lisansları verilirken 2008 yılında biz 4G çalışmalarına başladık. Binali Bey’i davet ettik ve 4G’yi başardığımızı gösterdik. Onun üzerine ULAK projesinin temeli atıldı. 2013’te imza atıldı ve tamamen Türk teknolojisi ürünü olan baz istasyonları ile video görüşmesi yapıldı. 3 operatörümüz yerli baz istasyonu ULAK’ı kullanacaklarını deklare ettiler. Ben buradan milyarlarca liralık bir döviz tasarrufu bekliyorum. 4.5G’ye evirdiğimiz ULAK projesinin en büyük yararı bu teknolojiyi çok iyi biçimde öğrenmemiz oldu. Cumhurbaşkanımızın 4.5 G’ye geçilmesi sözü ile Türkiye’nin önü açıldı; eski teknolojiye yatırım yapmamış olduk. Zaten bizim geliştirdiğimiz teknoloji de buna uyumluydu. ULAK projesi paralelinde biz 5G çalışmalarına başladık. Şimdi laboratuvarlarımızda 5G’ye giden yolu da tamamladık. (Burada söze Teknoloji ve İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Ufuk Gürpınar giriyor)

5G’ye geçiş, artık daha farklı bir network dönüşümü gerektirecek. Çekirdek elemanları değişecek, altyapı değişecek, çekirdek şebeke elemanları buluta geçecek. Bunun için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Global işbirlikleri yaptık. OFDM teknolojisini yakaladık. Bir anda 6 biti gönderebildiğiniz, bunun için saniyede 150 milyar işlem yapmanız gereken çok kompleks bir teknoloji bu. Çok kapsamlı bir sayısal sinyal işleme teknolojisine sahip olmanız gerekiyor. 5G ile her şey buluta çıkıyor. Internet of Things, IoT buluta çıkacak. Bütün bilgi bulutta olacak. Daha da önemlisi sanal gerçeklik var artık ve bu videonun da üzerinde bir bant genişliği gerektiriyor. Bugün 4.5G teknolojisinde o bant genişliğini sağlayamıyoruz. Sanal gerçeklik- medya, Internet of Things de Netaş’ta olacak. Bu teknolojilerde sağlam adımlarla ilerliyoruz.
Kesinlikle. 4.5G’yi yapmadan 5G’ye geçemezsiniz zaten. Teknoloji bir yol, burada zıplamak mümkün değil. Bir yerden bu yola katılmak ve eziyetlerini, sıkıntılarını çekmeniz gerekiyor ki yukarı doğru çıkasınız. 5G önemli. Örneğin, akıllı şehir için sürücüsüz arabalar, bunun için de 5G ile buluta taşınmak gerekli. Gelecek burada şekillenecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 95,35
En Yüksek: 106,00
En Düşük: 94,55
Değişim -5,59 %
FK: 62,05
PD / DD: 28,41
İşlem Hacmi 274.598.538
Toplam Adet: 2.727.723
Ağırlıklı Ort.: 100,79
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)