E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri5 şirket brüt takastan çıkıyor---

5 şirket brüt takastan çıkıyor

5 şirket brüt takastan çıkıyor
15 Haziran 2017 - 10:11 borsagundem.com

Piyasa dolandırıcılığı ve bilgi suistimalinin önlenmesi amacıyla getirilen brüt takas uygulaması 5 şirkette kalkıyor

Borsa İstanbul tarafından brüt takas uygulaması getirilen 5 senet olan Vakıf Finansal, Alcatel Lucent, Avrasya GYO, Avrupa Yatırım Holding ve Kron Telekom'da brüt takas uygulaması önümüzdeki günlerde kalkacak.

BRÜT TAKAS UYGULAMASI NEDİR?

İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından aracı kurumların, gün boyunca gerçekleştirilen işlemlerinde, pay ve toplam TL olarak netleştirme yapılıyor. Bu çerçevede, aynı tarihte bir payda hem satış hem de alış işlemi yapan aracı kuruluş, satış toplamı alış toplamına mahsup edilerek çıkan net bakiyeye göre söz konusu pay üzerinden takasa borçlandırılmakta veya alacaklandırılıyor. Diğer yandan, tüm paylardaki alış veya satışlarının bedelleri ise genel olarak netleştirilmekte ve aracı kuruluşun alış tutarları fazla ise aracı kuruluş takasa nakit borçlu, satış tutarları fazla ise takastan nakit alacaklı oluyor. Netleştirme uygulaması sayesinde bir payda gün içerisinde alım satım gerçekleştiren bir yatırımcı sadece gerçekleştirdiği alım veya satım sonucundaki net fark miktarı kadar teslim yükümlülüğüne tabi oluyor.
Takasbank tarafından netleştirme uygulaması kaldırılan paylarda brüt takas uygulaması yapılmakta, aracı kurum ve yatırımcı bazındaki takas alacakları Takasbank tarafından takas süresinden sonra dağıtılıyor. Brüt takas uygulaması kapsamına alınan paylarda alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit, satım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda menkul kıymet bulundurması gerekiyor.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozan15 Haziran 2017 12:55

    Brüt takasa alınan şirket hisselerinin el değiştirebilmesi için alım ve satım emirlerinin fiziki olarak da gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kredili alım ve açığa satış da yapılamadığı için fiyat dalgalanmalarının önüne geçiliyor. Böylece hisselerde spekülatif hareketler önlenmiş oluyor. brüt takas kalkınca kredili işlem yapılabilecek senetler hızlı hareket edecek

  • Ali koç 15 Haziran 2017 12:43

    AKÇANSA DİKKAT HEDEF 19.25 DEMESİ DEMEYİN UCUZ TOPLANIYOR

  • halden15 Haziran 2017 10:32

    şirketlerin brüt takasa alınması ve çıkış tarihinin yaklaşması ile brüt takastan sonraki dönemlerdeki hareketleri arasında ortak noktalar var mıdır, bu konuda tecrübeli olanlardan yorum bekliyorum, teşekkür ederim...