Ana SayfaPiyasaVakıfbank-İş Bankası ve İzocam sorusu---

Vakıfbank-İş Bankası ve İzocam sorusu

1 / 2
Vakıfbank-İş Bankası ve İzocam sorusu
28 Temmuz 2016 - 10:11 www.borsagundem.com

UZUN VADEDE AVANTAJLI

SORU (1) - Vakıfbank’ın son zamanlarda işlem hacmi düştü ve İş Bankası’nın fiyat olarak çok altına geldi. Bir sebep mi var acaba? 

Kadir Sıray 

CEVAP - Vakıflar Bankası son üç yıldır yatay bir seyir izliyor. Hisse, arada geçen zaman diliminde yukarı aşağı dalgalanmalar gerçekleştirmekle birlikte geniş bant içindeki yatay seyrini korudu. Son olarak 15 Temmuz 2016 günü 5,02 TL’yi test ettikten sonra piyasada yaşanan panik satışla birlikte Vakıflar Bankası’nda da gerileme gözlendi. Hisse, 27 Temmuz günü ise kapanışını 4,22 TL’den gerçekleştirdi. 

Hisselerin gerçekleştirdikleri iniş çıkışlar sırasında birbirleriyle karşılıklı kombinasyonlarını takip edilmesi yatırımcıların kullandığı bir yöntemdir. Bu şekilde muadil hisseler birbirleriyle kıyaslanırken herhangi bir nedenle daha fazla düşen ya da çıkan hisseler arasında geçiş yapılarak kârı artırma yoluna gidilebilmekte. Ancak bunu yaparken fiyatın değer bazında karşılaştırılması doğru olmayacaktır. Zira her firmanın sermayesi farklı olduğundan işlem fiyatı da farklı olmaktadır. Asıl önemli olan ise fiyat hareketinde yaşanan marjların birbiriyle farkıdır. Meseleye bu yönüyle bakıldığında Vakıflar Bankası’nın 2013 yılından bu yana yatay bir seyri söz konusuyken İş Bankası’nın özellikle Ocak 2015’ten bu yana düşen bir ivmesinin bulunduğunu görebiliyoruz. Aynı şekilde fiyat kazanç oranı açısından İş Bankası 6,57 seviyesinde bulunurken Vakıflar Bankası’nın fiyat kazanç oranının 5,24 olduğu görülüyor. Tüm bunlardan ayrı olarak BIST 100 Endeksine dahil hisselerin fiyat kazanç ortalamasına bakıldığında ise 11,16 seviyesinde bulunduğu görülecektir. Bu itibarla bankaların uzun vadede cazip seviyelerde bulunduğu gözlenmekte.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)