E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri500 milyon dolar ciroda işi çocuklara bırakacağım---

500 milyon dolar ciroda işi çocuklara bırakacağım

500 milyon dolar ciroda işi çocuklara bırakacağım
02 Eylül 2014 - 07:54 borsagundem.com

Bir zamanlar kötü günler geçiren Dardanel, ekonomik açıdan toparlanmaya başladı

Yüklü borçlarıyla sık sık gündeme gelen Dardanel’de işler yoluna girmeye başladı. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, borçlarını 30 milyon dolara indirdiklerini söylüyor. 2013’ü 100 milyon TL ciro ile kapattıklarını ve bu yıl ciroyu 160 milyon TL’ye çıkaracaklarını belirten Önen, ‘’Hedefim altı yıl sonra 500 milyon dolar ciroya ulaşıp işleri çocuklara bırakmak’’ diyor.

Bir dönem 200 milyon doları bulan borçları nedeniyle gündeme sık sık gelen Dardanel’de işler yoluna girmeye başladı. Bankalara olan mevcut borcunu 30 milyon dolara kadar indiren ve geçen yılı 100 milyon TL ciro ile kapatan Dardanel’in yönetim kurulu başkanı Niyazi Önen, grupta ikinci baharı nasıl yakaladıklarını Ekonomist’e anlattı.

Niyazi Önen, borç yükü nedeniyle Yıldız Holding ile el sıkışmak için uzun süre görüştükten sonra, bu ortaklığın gerçekleşmemesi üzerine pazarı büyütmeye dönük çalışmalar yürüttüklerini dile getiriyor. Bu doğrultuda  kurdukları Dardenia balık ekmek zinciriyle önemli bir başarı yakaladıklarını ve bunun yanı sıra yeni ürünler sunmaya devam ettiklerini söyleyen Önen, bu yıl zincire eklenen restoranların da katkısıyla ciroyu 160 milyon TL’ye taşımak istediklerini ifade ediyor. İlk altı aylık dönemde 70 milyon TL ciro yakaladıklarını belirten Önen, ‘’Hedefim altı yıl sonra 500 milyon dolar ciroyu yakalayıp bu işin aktif yönetimini çocuklara bırakmak’’ diyor. Bu performansla borsada gözaltı pazarından da yakında çıkacaklarına inandıklarını aktaran Önen, sorularımız  aşağıdaki gibi yanıtladı:

Öncelikle Dardanel’in yaşadığı sıkıntılı günler geride kaldı mı? Bugünkü durumunuz nedir? 

Talihsizler geride kaldı. En son 30 Haziran 2014 bilançomuzu da açıkladık. Sektörde kar marjları en iyi firmalardan biri haline geldik. Son iki yıldan beri ciro ve karlılıklarda artış trendi söz konusu. Hayatımızdan memnunuz. Bu dönemde önceliklerimiz ve hedeflerimiz değişti.

Nasıl bir değişimden söz ediyorsunuz?

Baktığınızda Dardanel’in marka bilinirliği oldukça yüksek. Türk halkının daha fazla su ürünleri tüketmesini sağlamaya çalışıyoruz. Deniz ürünleri konusunda pazarı büyütmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda yeni ürünlerin yanı sıra Dardenia ile balık restoran zinciri işine de girdik. Böylece balık tüketimini yaygınlaştırmak istiyoruz.

Bilançonuzda borçlar bitti mi?

Şu an çalıştığımız beş bankaya borcumuz var. Toplam borcumuz 30 milyon dolara kadar geriledi. Borçluluğumuz önemli ölçüde düştü. Bunlar reel borçlar değildi. Temerrütlerden gelen borçlardı. Bankalarla anlaşıp ödemeler yapılınca temerrütler kalktı. Dolayısıyla bunu şirketimizin gelirine yazdık. Ve borçlar ciddi oranda azaldı.

Borsada gözaltı pazarından ne zaman çıkarsınız?

Hala gözaltı pazarındayız. Fakat ben inanıyorum ki, 30 Haziran bilançomuzdan sonra, bu durum da yakın zamanda değişecektir. Çünkü normale döndük artık. En kısa zamanda gözaltı pazarından çıkıp normal sırada işlem göreceğimizi düşünüyoruz.

Bilançonuzdaki değişimden söz eder misiniz? Yıl sonu için ciro hedefiniz ne?

