E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSpor40 yıl sonra sponsorluk şoku---

40 yıl sonra sponsorluk şoku

40 yıl sonra sponsorluk şoku
27 Ağustos 2014 - 05:00 borsagundem.com

Süper Lig'in yeni sezonuna sponsorsuz giren Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Süper Kupa finalindeki reklamsız formaları 40 yıl öncesini hatırlattı

Dünyanın en değerli derbilerinden biri olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde 40 yıl sonra bir ilk yaşandı. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'teki haberine göre, 1970’li yılların sonundan itibaren forma sponsorlarıyla mücadele eden iki ezeli rakip 40 yıl sonra ilk defa sponsorsuz sahaya çıktı. Milyonlarca kişinin ekran başında izlediği maça sponsor bulamayan kulüp yetkilileri, ekonomik açıdan zor bir döneme girildiğine işaret ettiler.



12 MİLYON DOLARDAN MAHRUM KALDILAR

Fenerbahçe ve Galatasaray forma göğüs sponsorluğu için en az 12 milyon dolar gelir bekliyordu. Galatasaray birçok yabancı şirketle görüşmeler yapmış ancak sonuç çıkmamıştı. Sarı-kırmızılı forma için Kazak ve Azerbaycanlı şirketler de devreye girmişti. Bir ara Samsung ve Emirates gibi şirketler de Galatasaray ile  görüşmüştü. Fenerbahçe ise mevcut sponsorla yollarını ayırdıktan sonra forma sponsoru almayacağını duyurmuştu.

ALMANYA’DA BAŞLADI

Forma sponsorluğu 1970’li yılların başında Almanya’da başlayıp Avrupa’ya hızla yayıldı. Bundesliga kulüplerine sponsor olan şirketler futbolun gelişimine de katkı sağladı. Avrupa’daki örnekler Türk futboluna da model oldu. Göğüs reklamları Türkiye’de 1970’li yılların sonuna doğru alınmaya başlandı. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe reklamlı formalarla sahaya çıkıyordu. Reklam veren şirketler ise dönemin öne çıkan firmalarından oluşuyordu. İstanbul Bankası, Türk Bank, Telefunken gibi markalar futbol kulüplerinin göğüs sponsoru olarak yer alıyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)