E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa10 büyük halka arz gün sayıyor---

10 büyük halka arz gün sayıyor

10 büyük halka arz gün sayıyor
08 Şubat 2016 - 14:36 borsagundem.com

Halka arzlarda umut, 2016'ya taşındı… Yatırımcı ilgisi merak ediliyor… Aracı kurumlar ne diyor?

2015 yılında birçok hisse endeksteki kötü performansla birlikte değer kaybederken, 2016 yılı da hem Türkiye için hem de dünya için iyi bir yıl olarak başlamadı. Bu durum da borsaya yeni şirketlerin gelmesini etkiledi. Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hazırlanan 'Borsa Trendleri' raporunda, 2013-2015 yılları arasında Borsa İstanbul'un halka açıklık oranı 2,17 puan artarak yüzde 40,74 seviyesine ulaşmış olsa da getirinin eksilerde olması ve büyük halka arzların gerçekleşememiş olması düşündürüyor.

Mevcut konjonktürde şirketler, yatırımcı bulmaktan çekindikleri için halka arza çok sıcak yaklaşmıyor. Önceki haftalarda Çuhadaroğlu Metal'in halka açılmasıyla, 2016 yılındaki halka arzlar da başlarken, beklenen 10 büyük halka arz ise yatırımcılar açısından merak uyandırıyor. Buna göre, Paşabahçe, TUSAŞ, STFA, TÜRK-SAT, İGDAŞ ve Ziraat Bankası gibi şirketlerin halka arzı bekleniyor. Bunlarında yanında Vakıfbank, Türk Telekom, THY ve Carrefoursa'nın da ikincil halka arzları piyasalarda konuşuluyor.

YATIRIMCI DİKKATLİ OLMALI

Bu yıl FED'in faiz hikâyesinin devam etmesi halinde, borçlanma maliyetlerinin artış göstermesi, şirketlerin ucuz finansman olan halka arzlara yönelmesini bekleniyor. Geçtiğimiz dönemlerde halka arzlarda ciddi kayıplar yaşayan yatırımcıların, yeni gelen arzlara da temkinli yaklaşmasına neden olduğunu aktaran Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, yatırımcıların halka arzdan kısa vadede çok para kazanacağım beklentisini değiştirmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Burçak Gezgin, "Öncelikle sadece halka arz edilecek şirkete göre alım yapılmamalı. Alım kararı, piyasadaki genel hava trende bakılarak yapılması önemli. Halka arzda bir diğer önemli nokta şirketin iskonto oranı" diyor. Gezgin, bunun dışında halka arzdan sağlanacak kaynağın ne yönde kullanılaca-ğının bir başka en önemli etken olduğunu sözlerine ekliyor.

"BÜYÜK HALKA ARZLAR GLOBAL YATIRIMCIYI DA ÇEKİYOR"

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı şöyle konuşuyor: 
"2016 yılında beklentiler 2015'e nazaran daha umutlu olsa da konjonktürün iyi olduğunu söylemek için henüz erken. Dolayısıyla bu yıl halka arzlarda bir patlama olacak demek de çok doğru olmaz. Hem gelişmekte olan ülkelerde hem de Türkiye'de hali hazırda halka açık şirketlerin piyasa değerleri o kadar çok düştü ki, yatırımcılar için de alım için çok fazla seçenek zaten mevcut. Bir ikincisi, halka açılacak şirketlerin, piyasadaki benzerlerinin çarpanları da düşük seviyelerde. Hal böyle olunca şirket sahipleri ve ortakları da bu koşullar altında şirketlerini halka açmak için iştahlı olmuyor. Büyük montanlı ve hikâyesi güzel olan şirketlerin halka arzı, hiç şüphesiz piyasalara olumlu etki edecektir. Böyle olunca global yatırımcıları ve borsaya ilgi göstermeyen yatırımcı kitlesini de Türkiye'ye çekmek daha kolay oluyor. Dolayısıyla büyük şirketlerin halkı Türkiye piyasasının en çok ihtiyacı olan şeylerin başında geliyor. Fakat bunun için de piyasa koşullarının biraz daha iyileşmesini bekliyor olacağız."

10 BÜYÜK HALKA ARZ GÜN SAYIYOR

1- Paşabahçe:
T. Şişecam bünyesindeki Paşabahçe'nin de halka arzı aslında I geçtiğimiz dönemlerde bekleniyordu. Malum konjonktür dolayısıyla Paşabahçe, bekleyen halka arzlar arasında.

