E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları2018'de altının yükseleceği öngörüldü---

2018'de altının yükseleceği öngörüldü

2018'de altının yükseleceği öngörüldü
14 Aralık 2017 - 12:12 borsagundem.com

Altın fiyatları bu yıl ABD faiz oranlarındaki artış ve küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan yükseliş ve kripto para fiyatlarındaki başdöndürücü artışa karşın değer kazanmayı başardı.

BORSAGUNDEM.COM

Altın fiyatları bu yıl ABD faiz oranlarındaki artış ve küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan yükseliş ve kripto para fiyatlarındaki başdöndürücü artışa karşın değer kazanmayı başardı. Dünya Altın Konseyi tarafından yayınlanan raporda, bu yükselişin nedenleri sıralanırken, bu nedenlerin altını önümüzdeki yılda da yukarı taşıyacağı ifade edildi.

Altın vadeli sözleşmeleri bu yıl yüzde 9'dan daha fazla yükseliş yaşanmış durumda, bu yükseliş büyük ölçüde jeopolitik endişelerin getirdiği güvenilir liman alımlarından kaynaklandı.
Dünya Altın Konseyi piyasalar baş stratejisti John Reade, önümüzdeki yıl altın fiyalarının yukarı seyrini sürdürmesinde etkili olmasını beklediği unsurları şöyle sıralıyor:

Para politikaları ve politika belirleyiciler

Para politikaları ve politika belirleyicilerin altın fiyatlarının sürükleyici unsuru olmaya devam edeceğini öngören Reade, Fed'in önümüzdeki yıl gerçekleştirmesi beklenen faiz artırımları ve bütçesini daraltma adımlarına yönelik beklentilere dikkat çekiyor.
Aynı zamanda, ECB'nin olağanüstü para politikası adımlarını yavaşlatacağını, Japonya Merkez Bankası'nın niceliksel gevşemede geri adımlara başlayacağını ve Çin'in de ayrıca ekonomik büyümeyi yeniden dengeleme ve ekonominin bazı alanlarını kaldıraçtan arındırma çabalarına gireceğini vurguluyor.

Reade para politikalarındaki sıkılaşmanın "yumuşak" olacağını öngörüyor ve enflasyonun küresel düzeyde kontrol altında kalacağını belirtiyor. Ancak Fed'in bilançosunu küçültmesinden kaynaklanan risklere de dikkat çekiyor.

ABD doları ve hisse senetleri
ABD hisse senetlerinde devam eden güçlenme sonucunda gösterge endekslerin rekor seviyelere ulaşması ve doların izlediği seyre dikkat çeken Reade, bu yıl gerilemiş olan doların son çeyrekte yaşadığı toparlanmanın altına da yansıyacağını öngörüyor.
"Hisse senedi piyasalarında yaşanan yükseliş bu yıl altına olan talebi azalttı ve bunun sona ermesi altına olan talebi canlandırabilir" ifdelerini kullanıyor.
Aynı zamanda 2017 ABD dolarının yaşadığı uzun süreli yükselişin sonuna gelindiğine işaret eden bir yıl olduğunu ve altının bundan fayda sağlayacağını dile getiriyor."

Fiziki piyasa eğilimleri,
Gelir artışlarının dünyanın en büyük altın pazarı haline gelmiş Çin ekonomisi ile birlikte cesaret verici bir durumda olduğunu ve Çin ekonomisinin bazılarının öngördüğü gibi sert bir yavaşlama içine girmeyeceğinin görülmesini olumlu değerlendiren Reade, önümüzdeki yıl için adil bir büyüme seviyesi beklediğini belirtiyor.
Hindistan ekonomisinde de 2016 yılında vergiler konusunda alınan şok kararlar sonrasında yaşanan olumsuzlukların etkilerinin azaldığını belirten Reade, önümüzdeki yıl ülke ekonomisinin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını ifade ediyor.

Bütün bunlara bakıldığında güçlü gelir artışının altın açısından "şüphesiz olumlu bir gelişme" olacağını dile getiriyor.

Dünyanın en büyük üçüncü altın külçe ve lira piyasası olan Almanya'da da ekonominin güçcü görünümünün sürmesiin beklendiğini ve işsizlik oranında düşüşün süreceğini, aynı zamanda ABD'nin mücevherat piyasasının da devam eden büyümeden olumlu etkileneceğini vurguluyor.

Altın piyasasında yapısal değişimler
Altın piyasasındaki değişimlerin önümüzdeki yıl için önemli gelişmelere neden olabileceğini belirtiyor ve "Potansiyel KDV değişimleri Rusya'da hayata geçti ceza niteliğindeki yüzde 18 KDV piyasaları etkisi altına aldı. Önümüzdeki yıl için bu oranın düşürüleceği beklentisi piyasaya yeni bir heyecan dalgası getirdi." ifadelerini kullandı.

Ayrıca bankaların bazılarının islam kurallarına uygun altın ürünleri geliştirdiğini ve piyasanın bu kısmında da canlanma yaşanabileceğini belirtti.
Bir yandan da Hindistan'ın altın için yeni bir spot borsa kuracağını hatırlatan Reade, bunun piysalara daha fazla şeffaflık getirerek, ülkenin atın ticaretini güçlendireceğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)