Ana SayfaPiyasaZorlu Kasım ayı öncesi yatırımcı ne yapmalı?---

Zorlu Kasım ayı öncesi yatırımcı ne yapmalı?

1 / 2
Zorlu Kasım ayı öncesi yatırımcı ne yapmalı?
28 Ekim 2018 - 12:33 www.borsagundem.com

BİST’TE ÖNE ÇIKAN HEDEF DEĞER 94.600

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL / DİREKTÖR 

Ekim ayında piyasalar korkularla yüzleşirken endeksler 2018 kazanımlarını sildi. Kısa haftada yaklaşan zorlu Kasım ayı öncesi yatırımcı ne yapmalı? 

Geçen haftayı 97.500 90.500 bandında oldukça satıcılı geçiren Bist 100 endeksinde endeksin değer kaybı hafta başından bu yana 7000 puanı geçerken Cuma günlük bazda 3200 puan değer kaybıyla 90.541 puan olarak gerçekleşti. ABD borsaları yıllık baz da değer kazanımlarını silerek teknik desteklerinin altına gerilerken Avrupa borsaları İtalya Breixt ve Almanya ekonomisinin 3.Ç büyümesinin yavaşlayacağına dair öngörüler le değer kayıpları yaşadı. Asya Borsaları ise Çin ve G.Kore büyümelerinin beklentileri karşılayamaması ve Çin’in hem Abd Yaptırımları hem de attığı parasal genişleme adımlarına rağmen istenilen etkiyi gerçekleştirememesinin korkularıyla satıcılıydı.Küresel etkiyle düşen dolar ve faizlere rağmen Bist 100 de bu satışlardan payını aldı. Haftalık bazda Borsa ve Dolar gerilerken Altın dolar ons fiyatlamalarda değer artışını sürdürürken gram altında gerileyen doların etkisiyle satıcılı seyrini sürdürdü. Geçen hafta Türkcell %6.24 Çemaş %5.86 ve ve Aksa Enerji %5 değer kazanıyla endeksin öne çıkan hisseleri olurken en çok değer kayıpları Kardemir (D) %20.22 Türk Traktör %15.59 ve Hürriyet Gazetesi % 15.79 hisselerinde yaşandı. Tüpraş, Ereğli ve Koç Holding ise Borsa İstanbul’un en değerli şirketleri sıralamasında ilk üçü paylaştı. Genel anlamda doların değer kaybının devam etmesi durumunda (genel görüntü bu yönde) hisselerin Ağustos /Ekim döneminde değer kayıplarının yarattığı F/K ve piyasa değeri göstergelerinin de gerilemesi hisse bazlı yeni alım fırsatlarını da beraberinde getirebilir. Küresel korkuların yarattığı endekslerdeki sert değer kayıplarının önümüzdeki haftadan itibaren azalarak devam etmesi ihtimalini de notlarımıza ekleyelim. Bununla birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Migros tahvillere 9 milyon lira seviyesinde yatırım yaptığını bildirdi. Hafta sonu Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya liderleri Türkiye’de gerçekleşen Suriye konulu zirvede önemli açıklamalarda bulundu. Dörtlü zirve bildirisinde liderler, teröre karşı mücadeleye devam etme gerekliliğinin altını çizerken, etkili önlemlerin tam olarak uygulanması ve tüm ilgili tarafların hükümlere riayet etmesi suretiyle sağlanacak kalıcı bir ateşkesin önemini vurguladı. 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı programında enflasyon ve cari açıkla mücadele konusuna yer verilerek Türkiye’nin ihracatla büyüme stratejisi vurgusu yapıldı. Büyüme İstidam ve maliye politikasına uyumda diğer öne çıkan hedefler oldu.