2-TUSAŞ: Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ-TAI) de halka arz için hazırlıklarını tamamlayan şirketlerden. Koşulların uygun olması halinde şirketin de 2-3 ay içinde halka arz edilmesi bekleniyor.

3-STFA: Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren STFA'nın arzı da büyük beklenti yaratıyor. Şirketin CFO'su Altan Dinç, hazırlıklarının tamamlanmasıyla birlikte 20l6'da şirketin arzının sinyallerini veriyor.

4-Vatan Bilgisayar: Şirketin CEO'su Hasan Vatan, mayıs ayında Vatan Bilgisayar'ı halka arz etmeyi planladıklarını belirtiyor. Vatan, halka arzı yönetecek potansiyel danışmanlarla görüşmelere devam ederken, şirketin yüzde 20'sini halka arz etmeyi planlıyor.

5-İGDAŞ: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İGDAŞ'ın İBB'deki I hisselerinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi hakkındaki teklif oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre, İGDAŞ'ta İBB'ye ait hisselerin yüzde 51'e kadar olan kısmının halka arz yöntemiyle gerçekleştirilmesi onaylandı.

6-Ziraat Bankası: 2014 yılında dönemin Maliye Bakanı, şimdinin Bakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ziraat Bankası için tam tarih vermese de bankanın halka açılacağını belirtmişti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise Ziraat olarak halka arza her şekilde hazır olduklarını söylüyor.

7-Başkent Doğalgaz: Torunlar Grubu bünyesindeki şirketin de yıl içinde hakla I arzı bekleniyor. Arzın yabancı yatırımcılara cazip gelmesi için en az yüzde 25 hisse söz konusu olması getirdiğini belirtiliyor.

8-Global Tower: Söylenenlere göre Turkcell, baz istasyonu ve altyapı işlerini yapan şirketi Global Tower'ı halka arz etmeye hazırlanıyor. Yüzde 100 Turkcell iştiraki olan şirket, Türkiye'nin ilk ve tek, Avrupa'nın ise üçüncü büyük kule ve altyapı operatörü konumunda bulunuyor.

9-Türksat: Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, "Türksat olarak halka arza hazırız. Uluslararası bir denetim şirketiyle anlaştık. Bazı bankalarla anlaşıp halka arzla ilgili ön rapor aldık" derken, 2015 sonuna kadar halka arz çalışmalarını bitireceklerini belirtmişti. Beklenti, halka açılmanın 2016'da olması...

10-Borsa İstanbul: Borsa İstanbul'un halka arzı, Hazine'ye ait yüzde 49 oranındaki paylardan gerçekleştirilecek. Hazine'ye ait payların yüzde 42,75'e kadar olan kısmının halka arzda değerlendirilmesi beklenirken, tarih olarak 2016 sonu gösteriliyor.

(MUSTAFA GÜNDOĞDU/EKONOMİST DERGİSİ)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ky23 Şubat 2016 02:18

    Bende kratl var halka arzi 2.5 idi o zaman insaat maden hatta antimon buldu petrol istasyonlari acti ve bunlar yokken yani halk yatirim suan halka arz etseydi 4 liradan assagi halka arz etmezdi ama suan hisse 0.98 ne demeli..insanlarin vicdanina kalmisiz resmen yoksa yaptirim ceza yok

  • ky23 Şubat 2016 01:31

    Yaziklar olsun ceza yok yaptirim yok 5 yilldir halka acilan sirketlr halka arzin yuzde 200 altina dusuyor ne oluyor diyenyok ornek bantas senkron karakas atlantis yuzde 20 yuzde 10 altina dusse anlarim kucuk yatirimcinin hep kani emiliyor..

  • metin09 Şubat 2016 20:11

    tusaş derim

  • Turgut09 Şubat 2016 17:49

    Halka arzdan kesinlikle hisse almam artık,aman dikkat diyorum

  • Katip09 Şubat 2016 14:03

    Hisseler halka arz edildikten sonra % 60-70 düşsün sonra tepki için biraz alırım.

