E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem15 Temmuz'da köprüde sniper var mıydı?---

15 Temmuz'da köprüde sniper var mıydı?

15 Temmuz'da köprüde sniper var mıydı?
02 Kasım 2016 - 11:19 borsagundem.com

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, "Karşımızdaki örgüt gerçekten devasa bir örgüt. Karşımızdaki örgüt, uluslararası hareket kabiliyeti, desteği olan, Türkiye'deki hassasiyetleri de çok kıvrak bir şekilde kullanmış bir örgüt." dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi veren Çalışkan, darbe girişimi akşamında DEAŞ ile ilgili önemli bir operasyon hazırlığındayken bir emniyet müdür yardımcısının kendisini aradığını ve "Bir askeri yetkilinin aradığını, sıkıyönetim ilan ettiklerini söylediğini" aktardı.

Hayatın olağan akışına uymadığı için "Herhalde meczup" dediklerini belirten Çalışkan, "Sonra köprüden sorumlu müdürüm aradı ve 30-40 askerin polislerin silahını almaya çalıştıklarını söyledi. Darbe kısmını çok aklımıza getirmedik ama normal olmayan bir şey olduğu kesindi." dedi.

Çalışkan, köprüye geldiğinde, askerlerin köprüyü kapattığını gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Yaklaşmak istedik, havaya ateş ettiler. Komutanımız ve valimiz geldi. İlk başta 'bunları ikna ederiz ya da çatışır köprüyü açarız' diye düşündüm. Tam bu kararı verirken değişik yerlerde tankların geldiğini duyduk. Köprüye müdahale etmeyi beklemeye aldık. Tanklar devreye girince normal bir şey yaşamadığımızı farkettim.

10.30 gibi telsizden 'Hiçbir şekilde silahımızı teslim etmeyeceğiz ve bulunduğumuz yerden ayrılmayacağız.' diye anons yaptım. O anonstan sonra olayın şekli değişti. 'Vatandaşlarla beraber karşımızdakilere de zarar vermeden, onların da bu memleketin çocuklarını olduğunu bilerek...' dedim, esas zorluk oradaydı. Hiçbir yardımcımda esneme olmadı. 40 tane yardımcım var. Bir tanesi esneseydi gücümüz yüzde 25 azalırdı."

"Vatandaşlarla beraber köprüye yürümeye başladık. 'Emniyet Müdürünü koruyun' diyerek önümde iki saf yapıldı. İnsanlar, tanımadıkları bir insanın önünde saf oluyorlar. Ben de onlara 'açılın, üzerimizde hiç olmazsa çelik yelek var' dedim ama hiç birisi seti açmadı." diyen Çalışkan, üzerlerine ateş açılması sonucu, yakın koruması polis memuru Münir Alkan'ın şehit olduğunu, bir korumasının ağır, özel kaleminin de hafif yaralandığını bildirdi.

Darbe gecesi hem Vatandaşları korumak, hem de darbecileri ikna etmek için megafonla anonsta bulunduklarını, ara ara darbecilere ateş ettiklerini aktaran Çalışkan, "Nereden ateş ettiysek oraya tank atışı yaptılar. 4 defa tank atışı yapıldı. Direkt insanların olduğu yere doğru tank atışı yaptılar. Bir tanesi TOMA'yı delip geçti, 3-4 vatandaşı parçaladı." dedi.

Çalışkan, bu sırada tankları ele geçirip bunlarla darbecilere saldırma fikrinin aklından geçtiğini ve bunu yanında bulunan ve polislerle birlikte hareket eden, o zaman Tümgeneral rütbesindeki Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci'ne de ilettiğini, ancak daha sonra vatandaşların bu tankları bilmeden kullanmaya çalışmasıyla facia olabileceği düşüncesiyle bu fikirden vazgeçtiklerini söyledi.

Türkgenci'nin o gece çok büyük hizmet ettiğini ve kendilerine çok büyük yardımlarının dokunduğunu belirten Çalışkan, "Özellikle Sabah saat 4-5'ten sonra bize çok büyük faydaları dokundu. Bir takım insanları sevk etti, bir takım yerlere çatışmalara bizimle beraber. Hatta onun talimatıyla giden bir albayımız şehit oldu, bir albayımız ağır yaralandı. Başka yerlerde bize çok büyük faydaları oldu. Kahraman kelimesini kullanıyorlar. Gerçek bir kahraman. O manada büyük bir katkısı oldu." dedi.

"SNİPER KONUSU ŞEHİR EFSANESİ"

Çalışkan, "15 Temmuz darbesini sadece askere indirgerseniz bu işi ıskalamış olursunuz. Asker bu işin bir boyutu. Devasa bir örgütten bahsediyoruz. Maliyesiyle, eğitimiyle, uluslararası ilişkileriyle şu an dünyanın bir çok yerinde düşman diaspora oluşturmaya çalışan yetkinlikte, birçok ülkenin desteklediği bir yapıdan bahsediyoruz." dedi.

Darbe günü Boğaziçi Köprüsü'nde sniper olduğu iddiasına ilişkin de Çalışkan, "Sniper konusu şehir efsanesi. Sniper yoktu orada. O köprünün bir bacağının üzerindeki sallanan şey sniper değildi. Bu örgüt her şeyimize zarar verdi, istihbaratımıza da teşkilatımıza da zarar verdi. Bizi istihbarat manasında çok hırpaladılar. Bir takım dinlemeleri götürdükleri kesin. Ahlaksızca götürmüşler." ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)