E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa18 portföy yönetim şirketinden uyum başvurusu---

18 portföy yönetim şirketinden uyum başvurusu

18 portföy yönetim şirketinden uyum başvurusu
24 Ekim 2014 - 13:02 borsagundem.com

SP Kanunu kapsamında tüm portföy yönetim şirketlerinin organizasyon yapıları ve esas sözleşmeleri yeni düzenlemelere uyumlu hale getirilmeli

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin yayın organı Kurumsal Yatırımcı Dergisi’nde sektöre yönelik olarak önemli ve uyarıcı bir yazıyı kaleme aldı. İşte Tevfik Kınık’ın o yazısı…
 
 PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ İLE KOLEKTİF YATIRIM KURULUŞLARININ GEÇİŞ SÜREÇLERİ
 
Kolektif yatırım kuruluşları ile bu kuruluşları yönetimi, organizasyonu ve saklanması konula­rında yeni Sermaye Piyasası Kanunu, birçok yenilik getirmiştir. Kanunun 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe girmesini takip eden 2013 yılı içinde ve 2014 yılı başında, III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (Fon Tebliği), III-55.1 sayılı Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (PYŞ Tebliği), III-56.1 sayılı Portföy Saklama Hizmetine ve Bu Hizmet­te Bulunacak Kuruluşlara İlişkin Esaslar Tebliği (Saklama Tebliği), III-52.2 sayılı Borsa Yatırım Fonla­rına İlişkin Esaslar Tebliği, III-52.3 sayılı Gayrimenkul Yatırım Fonları­na İlişkin Esaslar Tebliği ve III-52.4 sayılı Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebli­ği yayımlanarak, söz konusu alt düzenlemeler aracılığıyla, ülkemiz kolektif yatırım kuruluşlarının ve portföy yönetim şirketlerinin ulus­lararası alanda rekabet edebilecek hukuki altyapıya kavuşturulmaları için gerekli altyapı sağlanmıştır.
 
Yapılan düzenleme değişikliklerine ilave olarak fon sektörüne ivme kazandırması beklenen bir diğer yenilik ise, fon katılma payı alım satımının merkezi bir sistemden gerçekleştirilmesi amacıyla faali­yete geçirilen Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformudur. Yatırım kuruluşlarımızın altyapı ve organi­zasyonlarını hazır hale getirmeleriyle, Platform, yeni esaslara göre ve sektördeki tüm fonları (istisna tanınanlar hariç olmak üzere) kapsayacak şekilde 09 Ocak 2015 tarihinde hayata geçecektir. Uzun yıllardır yaygın dağıtım kanalı olan bankaların fon katılma paylarının pazarlanması noktasında diğer kuruculara nazaran daha avantajlı konumda olduğu bilinmektedir.
 
Bu kapsamda Platformun hayata geçirilmesi ile birlikte, yatırımcıla­rın tüm kurucuların fonlarına tek bir kaynaktan ulaşmalarına imkan tanınmaktadır. Bu süreçte sistemi temelden değiş­tiren en önemli unsur yatırım fonu kuruculuğu ile kolektif portföylerin yönetiminin münhasıran portföy yönetim şirketleri tarafından yapıl­ması hususunun düzenlenmesi, bu suretle de portföy yönetim şirketle­rimizin bu alanda ihtisaslaşmasının ve sahip oldukları "know-how"ı daha etkin bir şekilde kullanabil­mesinin önünün açılmasıdır. Öte yandan yasal altyapısı hazırla­nan yeni sistemin hayata geçirilebil­mesi için,
 
1.Öncelikle tüm portföy yönetim şirketlerinin organizasyon yapılarını ve esas sözleşmelerini yeni düzen­lemelere uyumlu hale getirmesi,
 
2.Kurucuları halihazırda banka ve aracı kurum olan yatırım fonlarının, kuruculuğunun portföy yönetim şirketlerine devrine yönelik olarak gerekli içtüzük ve izahname değişikliklerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
 
Sektörde faaliyet gösteren portföy yönetim şirketleri ile devredilecek yatırım fonlarının sayısal büyük­lükleri dikkate alındığında, içinde bulunduğumuz dönemin hem Ku­rulumuz hem de sektör açısından hatırı sayılır bir iş yükü oluşturaca­ğı açıktır. Bu nedenle söz konusu iş yükünün zamana yayılabilmesini ve mevcut kurucular ile portföy yönetim şirketlerinin gerekli bilgi/ belge temini ve uyum hazırlıklarını zamanında tamamlayabilmelerini teminen, Kurul olarak PYŞ Tebliği kapsamında yapılacak başvurular­da kullanılması gereken formlar ile standart metinleri, Tebliğ'in yürür­lük tarihinden yaklaşık üç ay önce, 8 Nisan 2014 tarihinde kamuoyu ile paylaşıp uyum başvurularını süresinden önce kabul etmeye başladık.
 