  • ARZZEDE09 Şubat 2016 10:30

    ÖYLE BİR ARZ EDİYORLAR Kİ ÇIKARABİLENE RASTLAMADIM :))))))))

  • &09 Şubat 2016 00:04

    halka arzmış GLBMD KAZIĞI YEDİK 5 sene doluyor.çocuklar okula başlıyacak bunun daha piyasa yapıcı yok.halka arz oluyor gerçekten

  • Cüneyt 08 Şubat 2016 23:37

    sizin halka arzlarınız her kez biliyor ve kimse beklemiyor başka kapıya...

  • K.y.08 Şubat 2016 23:33

    Özellikle Tutaş ve STFA nın performansını merak ediyorum.

  • mt08 Şubat 2016 20:51

    Evet çok sabırsızlanıyoruz,kafa üstü çakılmak için

  • barışd08 Şubat 2016 20:20

    şirketin değeri şişirilir hisse fiyatı yüksek belirlenir ve iskontolu diye de reklam yapılarak paralar bi güzel toplanır.sonra bi bakarsın kağıt düşer..ne oldu neden oldu anlamadan bi bakmışın bi zarar açıklanır.bir kaç olumsuz haber eklenir.yuzde 30-50 ucuzlamış hisse.ah vah derken anlarsın ki övdükleri o hisse aslında denildiği kadar bi hisse olmadığını anlarsın.beklersin aylar yıllar geçer tık yok tabeleda.sonra yavas yavaş satmaya başlar yatırımcılar.kalın enseli kurtlar sattığında alırlar senden hisseleri sonra bakarsın ki yıllardır yaprak kıpırdamayan hisse uçuyo :) yeni avlar gelemeye başlar yavaş yavaş..senden kaptığı paralarla en güzel avratlarla ferrarilerle gezip eglenirler.sen o kadar yırt ki kendini..sistem boyle kurulmuş.sisteme karşı gelemezsin, geldim sanırsın başka bir şekilde bir gün ezerler.kasa hep kazanır.

  • vestelzade08 Şubat 2016 20:01

    ben yandım halka arzda kimsenin yanmasını istemem ky hic ama hic tavsiye etmem kal nakitte en iyi kuş cepteki kuş

  • UYUMA MİLLET08 Şubat 2016 19:02

    Halka arzlar sadece milletin paralarını alıp yıllarca kullanarak onlara yatırımlarınn 5- 10 katı aşağısında ödemektir. inanmayın bunlara

  • Bika08 Şubat 2016 18:02

    Halka açık olanların hisselerini almak için para yokken,yeni halka arz olan hisseleri almak için yapılacak hisse satışları endeksi daha da düşürür.

  • Meryem08 Şubat 2016 18:01

    Arz edilecek şirketler çok güzel olsa da, her türlü bizi avlıyorlar. Dalın başına koydular hepimiz sanki bir serçe gibi, alttan taş atan atana...

  • Keriz ky memmo 08 Şubat 2016 17:19

    Bizde ne zaman soyulacagiz diye yastık altına yigdik paraları biz yemedik halka arz olan şirketleri dört gozle bekliyoruzki patronları yesin az kaldı bu güce ortak olun derler halka arz olundugunda hemen eksi blanco açıklamaya başlarlar hadi soyun bizi biz keriz bekliyoruz

  • halka arz mı?08 Şubat 2016 16:06

    halka arzdan hisse almak kumardan farksızdır. grafiklerin oturması ve şirketin ne mal olduğunun anlaşılması için en az 5 sene gerekli. mesela ben 2010-2011 de arz edilmiş kağıtları yeni yeni alıp satmaya başladım.

  • menderes-ci08 Şubat 2016 15:54

    menderes tekstile bir de bakın, nasıl soyulduğumuz anlaşılsın

  • cemas08 Şubat 2016 15:50

    cemas halka arz 10 lira, şimdiki fiyatı 0,56, iste ekonomi, işte spk işte yatırım

  • Aydın08 Şubat 2016 15:46

    bu halka arzlarda diyerleri gibi olacak kucuk yatırımcı gozunu actı kendılerı alır kendılerı satarlar artık:)

  • sırada MERKEZ BANKASI var..08 Şubat 2016 15:44

    asıl TCMB gelmeli ..

  • sırada MERKEZ BANKASI var..08 Şubat 2016 15:37

    asıl TCMB gelmeli ..

  • ROYAL08 Şubat 2016 15:19

    ROYALDA %150 ZARARDAYIM.

  • haydar08 Şubat 2016 14:50

    güzel halka arzlar..ön talep de fiyat indirimi yapılırsa tusas igdas turksat düşünülebilir