E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2015'te faiz artırımı ihtimali kalkmadı---

2015'te faiz artırımı ihtimali kalkmadı

2015'te faiz artırımı ihtimali kalkmadı
03 Ekim 2015 - 11:28 borsagundem.com

Fed’in 15-16 Aralık’ta faiz artırım kararı alması ihtimalini zayıfladı

Ekonomistlere göre Cuma günkü istihdam verisinin hayal kırıklığı yaratması, Fed’in 15-16 Aralık’ta faiz artırım kararı alması ihtimalini zayıflatsa da tamamen ortadan kaldırmadı. Veri Ekim ayı olasılığını olasılık dışı bıraktı ancak Aralık ayında faiz artışı gelmesi düşük de olsa bir opsiyon olmayı sürdürüyor.

Politika yapıcılar, Ralık ayında yapılacak toplantı öncesinde iki istihdam  verisi dahil olmak üzere ekonomi ile ilgili pek çok bilgi elde edecek. 17 Fed yetkilisinin 13’ünün son tahminlerinde ilk faiz artırımının 2015’te gerçekleşeceğini öngörmesi ile birlikte yetkililer 2006’dan bu yana ilk kez yapacakları faiz artışı için planlarından vazgeçmeye isteksiz olabilir.

Washington’daki Cornerstone Macro LLC ortaklarından Roberto Perli, “Fed bu yıl yağılacak faiz artırımı için havlu atmayacaktır. Retorik faiz artırımı ihtimalini masada tutacak” değerlendirmesi yaptı. Eski bir Fed yetkilisi olan Perli, faizin Arlık’ta artırılacağını öngörüyor ve bu beklentinin ötelenmesi için erken olduğunu belirtiyor.

İstihdam Eylül’de beklentilerin altında yükselirken, ücret artışları duraksadı, işsizlik oranı insanlar işgücünü terk etmesi ile sabit kaldı. Verideki zayıflık küresel yavaşlamanın ve finans piyasasındaki çalkantının dünyanın en büyük ekonomisini olumsuz etkilediğine işaret etti.

Massachusetts merkezli IHS Inc. baş ekonomisti Nariman Behravesh, “Bui hayal kırıklığı yaratan bir veri. Şirketler biraz sığınaklarına çekiliyor” dedi.

New York’taki BNP Baribas SA ekonomistleri faiz artırım beklentilerini Aralık’tan Mart ayına ötelediklerini belirtti. Ekonomistler verinin ABD ekonomisinin durumu ile ilgili daha endişe verici bir şeyi yansıttığından kaygılandıklarını ancak bu noktada bunu ifade etmek için erken olduğunu dile getirdi.

Behravesh, Federal Açık Piyasa Komitesi’ndeki Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşlarının Eylül ayında faiz artırım kararı almayarak zeki davrandıklarını belirtti.

JPMorgan Chase & Co. Baş ABD ekonomisti Michael Feroli, “Cuma günkü veri Fed’i Aralık ayından koparmaya yeterli dedğil. İşsizlik oranı geçtiğimiz ay yüzde 5.1’de sabit kaldı ancak daha geniş kapsamlı işsizlik göstergesi geriledi” dedi.

Baltimore’daki John Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Jonathan Wright, “Ekim ihtimali zaten çok düşüktü ve bence veri bu olasılığı daha da düşürdü. Ancak istihdam Aralık ayı toplantısı öncesinde gelecek verilerinin sadece biri” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)