E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem35. madde değişiyor---

35. madde değişiyor

35. madde değişiyor
27 Haziran 2013 - 11:06 borsagundem.com

Darbeye yasal dayanak olduğu öne sürülen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi değişiyor

Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nU değiştirmek için harekete geçti. Hazırlanan tasarıyla askeri darbelere "yasal dayanak" olarak gösterilen 35'inci madde yeniden düzenleniyor.
Başbakanlık'ta hazırlanan Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, bugün öğle saatlerinde TBMM'ye sunulması bekleniyor.
Tasarıda, sözleşmeli er ve erbaşların görev ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemelerin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun bazı maddelerinde de değişiklik öngören hükümler yer alıyor. Tasarının 15'inci maddesiyle, 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 2'inci maddesinin birinci fıkrası, "Askerlik, harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" şeklinde değiştiriliyor. Tasarının 16'ncı maddesiyle TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinde de önemli değişiklik yapılıyor.
"YURTDIŞINDAN GELECEK TEHDİT VE TEHLİKELERE KARŞI..."
Askeri darbelere "yasal dayanak" olarak gösterilen 35'inci maddedeki, "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamaktır" ibaresi, "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde değiştiriliyor.
Ayrıca, tasarının 17'inci maddesiyle TSK İç Hizmet Kanunu'nun 17'inci maddesi, "Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz" şeklinde değiştiriliyor.
35. MADDE
Askeri darbelere dayanak olduğu öne sürülen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi şöyle:
"Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır."
BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Bozdağ şu açıklamaları yaptı:
TSK İç Hizmet Kanunu 43. madde "TSK Mensubu Siyasi faaliyette bulunamaz" diye değişiyor.
TSK İç Hizmet kanununu değiştiren tasarı bugün Meclis'e sunulacak.
PKK'lıların tamamen çekildiği haberleri var, bunlar yanlış haberler. Doğru değil. Süreç devam ediyor.
Türkiye güvenlik güçleri görevinin başındadır. İhlal eden kim olursa olsun gereği yapılır. Şırnak'ta da böyledir her  yerde de böyledir. Her açıdan olay araştırılıyor. Sonuçlanınca halkımızla paylaşacağız.
Böyle bir şey söz konusu değildir.
Çözüm süreci baktığınızda silahların susması, teröristlerin Türkiye'yi terk etmesi son derece önemlidir.
Terör eylemleri sadece silahla yapılmıyor, silahsız da terör eylemi yapılabiliyor.
TWEET GÖZALTILARI
Elimde böyle bir liste yok. İftira, hakaret olarak tanımlanan fiiller ister internet yoluyla işlensin, ister hangi yolla olursa olsun soruşturma yapılır.
Pek çok yalan haberler insanlarımızı karşı karşıya getiriyor.
43. MADDE
TSK İç Hizmet Kanunu'nun 43. maddesi ise şöyle:
Madde 43 - Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. Bundan ötürü Silahlı Kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır.
    Silahlı Kuvvetler mensupları Milli Savunma Bakanlığınca adları yayınlanan ve siyasi olmıyan cemiyetler ile spor kulüplerinin faal olmıyan üyeliklerine girebilirler. Girenler durumlarını en kısa zamanda Milli Savunma Bakanlığına bildirmeye mecburdurlar.
    (Ek fıkra: 15/02/1966-725/1 md. ; Mülga fıkra: 23/07/1999 - 4418/3 md.)
    Silahlı Kuvvetler mensuplarının kendi kıta, karargah ve kurumları içinde amatör askeri spor kulüpleri kurmaları ve bu kulüplerde faaliyette bulunmaları caizdir.
    Bu kulüplerin kurulmaları, faaliyet ve murakabeleri Milli Savunma Bakanlığınca hazırlanacak hususi talimat hükümlerine göre olur.
    (Ek fıkra: 28/06/1983 - 2861/2 md.) Silahlı Kuvvetler mensupları kanunla kurulan meslek kuruluşlarına üye olamaz ve organlarında görev alamazlar. Ancak üye olamamaları kanunlarda belirtilen diğer kayıt ve şartlara uymak kaydıyla meslekleriyle ilgili görevlerde çalışmalarına, mesleki hizmetleri yürütmelerine, yetkilerini kullanmalarına, mesleki eğitim ve öğretim yaptırmalarına, kurum amirlerinin izniyle kuruluşun bilimsel çalışmalarına katılmalarına, meslek kural ve koşullarına uymak yükümlülüklerine, haklarında disiplin cezası uygulanmasına, özel kanunların öngördüğü kayıtlarla mesleklerini serbestçe icra etmelerine, resmi veya özel bir görev almalarına engel teşkil etmez.
    (Ek fıkra: 28/06/1983 - 2861/2 md.) Belli bir meslek veya sanatın icra edilebilmesi için meslek kuruluşlarına üye olmayı zorunlu kılan kanun hükümleri Silahlı Kuvvetler mensupları hakkında uygulanmaz.
    (Ek fıkra: 28/06/1983 - 2861/2 md.) Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan yedek subaylar ile er ve erbaşların üyelikleri, askerlik hizmetleri süresince askıda kalır. Bu hal ilgililerin aidat ödeme ve kanunlardan doğan diğer mesleki yükümlülüklerini ve haklarını ortadan kaldırmaz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)