Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Ben bu cezayı neden ödüyorum?

25 Mayıs 2015, 11:01 - -

Geçen haftaki yazımızda SPK’nın kimlere idari para cezası uyguladığına değinmiştik. Hatırlayacağınız üzere ilk üç sırayı gerçek ve tüzel kişiler, halka açık ortaklıklar ve aracı kurumlar oluşturuyordu. Bugün ise halka açık şirketlerin hangi sebeplerden ötürü idari para cezasına çarptırıldıklarına bakacağız.

Halka açık şirketler 2011 – 2014 yılları arasında 10.515.388 TL idari para cezası ödedi. Bu cezaların en önemli sebebi, kamuyu aydınlatma yükümlülüklerin gereğince yerine getirilmemesi olarak gözüküyor:

Görünen o ki halka açık şirketlerin yetkilileri hangi gelişmenin kamuya duyurulması gerektiği konusunda ciddi sıkıntı çekiyor. Üstelik Sermaye Piyasası Kurulu bu konuda ayrıntılı bir rehber yayınlamış olmasına rağmen.

Halka açık şirketlerin en çok idari para cezası aldıkları ikinci fiil mali tabloların ve raporların mevzuata aykırı bir şekilde düzenlenmesi veya mevzuatta belirtilen süreler içerisinde kamuoyuna duyurulmaması. Hisse senedi fiyatlarını etkileyen en önemli veri niteliğindeki finansal raporların mevzuata ve muhasebe standartlarına uygun bir şekilde hazırlanamaması halka açık şirketlerin olduğu kadar bağımsız denetim şirketlerinin de hatası. Hele mali tablo ve raporların zamanında yayınlanmaması yüzünden şirketin para cezası ödemesi, hisse senedi sahiplerince nasıl affedilir bilemiyorum.

Listede üçüncü sırayı Kurul kararına aykırı eylemde bulunma alıyor. Diğer bir deyişle, Sermaye Piyasası Kurulu şirket hakkında uygulanmak üzere bir karar almış ve bunu tebliğ etmiş, ancak şirket yöneticileri bu kararı verilen zaman içerisinde uygulamamış. Kör göze parmak sokmak misali düzenleyici kurum olan SPK’nın yap dediği bir şeyi yapmakta ihmalci davranmak, ortakların menfaatini korumakla görevli yöneticilere yakışan bir eylem olmasa gerek.

Halka açık şirketlerin en çok hataya düştükleri bir diğer konu, SPK’dan izin almadan pay satışı gerçekleştirmek. SPK’dan izin almayı gerektiren pay satışlarında SPK’ya başvurmayı unutan halka açık şirketler, dört yıl içinde tam 830.202 TL idari para cezası ödemiş.

Mevzuatta piyasa bozucu eylem olarak tanımlanmış fiilleri işleyen halka açık şirketler bu konuda da dört yılda 560.702 TL para cezası ödemek durumunda kalmış. Piyasa bozucu eylemlerin mevzuata yeni girmesi ve halka açık şirketlerin konuya gereken ilgiyi göstermemesi, şirket kasalarından önemli bir miktar paranın çıkmasına neden olmuş.

Halka açık şirketler yukarıdakilerden farklı olarak tebliğ hükümlerine aykırılık, izahnameye aykırılık, pay alım teklifinde veya çağrıda bulunmama, temettüyü zamanı içinde dağıtmama, kurumsal yönetim ilkelerine uymama ve genel kurul kararını uygulamama gerekçeleriyle 674.366 TL daha idari para cezasına katlanmış.

Peki, en çok cezayı kim ödemiş, bir de ona bakalım:

200.000 TL ve üzeri idari para cezası ödeyen 15 şirkete bakıldığında bankaların, spor kulüplerine ait futbol şirketlerinin ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının varlığı dikkatleri çekiyor. Yukarıdaki tabloda idari para cezalarının hemen yanında, şirketin dört yıl içerisinde kaç kere idari para cezasına çarptırıldığı yer alıyor. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere dört yıl içerisinde en çok idari para cezasına çarptırılan şirketin Gediz İplik olduğu anlaşılıyor. Gediz İplik’i güzide spor kulüplerimize ait futbol şirketleri takip ediyor. Ezeli rekabet anlaşılan bu alanda da devam ediyor.

Hepinize idari para cezası olmayan güzel bir hafta geçirmenizi dilerim.

Saygılarımla.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)