Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasalarda rota neresi? İşte beklenti...---

Yeni haftada piyasalarda rota neresi? İşte beklenti...

1 / 4
Yeni haftada piyasalarda rota neresi? İşte beklenti...
17 Aralık 2017 - 10:14 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Son zamanların en şanslı haftalarından birini geride bırakıyoruz çünkü 3 kulvarda da yatırımcının güzü güldü. BİST yüzde 1.31, 24 ayar külçe altının gramı yüzde 1.82 ve dolar yüzde 1.07 kazandırdı. Borsa İstanbul Cuma gününü 109.330 puanla tamamladı.

Uzun süredir beklenen vergi reformu tasarısının son aşamalarına gelinmesi Amerikan hisse senedi piyasalarına yaradı. Endeksler yeni zirvelere tırmandı. Dow Jones Sanayi endeksi yüzde 0.58 oranında yükselişle 24651.74 puandan, S&P 500 endeksi yüzde 0.90 yükselişle 2675.81 ve Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 1.17 oranında yükselişle 6936.58 puandan güne veda etti.

Yükselişe Almanya ve İngiltere de eşlik etti. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0.27 oranında artışla 13103.56 puandan, İngiltere FTSE 100 endeksi ise yüzde 0.57 oranında çıkışla 7490.57 puandan haftaya veda etti. Fransa'da ise rüzgar tersine esti. CAC 40 endeksi yüzde 0.15 oranında gerileyerek, 5349.30 puandan günü tamamladı.

MERKEZLERİN FAİZ KARARI

Ekonomi penceresinden bakınca haftanın en önemli olayı kuşkusuz iki merkez bankasının açıkladığı faiz kararlarıydı. Önce Fed ilan etti. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Washington'da yapılan Aralık ayı toplantısından sürpriz çıkmadı. 2'ye karşı 7 oyla ABD Merkez Bankası politika faizini, 25 baz puan artırarak yüzde 1,25 - 1,50 aralığına yükseltti. Beklenti de buydu…

Bir gün sonra ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kararını duyurdu, piyasaların merakı son buldu. MB, piyasaların beklediği gibi politika faizi ve faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gitmezken, 8 ay sonra geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında 50 baz puan artış yaptı.

İKİ GOLDMAN SACHS

Goldman Sachs Group'un eski para yöneticilerinden, Stone Harbor Investment Partners'in 35 milyar dolarlık fonunun yönetimine katkı sağlayan Stuart Sclater-Booth moral verdi, Türk tahvillerinin alım fırsatı sunduğunu belirtti.

Goldman Sachs Türk Lirası'na ilişkin değerlendirme raporu yayınladı. Bankanın, reel faizlerin anlamlı şekilde yükselmesi durumunda TL'de yeniden pozisyon almayı gözden geçirebileceği ifade edildi.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Haftanın küresel siyasi alandaki en önemli gelişmesi ise kuşkusuz yine Kudüs’tü. ABD Başkanı Trump’ın oldu bittiyle yarattığı “İsrail’in başkenti Kudüs” şokuna karşılık, Ankara kararlı tavrıyla öne çıktı. İslam dünyası Türkiye’nin öncülüğünde sert ve güçlü bir duruş sergiledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine İstanbul zirvesine katılan 56 İslam ülkesi lideri tarihi bir açıklamayla, Beyaz Saray’ın tek taraflı kararını reddetti, Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak ilan etti. Washington yönetimi, Filistin-İsrail barış görüşmelerinden dışlandı. Avrupa hem Trump’ın hem de İstanbul Zirvesi’nin kararlarına temkinli yaklaşıyor. Rusya da sessizliğini koruyor.

ABD’DEKİ DAVADA GÖZYAŞI

ABD’deki dava ise Reza Zarrab’ın iddialarını çürüten tanıkla, ‘sanık’ sandalyesine oturtulan Hakan Atilla’nın ‘tanık’ olarak verdiği ifadeyle geçti. Atilla’nın oğluyla ilgili soruya yanıt verirken gözyaşlarını tutamaması mahkeme salonunda duygusal hava estirdi.

PİYASA KATILIMCILARI HANGİ TARAFTA?

Yeni haftaya gelirsek…

“Her ne kadar işlem hacmi haftalık bazda düşük seyrediyor olsa da yukarı yönlü hareketlerde işlem hacmi artışları ve düşüşlerde işlem hacminin gerilemesi teknik olarak piyasa katılımcılarının düşüş yönlü hareketleri desteklemediklerini gösteriyor” ifadesi, yeni haftanın da gidişatında moral verecek yorum olarak önem kazandı. Bir diğer görüş de iskontosu yüksek hisseler ve güvercin Fed ekseninde Borsa İstanbul’da pozitif seyrin izlenebileceği yönünde oldu.

Dolar/TL’de rota ise, “Kurdaki orta vadeli beklentimiz halen daha yukarı yönlü olmaya devam ediyor” şeklinde…

Borsagundem.com sordu, uzmanlar konuştu. İşte yeni haftanın piyasa tahminleri...

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)