Bu noktada Kurulumuza iletilen başvurularla ilgili karşılaşılan önemli hususlara kısaca göz atmak ta fayda var. Öncelikle belirtmek gerekir ki, gerek 6362 sayılı Ka­nun gerekse de ikincil düzenleme çalışmaları ile getirilen en önemli yeniliklerden biri portföy yöne­tim şirketlerinin hizmet verdiği müşterilerinin portföylerinde yer alan varlıkların Kurulca yetki­lendirilmiş bir portföy saklama kuruluşunda saklanmasının zo­runlu olmasıdır. Bu kapsamda fon sisteminin kesintiye uğramadan işleyişine devam edebilmesini sağ­lamak amacıyla Saklama Tebliği, yeni sistemin yürürlük tarihinden altı ay önce, 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kurulumuza ilk portföy saklama faaliyeti baş­vurusu Nisan 2014'te yapılmasına rağmen, PYŞ Tebliği'nin yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçen yakla­şık bir aylık süre içinde altı farklı portföy saklama kuruluşu Kuru­lumuzca yetkilendirilmiş olup, sistemin kesintiye uğramaması amacıyla portföy yönetim şirket­lerinin saklama sözleşmelerini zamanında imzalayabilmelerine olanak sağlanmıştır.
 
Mevcut durumda Kurulumuza 18 portföy yönetim şirketi tarafından uyum başvurusu yapılmış durum­dadır. Ara dönem fonları bulu­nan kurucuların ve söz konusu şirketlerinin tamamı, PYŞ Tebliği'ne uyum ve fon devri için Kurulumuza başvuruda bulundu. Fon devri baş­vurularının, kuruculuğu devralacak portföy yönetim şirketinin PYŞ Tebliği'ne uyum sağlamasını müte­akip değerlendirmeye alınacağı hu­susu da bu kapsamda ilgililere du­yuruldu. Buna ilaveten, ara dönem fonları bulunmamakla birlikte, PYŞ Tebliği'ne uyum sağlamak amacıyla başvuru yapan portföy yönetim şirketleri de bulunmaktadır. Mevcut durumda başvurulara ilişkin eksik bilgi ve belgeler başvuru sahiple­rine bildirilmiş ve yerinde incele­me çalışmalarına ilişkin planlama tamamlanmıştır.
 
Eksik bilgi ve belgeler ile yerinde incelemelerin tamamlanmasını mü­teakip şirketlerin PYŞ Tebliği'nde yer alan şartları sağladığının tespit edilmesinin ardından, fon kurabil­meleri de mümkün olacaktır. Daha önce de ifade ettiğim üzere, son bir yıl içerisinde yeni düzen­lemelere uyum başvuruları kapsa­mında gerek sektörde gerekse de Kurulumuzda ciddi bir iş yoğunlu­ğu yaşandığı açıktır. Ancak Kurulu­muz tarafından bu süreçte proaktif davranılmış, süreçler ve başvuru belgeleri standartlaştırılarak, zama­nından önce sektörün kullanımına açılmıştır. Buna ilaveten tereddüt edilen hususlarda Kurulumuz her zaman sözlü ve yazılı iletişime açık olup, bu süreçte sektörle yapılan değerlendirme toplantılarının da yaşanan problemleri azalttığı görül­mektedir. Peki bütün bu uyum sürecinin so­nucunda nasıl bir resimle karşılaş­mayı bekliyoruz?
 
*Alanında uzmanlaşmış ve per­formans odaklı bir yatırım fonu sistemi,
 
*Uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeyde gerekli "know-how"a, kurumsal bir organizasyon yapısı ile güçlü bir mali bünyeye sahip portföy yönetim şirketlerinin faaliyet gösterdiği bir piyasa,
 
*Münhasıran yabancı müşterilere hizmet vermek, girişim sermayesi yatırım fonu veya gayrimenkul yatı­rım fonu kurmak ve yönetmek gibi alanlarda uzmanlaşmış portföy yö­netim şirketlerinin ve girişim serma­yesi yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım fonlarının faaliyet gösterdiği bir sektör,
 
*Kolektif yatırım kuruluşu port­föyündeki varlıkların bağımsız bir portföy saklama kuruluşunda saklanacak olması nedeniyle güven unsurunun ön plana çıktığı bir sermaye piyasası,
 
*Uluslararası standartlarda risk yönetim sistemlerinin kurulmasıyla, portföy risklerinin etkin ve verimli bir şekilde takip edilmesi imkanı. Hep birlikte zorlu ve yorucu bir süreçten geçmekte olduğumuz aşikar, ancak inanıyoruz ki bütün bu çabalarımız meyvelerini en kısa sürede güçlü bir kurumsal yatırımcı tabanı, etkin bir sermaye piyasa­sı ve gelişen bir ekonomi olarak verecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)