BİST 100 

Endeksin 97.500 direncini geçen hafta bir kez daha denemesinin ve geçememesinin ardından hızlanan satışlarda küresel korkular ön plana çıkarken 90.000 desteğinin kırılma ihtimali öne çıkarken Dolar ve faizlerde gerileme ve bilanço döneminde olmasına rağmen küresel piyasalarda yaptırımlar ve küresel büyümenin yavaşlayacağına dair öngörülerin açıklanan büyüme rakamlarıyla doğrulanmasının yarattığı tedirginlik risk iştahının hızla düşmesinin ve hisse senetleri piyasalarında endekslerin destek seviyelerini hızla kırmasına neden oldu. Özellikle ABD borsalarında endeksler 2018 başından bu yana değer kazanımlarını silerken yaklaşan Kasım seçimleri ve Trump’ın Fed’e ve Fed Başkanına yönelik açıklamalarının da olumsuz fiyatlara dahil olduğunu gördük. Bu olumsuz havadan etkilene Bist 100 endeksinde 90.000 psikolojik destek seviyesinin kırılması durumunda 89.300/88.700 ve 87.400 destekleri öne çıkarken 90.000 üzerinde 92.500/93.400 ve 94.600 öne çıkan hedef değerler. Hemen hatırlatalım Cuma günü genel anlamda satıcılı seyreden endekste 91.300 seviyesinde teknik olarak alışların gelmesini beklediğimiz anda ABD’de nükleer sızıntı haberleriyle yoğunlaşan satışlarla hızla gerileyen endekste bu seviyede tutunamama sonrası gün toplamında 3200 puanlık gerileme 90.000 desteğinin üzerinde 90.500 seviyesinden kapanışa neden oldu. ABD borsalarının Cuma kapanışlarında da değer kayıplarının devam etmesi ve özellikle S&P 500 endeksinin 2650 puandan %1.24 değer kaybının etkisiyle yeni haftaya satıcılı başlangıç yapma ihtimalimizin arttığını ancak devam eden bilanço dönemi ve dolar bazında ucuzlayan ,F/K ve piyasa değeri açısında cazip hale gelen hisse bazlı hareketlere dikkat.. Olası toparlanmada endeksin 90.500/92.500 ihtimalinin hızla yaşanabileceğini de notlarımıza ekleyelim..

DOLAR/TL

Cuma günü 5.63 seviyesini test eden hafta sonu ise 5.55 seviyesini gören Dolar/TL’de 5.59 seviyesinde satıcılı seyir devam ediyor. Hafta içinde seçim ittifakı ile ilgili haber akışının etkisiyle 5.70 seviyesinin üzerine yükselen dolar bu seviyeden gerileyerek 5.55/5.65 bant hareketine dönmüş görünüyor.TR faizlerde satıcılı seyri ve siyasi gerilim yaşanmadığı takdirde dolar bu bant içinde hareketine devam edebilir.5.60 üzerine ataklarda 5.68 ve 5.72 öne çıkan direnç seviyeleri olurken 5.60 seviyesi doların denge arayışı seviyesi olarak öne çıkmakta.

Yeni Haftanın veri ajandasında öne çıkanlar

• ABD Kişisel Gelir ve Harcamalar

• Japonya Sanayi Üretimi

• Japonya MB Faiz Kararı Ve BOJ Başkanının Açıklamaları

• Avrupa ve Almanya Enflasyon

• İngiltere MB Faiz Kararı

• TR Enflasyon Raporu

• TR Dış Ticaret Dengesi

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust29 Ekim 2018 15:37

    isimlerin önündeki şatafatlı, sükseli, avrupai sıfatlara bakmayın ,bunların amacı borsa düşsede yükselsede ,sizlere hisse alım satım yaptırmak ve bunun üzerinden sizden komisyon alarak  para  kazanmak, İtalya nın ve iran nın durumu netleşmeden borsa çok riskli,

  • kaktust29 Ekim 2018 15:33

    Türkiyenin İrana uygulanacak olan amborgodaki pozsiyonu netlik kazanmadan ve avrupadaki İtalyanın durumu da netlik kazanmadan borsadan uzak durun ,YTD

  • mzd28 Ekim 2018 14:06

    konkordatolar finans sektörü risk var faiz şimdilik mantıklı 

  • mzd28 Ekim 2018 14:04

    nominal değerine yaklaşn 1 tl civarı olan gelecek beklentisi olan teknoloji hisseleri varsa onları gözlemek mantıklı