E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem23 il için destek paketi---

23 il için destek paketi

23 il için destek paketi
24 Ocak 2017 - 11:08 borsagundem.com

Başbakan Binali Yıldırım, Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı'nda konuştu

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü'nde, Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı'nda programın ayrıntılarını açıkladı.

Türkiye Kalkınma Bankası'na müracaat edilerek desteklerden faydalanılacağını söyleyen Yıldırım, "23 il için başvuru sayısı bin 200, toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon lira. Öngörüllen istihdam toplam 112 bin 400" dedi.

Yıldırım'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Türkiye'nin imkan ve kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak ülkeyi mamur kılmaya vatadaşı mutlu etmeye çalışıyoruz.

Programın amacı, terörün milletin canını sıktığı bölgeleri bir yandan terörden temizlerken öte yandan beklenen yatırımları yapmaktır.

Türkiye Kalkınma Bankası bu program için görevlendirdi.

"Yatırım tutarı 19,6 milyar lira"

Yatırımcıların programa ilişkin düzeylerini anlamak için ön talep toplama süreci 28 Kasım -14 Ocak arasında yapıldı

23 il için başvuru sayısı bin 200, toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon lira. Öngörüllen istihdam 112 bin 400.

"30 lira sen koyacaksın, 70 lira da devlet"

Yatırım yapanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. İyi bir fizibilite, başarılı bir yatırım için olmazsa olmazdır. Dolayısıyla fizibilite hazırlanması, gerekli ön projelerin yapılması için istenen danışmanlık hizmetini biz karşılayacağız. Ayrıca yatırım için yer vereceğiz.

Yatırım için 30 lira sen koyacaksın 70 lira da devlet koyacak.

20 bin metrekare kadar binalar desteklenecek. İlk 20 bini devlet yaptırıyor, diğer kısımları için kredi alınabiliyor. 15 yıl boyunca imalat yaptıktan sonra isterseniz fabrika binası bize sembolik bir bedelle devrediliyor.

Eğer OSB'lerde yatırıma uygun arsa yoksa o zaman hazine arazilerden uygun arsa temin edilecek.

Bina yaptınız içine alet edevat, makine lazım onların da sermayesini karşılıyoruz, bunu karşılarken ayrıcalık yapıyoruz. Eğer bunu yerli kaynaklardan temin ederseniz kredi şartları başka ithal temin ederseniz başka olacak. Nedir? İthal ederseniz kredi 2 yıl ödemesiz 6 yıl. Yerli makina alırsanız ödemesiz dönemi 3 yıla toplam süreyi de 10 yıla çıkarıyoruz. Yerli üretimi teşvik ediyoruz.

Tezgahların dönmesi için de para lazım. İşletmenin can suyu lazım para lazım onu da unutmadık buna da düşük faizli işletme kredisi vereceğiz 4 yıl vadeli ilk yılı ödemesiz olacak.

Yatırımını doğuya taşıyana lojistik destek

Bir de yatırımını doğuda büyütmek isteyenlere de özel lojistik destekleri veriyoruz.

Çağrı merkezleri için ilk aşamada bazı kamu binaları kullanılacak. veri merkezlerinde kullanılan elektriğin yüzde 30 unu devlet karşılayacak.

Desteklerden nasıl faydalanılacak?

İllerden yatırım destek ofisleri var, birkaç ilin sorumlu kalkınma ajansları var. Yatırım destek birimlerine müracaat edecek ya da doğrudan Kalkınma Bankasına müracaat edecek. Projeler buraya verilecek ve projelerin incelenmesinden sonra hangi destekten nasıl faydalanılacağı belirlenecek.

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ne yatırım teşviklerinde önemli bir adım atan hükümet, 22 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan KHK ile yatırımda Cazibe Merkezleri Programı dönemi başlatmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)