E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa24 yılda ilk üçlü ralli!---

24 yılda ilk üçlü ralli!

24 yılda ilk üçlü ralli!
08 Eylül 2017 - 08:21 borsagundem.com

S & P 500, altın vadeli işlemleri ve hazine tahvillerinden oluşan varlık üçlüsü eşzamanlı yüzde 5’ten fazla prim yaptı. Bazı uzmanlar 2017'nin 1993'ten beri 'para kazanmanın en kolay yılı’ olabileceğini savunuyor.

Önceki gün Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank’ın CEO’su ‘balon fiyat’ uyarısında bulundu. Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) uyaran John Cryan, “Güçlü euroya rağmen, Avrupa’da ucuz para çağı artık sona ermelidir. Artık hisse senetleri, tahvil ve emlak alanlarında yaklaşan fiyat balonları görüyoruz” diye konuştu. ECB’nin 2 trilyondan fazla euro basmasına yol açan para politikası, Euro Bölgesi içinde siyasi açıdan bölünmelere yol açmış ve geleneksel olarak tutumlu olan Almanlardan çok ciddi eleştiriler almıştı. Son günlerde ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerginliğin tırmanması ve balon uyarısına karşın 2017’de majör varlıklarda eş zamanlı ciddi yükselişlerin olması dikkat çekiyor. Yılın bitmesine dört aydan fazla zaman varken ABD piyasalarının nabzını tutmakta önemli bir endeks olan S & P 500, altın vadeli işlemleri ve hazine tahvilleri 1993’ten beri ilk kez aynı anda yüzde 5’ten fazla yükseldi.

Fakat eş zamanlı ralliler kimi zaman kendi içlerinde alışılmışın dışında bazı tuhaflıklar da barındırıyor. Yatırımcılar tarafından hisse senedi ve hazine tahvilleri klasik yatırım alternatifleri olarak görülürken ekonomik iyimserliği yansıtan talep olarak değerlendiriliyor. Sarı metal altın ise korku ve enflasyonun yükselişe geçtiği dönemlerde yatırımcı tarafından güvenli liman olarak görülüyor. Genellikle endişe ve korku hisse senetleri adına; enflasyon da tahviller için pek iyi sayılmaz. Yükseliş (bullish) eğilimindeki itici güçlerin aksine, Hisse senedi, tahvil ve altının aynı anda önemli derecede yüksek hareket etme eğiliminde olması sürpriz teşkil ediyor.


ABD’li CNBC kanalındaki “Trading Nation” adlı programa katılan finansal danışmanlık şirketi Oppenheimer’ın Stratejisti Ari Wald’a göre bu yılki üçlü ralli, ılıman bir ekonomik büyüme ortamını yansıtıyor.

Başka bir deyişle ABD ekonomisi, şirketlerin daha fazla para kazanmalarına ve dolayısıyla hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı olacak kadar güçlü ve beklenenden daha iyi olduğu ortaya çıkan enflasyon verisi de hazine tahvilleri kanadındaki kazanımları koruyor. Ve üstelik altında yükselişi tutmak için yeterince ciddi endişeler bulunuyor.

Norges Bank'ın hamlesi gelişen piyasalar için şüphe uyandırdı
Yatırımcılar küresel hisse piyasasındaki yükselişin şu an sekizinci yılında olmasını sorgularken dünyanın en büyük varlık fonu Norges Bank, gelişmekte olan piyasaları gözden çıkarmak istediği şeklinde yorumlanan bir hamle yaptı. Yönettiği 987 milyar dolarlık varlığıyla dünyanın en büyük varlık fonu olan Norges Bank, Norveç Maliye Bakanlığı’na gönderdiği mektubunda, portföyünün yüzde 30’unu oluşturan ve 23 ülke para cinsinden bono endeksinde euro, dolar ve İngiliz Sterlini cinsinden şirket tahvili ve sabit getirili varlıklarla yatırımını kısıtlamayı planladığını belirtti.

Sadece bu para birimi cinsinden ve fazla 10 yıl vadeli kağıtlara yatırım yapılması önerisi getirildi. Böylece portföyde doların payı yüzde 43.8’den yüzde 54.4’e, euro yüzde 26.9’dan yüzde 37.5’e ve sterlin yüzde 5.5’ten yüzde 8.2’ye çıkacak. Analistler, bunun fonun gelişen piyasalardan vazgeçtiği anlamına gelmediğini ancak olası riskler karşısında borçların giderek arttığı gelişmekte olan ülkeler yerine zengin ülke tahviline ağırlık verdiği şeklinde yorumluyor. (Adın Şahinalp/Dünya)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)