Ana SayfaPiyasaYeni haftada endekste hedef 110 bin---

Yeni haftada endekste hedef 110 bin

1 / 4
Yeni haftada endekste hedef 110 bin
15 Ekim 2017 - 11:31 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Piyasalar ilginç ve hareketli bir haftayı daha geride bırakıyor…

Öncelikli vurgulamak gerekir ki borsa, faiz, döviz ve altın dahil neredeyse tüm yatırım araçları haftayı yükselişle kapattı. BİST son işlem gününe yüzde 0.28 oranında artışla 106 bin 225 puandan veda etti.

Haftanın gündemi şüphesiz Washington – Ankara hattında ortaya çıkan vize kriziydi. ABD’nin haksız ve çirkin tavrı karşılıklı sert atışmalara sahne oldu. Yeni havayı, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi beklenen ABD heyetinin tutumu belirleyecek. 

Gayrimeşru referandum, artan jeopolitik riskler ve vize krizinin eklenmesiyle döviz piyasasında yükselen tansiyonun ilacı yine yerli yatırımcıydı. 7.8 milyar dolar satıldı, sıkıntı bitti!

PİYASALARI ETKİLEYEN ÜÇ GÜNDEM 

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki ‘yüksekti’, ‘inecek.. iniyor’ tartışmaları, Türk askerinin İdlib’e girmesi, Kuzey Irak’tan gelen yeni sesler, piyasalar adına haftanın konuşulan konularıydı.

Daha çok vergi düzenlemeleriyle öne çıkan OVP krizinde ise Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten sitem geldi. Şimşek, program içeriğinin tartışılmasını ‘talihsiz bir durum’ olarak yorumladı.  

IMF’DEN TÜRKİYE’YE ÖVGÜ 

Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı politikalar ise övgü aldı. IMF Avrupa Departmanı Direktörü Thomsen, “Türk ekonomisinde bu yıl geçen seneye kıyasla dikkate değer bir hızlanma görüyoruz” dedi. 

Merkez Bankası’nın firmaların toplamda 200 milyar doları bulan döviz riskinin yönetilmesini sağlayacak yeni düzenlemesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Böylece piyasanın döviz riskinin minimize edilmesinin önü açıldı. 

Yurt dışında ise çarpıcı bir görüntüyle Almanya öne çıktı. DAX endeksi 13 bin puanı aşarak rekor kırdı. Ancak bu rekor ülkedeki ‘borsa kültürü’nü de tartışmaya açtı. Borsa endeksi rekordan rekora koşarken hisse senedi sahiplerinin sayısının bir yılda 30 bin azaldığı açıklandı. Şimdi AB’nin lider ülkesinde bu kaçışın nedenleri sorgulanıyor.

Fed krizinde ise Yellen’e ‘iç’erden destek geldi. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fischer, ABD Başkanı Trump'a mesaj göndererek, Janet Yellen'i tekrar başkanlık görevine ataması gerektiğini söyledi.

VİZE KRİZİ GÖRÜŞMELERİ ETKİLİ OLACAK 

Böyle bir haftanın ardından yeni haftaya gelirsek… 

Piyasalarda iyimserlik hâkim ancak uzman bakışına göre bizi yine dalgalı bir hafta bekliyor.

“ABD heyetinin vize görüşmelerine yönelik haberlerin Dolar/TL ve BIST açısından etkili olacağı kanaatindeyiz…” deniyor.

Endekste en önemli direnç bölgesi olarak, 106.200-106.750 aralığı gösteriliyor. 

Bu seviyelerin aşılamaması halinde endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşlukları doldurma eğilimine gireceği öngörülüyor.

Bir başka uzman görüşüne göre ise 110 binli seviyelerin hedef olabileceği yönünde.

Dövizdeki beklenti, 5 işlem gününün sonunda 3,63’e kadar yükselmiş olması. Uzmanımız, “Beklenmedik bir şokta ise 3,75-3,80 aralığının yeniden görülme ihtimali var” yorumu da yapılıyor.

Borsagundem.com soruyor, piyasaların nabzını tutan isimler konuşuyor… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)