Ana SayfaPiyasaYabancılar ne zaman yeniden alıma geçer?---

Yabancılar ne zaman yeniden alıma geçer?

1 / 4
Yabancılar ne zaman yeniden alıma geçer?
20 Kasım 2017 - 12:13 www.borsagundem.com

Eylül ve ekim aylarını iniş-çıkışlarla geçiren BIST-100, 6 Kasım’da 114.166 ile tarihi zirvesini görse de geçen hafta satışlarla karşılaştı. Endekste kısa vadede dalgalanma bekleyen uzmanlar, uzun vadede mevcut seviyelerin alım için uygun olduğunu söylüyor. Son iki aydır satış ağırlıklı işlem yapan yabancıların ise alım için enflasyon ve kurun kontrol altına alınmasını beklediği kaydediliyor.

2017 Ocak-Ağustos’ta yükseliş trendiyle hareket eden BIST-100 Endeksi, eylül ve ekim aylarında dalgalı seyretti. Ağustos ayını 110.423 ile kapatan endeks eylülde 101.218’e kadar gerilerken, ekimde en düşük 101.298’i ve en yüksek 110.143’ü gördü. 6 Kasım’da 114.166 ile tarihi zirvesine yükselen BİST-100 geçen hafta ise satışlarla 106.239’a kadar geriledi.

Endeksin bu dalgalı durumunda yabancı yatırımcıların nasıl bir etkisi olduğuna bakmak gerekiyor. 2017’de yabancı yatırımcılar mart ayındaki 48 milyon dolarlık net satış dışında, eylül ayına kadarki süreçte ‘alım’ tarafında yer aldı. 2017’ye yüzde 63,17 ile başlayan yabancı takas payı da 24 Ağustos’ta yüzde 65,97’ye kadar yükselerek zirve seviyesini gördü.

Ancak son iki ayda yabancıların borsanın performansına paralel satış ağırlıklı işlemler yaptığı görülüyor. Yabancılar, eylülde 321 milyon dolarlık, ekimde 14 milyon dolarlık satış yaptı. Takas payının eylül ve ekim performanslarında da gevşeme yaşandığı ortaya çıkıyor. 9 Kasım’da yabancı takas payı yüzde 65’in altına gerileyerek yüzde 64,98 oldu. Geçen hafta ise yüzde 65 sınırında seyretti.

ZAYIFLIK İŞARETİ

Gelinen bu noktada, son iki aydaki satışlar endişe yaratıyor. Hisse senedinden yüksek getirili tahvillere, gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarından emtiaya tüm riskli varlık gruplarında satış gözleyen İş Yatırım analistleri, ABD ve Avrupa ile ilişkilerdeki gerginlik nedeniyle Türkiye varlıklarının bu satış dalgasından payına düşeni fazlasıyla aldığını söylüyor. MSCI Türkiye Endeksi’nin son üç ayda GOÜ piyasalarının yaklaşık yüzde 15 gerisinde kaldığı bilgisini veren İş Yatırım analistleri, yabancı satışlarındaki artışı piyasa için ‘zayıflık işareti’ olarak görüyor.

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, yabancı yatırımcıların frene basmasını siyasi iniş-çıkışlara bağlıyor. Yine de 2016’daki sıkıntılara rağmen sınırlı sermaye çıkışı görüldüğünü söyleyen Subran, asıl sorunun yabancıların uzun vadeliden kısa vadeli sermaye akışına yönelmesi olduğunu vurguluyor. “Yabancılar Türk tahvillerinde kısa pozisyon almaya başladı” diyen Subran, bunun da yabancıların ekonomik büyümeye ve cari açığın kapanmasına katkısını azalttığım kaydediyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)