E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri Listesi2020 yılına kadar 4.2 milyar dolarlık proje---

2020 yılına kadar 4.2 milyar dolarlık proje

2020 yılına kadar 4.2 milyar dolarlık proje
01 Temmuz 2014 - 08:42 borsagundem.com

Şeker Yatırım hisse analiz raporunda 11 TL hedef fiyat ile al önerisi verildi

''İNA analizine göre hedef hisse fiyatını 11.00 TL hesapladığımız Aselsan için AL önerimizi koruyoruz.

Proje bazlı çalışan Aselsan'ın son almış olduğu yeni projeler ile birlikte şu anda 2020 yılına kadar teslimatını gerçekleştireceği toplam 4.2 milyar dolar tutarında projesi bulunmaktadır.

Halihazırda 4,2 milyar dolar tutarında teslimatını gerçekleştireceği projesi bulunmaktadır - Askeri ve sivil kesime yönelik elektronik ürünler ve sistemler tasarlayan, geliştiren, üreten ve ürünlerinin satış sonrası servis hizmetlerini karşılayan Aselsan Turkiye'nin lider savunma sanayi kuruluşudur. Kamuya açıklamış projelerine göre 2013 yılında yaklaşık 825 milyon dolar ve 2014 yılı içinde ise şu ana kadar 680 milyon dolar seviyesinde yeni proje alan Aselsan’ın şu anda 2020 yılına kadar teslimatını gerçekleştireceği toplam proje tutarı 4.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Aselsan’ın
2014 Şubat ayı içinde TUSAS ile imzalamış olduğu yaklaşık 491 milyon dolar tutarındaki
Genel Maksat Helikopter projesi son dönemde almış olduğu en büyük sözleşmesi olarak
görünmektedir. Şirketin bunun yanı sıra ATAK helikopter (kalan bakiye 388mn dolar), Alçak ve Orta irtifa Hava füze sistemleri projesi (toplam kalan bakiye 670mn dolar) ve HEWS projesi (kalan bakiye 293mn dolar) şirketin elinde tutuğu en büyük projeleri olarak yer almaktadır.  

TSK, Aselsan’ın en büyük ve garantili müşterisi konumunda bulunmaktadır - Mevcut teçhizatının modernizasyonu, buna ek olarak yeni uygulamaların geliştirilmesi konusunda ihtiyaçlarının %70’ini yurtiçinden sağlayan TSK, Aselsan’ın en büyük ve garantili müşterisi konumunda bulunmaktadır. Özellikle haberleşme ve elektro-optikte TSK’nın sadece ulusal şirketlerden alım yapmasına bağlı olarak Aselsan rakipsiz konumdadır. Şirketin toplam siparişlerinin %62'si SSM, %7'si Milli Savunma Bakanlığı, %4'ü Jandarma Genel Komutanlığı'na, %17'si HDW, Roketsan, Otokar ve İstanbul Denizcilik'e ait olurken %10'u ise yurt dışı siparişlerden oluşmaktadır. Şirket önümüzdeki dönemlerde ihracatın payını artırmayı planlamaktadır.  

Muhtemel projeler - Askeri harcamalar bakımından dünyada 15. sırada bulunan Türkiye’nin savunma bütçesi, GSYH ile paralel olarak artmaktadır. Halihazırda Türkiye'nin askeri harcama tutarı GSMH'nın %2.3 seviyesinde bulunmaktadır. Özellikle Türkiye’nin jeopolitik konumunu, savunma sanayi harcamasına dönük yatırımlarını artırmaktadır. Dolayısıyla savunma sanayii harcamaları ile ilgili alınan ve önümüzdeki dönemlerde alınacak tüm kararlar Aselsan’ı yakından ilgilendirmektedir. Özellikle Türk Hükümeti ile Çin arasında görüşmeleri devam eden uzun menzilli hava savunma füzesi , ALTAY tankının seri üretimi, MİLGEM-S projesi ve Kabiliyeti Kazanım Projesi (HAVASOJ) gibi projelerin önümüzdeki dönemlerde şirketin muhtemel projeleri olarak öne çıkmaktadır.

 İkinci halk arz çalışmaları hisse üzerinde baskı yaratabilir - Hatırlanacağı üzere şirket 2013 yılında ikinci halk arz çalışmalarına başladı. Ancak, artan siyasi riskler, yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte piyasalarda son dönemlerde yaşanan dalgalanmalar, TAI'nın halka arzının ertelenmesine buna ek olarak Aselsan'ın da ikinci halka arzının kısa vadede ötelenmesine neden oldu. Aselsan’ın şu anda %84.5 hissesi Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın elinde bulunurken, halka açıklık oranı ise %15 seviyesinde bulunmaktadır. Halka arzın zamanlaması konusunda henüz net bir bilgi olmamasına karşın, şirketin bu konu hakkında yapacağı açıklamaların, hisse üzerinde hareketlere neden olacağını düşünüyoruz.

Artan projelerin net satış gelirlerine olumlu yansıması sürecek - Aselsan 2014 yılında net satış gelirlerinin %15-17 büyümesini planlarken, FAVÖK Marjının %18-20 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmektedir. Aselsan'ın halihazırda almış olduğu projeleri baz alarak 2014'de gerçekleştireceği teslimatlar sonrasında yılı 2.56 milyar TL (%18) net satış geliri ile tamamlayacağını, bunu 2015 yılında ise 2.9 milyar TL seviyesine yükselteceğini tahmin ediyoruz. Şirketin 2014 yılını %19.4 FAVÖK marjı ile tamamlayacağını öngörüyoruz. Şirketin 2014 yıl sonu için net kar tahminimiz ise 370milyon TL seviyesinde bulunmaktadır.

Önerimiz AL - Aselsan'ın İNA analizi ve benzer şirket çarpanlarına göre hisse başına fiyatını 11.00 TL seviyesinde hesaplıyoruz. Cari hisse fiyatı 9.31 TL seviyesinde bulunan Aselsan, ulaştığımız hedef hisse başı fiyatına göre %18 kazandırma potansiyeli taşımaktadır. Öte yandan şirket, 10.1x 2014T FD/FAVÖK çarpanıyla, 8.9x FD/FAVÖK olan benzer şirketler çarpanına göre %12 primli işlem görmektedir.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 57,65
En Yüksek: 58,40
En Düşük: 57,35
Değişim -0,26 %
FK: 18,03
PD / DD: 1,51
İşlem Hacmi 1.210.610.764
Toplam Adet: 20.889.579
Ağırlıklı Ort.: 58,02
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmail15 Ağustos 2015 06:11

    Düşman radar sistemlerini karıştırıp ve radarlarını devre dışı bırakacak mildar bu konu üzerinde yaptırımları nelerdir olası durumlarda suriyenin vs ülkelerin hav sav füzelerini sistem dışı bırakacak çalışmalarımız hangi seviyede teşekürler şimdiden vereceğiniz cevaplar için

  • İsmail15 Ağustos 2015 05:57

    Uzun menzilli hava savunma projesi neden netleşmedi kıtalar arası 2500 veya 3000 km füze ve fırlatma rampası ile ilgili somut bir ilerleme göremiyoruz tfx füze fırkateyn ve havadan bağımsız deniz altı çalışmalarıyla ilgili vb gibi ülkemizin bekaası için olmazsa olmaz milli projelerle ilgili müjdelerinizi biz takipçilerinize bildirmenizi saygılarla arz ediyorum