E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri300 milyon euro yatırım yapacağız---

300 milyon euro yatırım yapacağız

300 milyon euro yatırım yapacağız
22 Ocak 2018 - 11:33 borsagundem.com

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, geleceğe yönelik yatırımlarını anlattı

Gedik Holding, 2018'e yeni yatırımlarla giriyor. Önümüzdeki üç yılda 300 milyon euroluk yatırım planlayan şirket, robotik üretime odaklanacak. Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, yurtdışında da 50 milyon dolara fabrika kuracaklarını söylüyor.

Gedik Holdingin temelleri Türkiye'nin ilk kaynak mühendislerinden Halil Kaya Gedik tarafından 1963 yılında atıldı. Sırasıyla elektrot, döküm, vana ve kaynak makinesi fabrikalarını kuran Gedik, Türkiye'yi hassas döküm teknolojisiyle tanıştırdı. Grup, bugün kaynak malzemeleri, döküm ve vana üretiminin yanı sıra sağlık ve eğitim sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. 450 milyon dolarlık ciroya ulaşım ve 50'yi aşkın ülkeye ihracat yapan holdingin başında, şirketin ikinci kuşak temsilcisi Hülya Gedik var. Pendik'teki kaynak üretim fabrikasını Hendek'e taşımaya başladıklarını söyleyen Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, yeni fabrika için önümüzdeki üç yılda 300 milyon Euro yatırım yapacaklarını söylüyor. Diğer taraftan robotik üretim için 80 milyon TL'ye yakın bir yatırım hazırlığında olan şirket, yurtdışında bir ortakla fabrika kurmayı planlıyor. Ekonomist Dergisi’nden Ayşegül Sakarya Pehlivan, Hülya Gedik’le Gedik Holding'in 2018 yatırımlarını konuştu.

2017 yılı sizin için nasıl geçti?

2017 yılı bizim için iyi bir yıl oldu. Yüzde 25 büyüdük ve yılı 450 milyon dolar ciroyla kapattık. 2018 yılı hedefimiz de yüzde 20 büyümek.

Büyüme hedefleriniz doğrultusunda yeni yatırım planınız var mı?

Pendik'te bulunan fabrikamızı Sakarya Hendek'e taşımak üzere ciddi bir yatırıma başladık. 150 bin metrekare üzerine kurulacak yeni fabrikamız için yatırımlarımız sürüyor. Üretimi durdurmadan taşınmak istiyoruz. Onun için kademe kademe taşınacağız. Üç yıllık bir taşınma süreci olacak. Üç yılın sonunda toplam 300 milyon Euro'luk yatırım yapmış olacağız. Bu yatırım aynı zamanda Endüstri 4.0'a geçiş için de bir başlangıç olacak. Üretimde hantallıktan kurtulmuş olacağız. işgücü azalacak ve otomasyona yönelik ölçülebilir, çıktıların daha kaliteli olacağı seri imalat yapacağımız bir şekle dönüşecek.

Pendik'teki araziyi nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz?

Pendik'teki arazimiz 55 bin metrekare büyüklüğünde. Zamanında babam yavaş yavaş köylülerden toplamış. Bizim için çok kıymetli. Bu arazi için çok fazla teklif alıyoruz. Orada hizmet sektörüne girip büyük bir kompleks yapabiliriz. Ama kesinleşmiş bir şey yok. Taşındıktan sonra karar vereceğiz.

İhracatta gündeminizde yeni ülkeler var mı?

En çok ülkeye ihracat yapan şirketler arasındayız. 50'yi aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Burkina Faso, Karayip Adaları, Uganda, Kenya gibi ülkelere ürün gönderiyoruz. Ciromuzda iç pazarın payı yüzde 60, ihracatın payı yüzde 40. Biz bunu yüzde 50-50 yapmak istiyoruz.
2018'de ihracatta büyüme planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Çok stratejik bir konu. 2018 hedeflerimiz arasında yurtdışında üretim yapmak var. Şimdiden detay vermek istemiyorum. Yurtdışında yerli bir ortakla hareket edeceğiz. Yurtdışında 50 milyon dolarlık yatırım planımız var.

Yeni yatırımla ne kadarlık kapasite artışı olacak?

Mevcut olan ürünlerimizde yüzde 30'luk artış bekliyoruz. Türkiye'de üretilmeyen, ithal edilen çeşitli ürünleri üretmeye yönelik çalışmalarımız var. 2017 yılında Gedik Kaynak AR-GE merkezini kurduk. Burada hem iyileştirme hem de yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda daha etkin olacağız. Dışarıdan ithal etmeyip yerli üretim yapacağımız çeşitli ürünler olacak. Hatta bunun için stratejik yatırımlar başlığı altında yatırımlarımız var.

Stratejik yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Ürün geliştirmenin dışında üretim modeline yönelik stratejik çalışmalar yapıyoruz. Gedik Kaynak'ın çatısı altında Gedik Robot ve Otomasyon diye ayrı bir bölümümüz var. Burada 10-15 yıl sonrasının teknolojilerine hazırlık yapıyoruz. Yeni bir robotik üretim tekniği üzerinde çalışıyoruz. Bunun için yatırım teşviki aldık. Bu alana 80 milyon TL'ye yakın bir yatırım yapacağız.
Son dönemde sağlık sektörüne yatırım yaptığınızı görüyoruz. Bu alana yönelik yatırımlar sürecek mi?
Gedik Sağlık 2015'te kuruldu. 2018'de Dragos'ta bir wellness merkezi açmaya hazırlanıyoruz. Bu merkez için 20 milyon TL'lik yatırım yaptık. Diğer taraftan kısa bir süre önce 5 milyon TL yatırımla Nişantaşı'nda Healin markasıyla bir restoran açtık. Önümüzdeki dönemde bu markayı Londra'ya da taşımayı planlıyoruz. Özellikle wellness, sağlıklı beslenme konusunda uzmanlaşmak istiyoruz.
Proje odaklı üretim yapıyorsunuz. Halihazırda anlaşma yaptığınız yeni projeler var mı?
Bir çok sektöre özel üretim yapıyoruz. Ama odağımızda büyük projeler var. Örneğin savunma sektörü için vana ve döküm de girdi malzemesi sağlıyoruz. Sedef Tersanesi'nin yaptığı uçak gemisinin vanalarını biz tedarik ediyoruz. Üçüncü Havalimanı, ürün verdiğimiz projeler arasında. Bunun gibi büyük projeleri yakından takip ediyoruz.

"Eğitime yatırımımız sürecek"

“Eğitime ilk yatırımımız meslek yüksekokulu ile başladı. 2011’de üniversite olduk. Bugün 20 ayrı program ve beş fakültemiz var. Geçen yıl sağlığı ekledik. Bizim üniversitemizin mottosu uygulamalı üniversite olmak. Bu yıl dietetik bölümünü ekleyeceğiz. Medikal görüntüleme bölümü planlarımız var. Hemşire gibi sağlık sektörüne yönelik çalışan yetiştirmek üzere bölümler açmak için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca Nişantaşı’ndaki Healin’in üstünde yaşam boyu eğitim merkezi ve lisansüstü programlar verilecek. Pendik'te çok kapalı kalmıştık. Burayı üniversitemizin dışa açılan yüzü olarak görüyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)