E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri‘En düşük fiyat’ yüzünden---

‘En düşük fiyat’ yüzünden

‘En düşük fiyat’ yüzünden
11 Şubat 2012 - 01:42 borsagundem.com

İsviçre merkezli ilaç devi Roche’un CEO’su Severin Schwan, Türkiye’nin ‘İlaçta Avrupa’daki en düşük fiyat’ politikasını eleştirdi

İsviçre merkezli ilaç devi Roche’un CEO’su Severin Schwan, Türkiye’nin ‘İlaçta Avrupa’daki en düşük fiyat’ politikasını eleştirerek, “Fiyat indirimi tasarruf gibi görünebilir ama yenilikçi ilaçların erişimi zorlaşır. Bu daha uzun tedavi ve gidere neden olabilir. ABD ve Avrupa’daki bazı kanser ilaçları Türkiye’de yok” dedi.
AVRUPA’nın ve dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Roche, 2011 mali sonuçlarını Basel’deki (İsviçre) merkezinde açıkladı. Roche’un CEO’su Severin Schwan, sorularımızı yanıtlarken, “Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Sadece ticari açıdan değil aynı zamanda klinik çalışmalar alanında da bizim önemli merkezlerimizden biri.” dedi.
Çıplak fiyata bakmayın
Ülkelerin ilaçlarla ilgili politikalarında konuyu bütünsel olarak ele almanın önemine değinen Schwan, şöyle konuştu: “Bugün devletler, sağlık harcamalarında tasarruf etmeye çalışıyor. Bu yönde bir baskı olduğu gerçek. Bu yüzden öncelikli tercih fiyatları düşürmek şeklinde gerçekleşiyor. Fakat bu en iyi çözüm olmayabilir. Örneğin; yenilikçi ilaçlar, gelecek dönemler için tasarruf sağlayabilir. Bunu nasıl yapıyor. Örneğin; daha çabuk iyileşme sağlayarak hastane ve tedavi giderlerinin azaltılmasını katkı sağlıyor. Dolayısıyla biz (ilaç şirketleri) sorunun değil çözümün bir parçasıyız. Ülkeler bu konuyu çıplak ilaç fiyatlarından yola çıkarak değerlendirmemeli; toplan kazanç ve toplam zarar olarak ele almalı.”
İlaca erişim zorlaşıyor
İlaçta bu tür önlemlerin kısa vadede, ucuzlamanın etkisiyle tasarruf ediliyormuş görüntüsü verdiğini savunan Schwan, ancak bunun yenilikçi ilaçlara erişimin güçleşmesi gibi bir sorunu da beraberinde getirdiğini söyledi. “İlaç şirketleri zarar edeceğini bile bile bir pazara bu ilaçları getirmez. Bu yenilikçi ilaçlara erişimi zorlaştırır.” diyen Schwan, Türkiye’nin ‘Avrupa’da ilaçta en ucuz ülke’ olma politikasını eleştirdi. Bunun sadece maliyet açısından ele alınacak bir konu olmadığını vurgulayan Schwan, şunları dile getirdi: “Yeni tedavilere, yeni çözümlere erişimin gecikmesi çok daha büyük bir sorun aslında. Türkiye şimdiden bu sıkıntıyı yaşamaya başladı. ABD’de ve Avrupa’da piyasaya çıkan bazı yeni kanser ilaçları Türkiye’de yok. Türk hastalar kendi ülkelerinde bu ilaçlara ulaşamıyor. Gelir seviyesi yüksek olanlar bu ilaçlara yurtdışında ulaşabiliyor ama yoksullar ulaşamıyor. Bu hastalar açısından büyük bir haksızlık, adaletsizlik yaratıyor.”
Türkiye’ye yatırım yapabilirdik
Türkiye’ye uzun vadeli baktıklarını, varlık ve faaliyetlerinin kısa vadeli kararlara dayanmadığını belirten Schwan, her şeyin üzerinde hastaya sağlanan yarara baktıklarını kaydetti. Türkiye’de klinik çalışma merkezleri olduğunu hatırlatan Schwan, “Hükümetin genel tavrı yapacağımız yatırımlarda ve alacağımız stratejik kararlarda çok önemlidir. Türkiye’deki yaklaşım böyle olmasa, biz daha fazla yatırım yapma çabasına girebilirdik.” dedi.
Batı’dan Doğu’ya kayarak büyümeyi sürdürüyoruz
AVRUPA’da her geçen gün daha da kötüye giden ekonomik krizi değerlendiren ve bunun ilaç sektörüne etkilerini anlatan Roche CEO’su Severin Schwan, şöyle konuştu: “Avrupa’da gerileme var. Ülkeler sağlık giderlerinden tasarruf etme yoluna gidiyor. Bunu maliyet azaltmanın kalemlerinden biri olarak görüyor. Bizim Roche olarak da Avrupa’daki büyümemiz azalıyor. Bunu gelişen pazarlardaki büyüme ile kompanse ediyoruz. Biz yenilikçi ilaç yaratma kabiliyetimizin, büyümemizi sürdürmenin garantisi olduğuna inanıyoruz.”
Cirosu 46.7 milyar dolara çıktı
ROCHE Grup satışları, 2011’de kuş gribi, Domuz gribi gibi salgınlarda kullanılan ilaçları hariç yüzde 2 arttı. Satışlar İsviçre Frangı cinsinden yüzde 10 gerilerken, dolar cinsinden yüzde 6 yükseldi. Toplam grup satışları 42.5 milyar İsviçre Frangı (46.7 milyar dolar) düzeyinde seyretti. Net faaliyet kârı ise yüzde 6 arttı. Roche CEO’su Severin Schwan, “2011’de son araştırma aşamasındaki 17 pozitif klinik çalışmayla birlikte, gelecekteki işlerimizi yenilikçi ürünlerle inşa etmeye devam ediyoruz.” dedi.
Illumina’yı almakta kararlı
SEVERIN Schwan, 2012’de grup satışlarının düşük ile orta tek basamaklı bir oranda büyümesini beklediklerini ve hisse başına kârda yüksek tek basamaklı büyüme hedefi belirlediklerini söyledi. Svhwan, Amerikalı ilaç devi Illumina’nın satın alınmasıyla ilgili olarak, “Illumina’nın planlanan satın alımı, hızla büyüyen genetik dizileme pazarındaki varlığımızı güçlendirecek ve araştırma ve klinik kullanım için karmaşık biyobelirteçlerin keşfedilmesini sağlayacaktır” dedi. hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)