Faaliyet karında gayet iyi durumdayız. Dardanel balık grubu olarak öncelikle yurtiçinde ciddi satış hedefimiz var. Bilançomuzda ilk altı ayı 70 milyon TL ciro ile kapattık. Geçen yıl aynı dönemde bu 42 milyon TL idi. Yıl sonunda ise ciro hedefimiz. 160 milyon TL. Bunun da gerçekleşeceğini biliyoruz. Buradan hareketle baktığınızda önümüzdeki altı yıllık süreçte agresif bir büyüme planımız var. 2020 sonunda 500 milyon dolarlık bir ciro hedefliyoruz. Dardanel olarak yepyeni bir sayfa açıldı ve hızla büyüyen bir marka olma yolundayız.

Bu yeni sayfayı açmayı nasıl başardınız? Ortaya çıkan bir ders varmı? Firmanızı uçurumun kenarından nasıl çekip aldınız?

Öncelikle yaptığımız yenilikte tamamen kendi kaynaklarımızı kullandık. Şirketin bu arada çalışarak yarattığı nakitleri ve şirket dışı varlıklarımızı da  buraya aktardık. Tüm varlığımızı koyduk diyebilirim. Kredi borcuyla iş yapmaktansa nakit ilerlemek istedik. Bunun yanı sıra deniz ürünlerini Türk halkına sevdirmek üzere pazarlama çalışmalarına ağırlık verdik. Neticede bizim büyümemiz pazarın büyümesine bağlı. Gıdada ana protein olarak bakılırsa, et ve tavuk ürünlerinin ardından balığın çok fazla yeri yok. Bu noktada başlı başına önemli bir kategori olarak balık işini restoran zincirimizle destekleyerek güçlendirmek gayretindeyiz.

Yaşanan zorlukların ardından yeni girişimcilere tavsiyeleriniz ne olur?

Şirketin ödeyebileceği kadar borçlanmaya gitmek gerekir. Fakat ülkenin içinde bulunduğu durum da önemli. Ülkede kriz patladığında bu şirkete  de yansıyor. Neticede biz aileden, babadan hazır kurulu düzen almadık. Kendimiz yaptık. Gelişmekte olan ve ekonomisi kırılgan olan ülkede bizim gibi baldırı çıplakların işi çok kolay olmuyor. Bir de benim dinleme konusunda eksiğim vardı. Kendi bildiğini yapan bir geçmişim var ama bu değişti. Artık eskiye oranla daha çok dinliyorum.

Yıldız Holding ile satış masasındaydınız ama olmadı. Başka  bir markaya satış hala gündemde mi?

Yıldız Holding ile yapılan görüşmelerin üzerinden yıllar geçti. Aralık 2011’de o iş bitti, yani nostalji oldu. Neticede koşullarda anlaşamadık. Fakat bugün Dardanel gibi bir şirketi kesinlikle elimizden çıkarmak istemiyoruz. Çocuklarım Mehmet ve Ayşe Önen artık işe ısınmaya başladılar, dolayısıyla işi onlara bırakmak istiyorum. Onlar belli kademelerde çalıştıktan sonra işin başına gelecekler. Şu an Mehmet zaten satış direktörlüğü, ihracat ve pazarlama konularında çalışıyor. Benim hedefim 500 milyon dolar ciroya bir an evvel ulaşıp işin yönetimini çocuklara bırakmak. Bunu da ne kadar kısa zamanda yaparsam o kadar iyi olacak.

Dardenia balık ekmek zincirinin bu dönüşüme katkısı ne oldu? Orada işler nasıl gidiyor?

Şu an altı şubeli bir restoran zinciriyiz. Fakat şunu söylemeliyim ki, kesinlikle fast food değil. Amacımız Türk Halkına balık yedirmek. Kendimizi bununla görevlendirdik. Zaman ilerledikçe bu konsepti dünyaya da satarız diye düşünüyoruz. Balık işindeki becerimizi perakende ve ev dışı tüketime de sunmuş olduk. 2 milyon Euro’luk bir yatırım. Şu anda 15 milyon TL civarında ciro var ve Dardenia restoranlarını büyütmek istiyoruz.

DARDENIA’DA HEDEF 10 ŞUBE

Dardenia’yı şu anda Amerika’da eğitim gören kızı Ayşe Önen’e teslim edebileceğini aktaran Niyazi Önen, halen altı olan restoran sayısını yıl sonunda 10’a çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Bu süreçte franchise vermeyeceklerini söyleyen Önen, ‘’Franchise konusunda çok fazla teklif alıyoruz ama 2015 sonuna ve hatta daha ilerisine kadar franchise vermeyi düşünüyoruz. Çünkü  bu işin altyapısını iyi oturmak istiyoruz’’ diyor. Ekonomist

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 6,09
En Yüksek: 6,13
En Düşük: 5,95
Değişim 0,33 %
FK: 78,98
PD / DD: 1,78
İşlem Hacmi 32.049.975
Toplam Adet: 5.330.528
Ağırlıklı Ort.: 6,15
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)