Ana SayfaPiyasaUsta isimden endeks için moral verici beklenti---

Usta isimden endeks için moral verici beklenti

1 / 3
Usta isimden endeks için moral verici beklenti
15 Temmuz 2018 - 10:53 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Çok zorlu bir haftayı geride bırakıyoruz. 

Endeksteki olağanüstü düşüş, dolardaki tırmanış, son beş yıldır görülmeyen bir olay…

Önce bankacılık hisseleri sonra sanayi hisseleri… Endeksi 100 bin seviyesinden 91 bin puan sınırına çekti… BİST vuruldu.

Borsayı aşağı çeken ise Bankacılık hisseleriydi. Ve özellikle yabancıların yüklüce sattığı Garanti hisselerindeki yaşanan büyük satışın getirdiği düşüş çok düşündürücüydü.

TEK HİSSEDE 130 MİLYON ADET SATIŞ!

Borsagundem.com’un ulaştığı bilgilere göre iki günde Garanti Bankası hisselerinde yabancı saklama kurumu Merrill Lynch’ten yaklaşık 130 milyon adet hisse satışı gerçekleşti. Miktar bir milyar liraya ulaştı. 

Garanti Bankası hisselerinde 11-12 Temmuz’da 8.7 lira seviyesinden başlayan satışlar 6.96 liraya kadar devam etti. İki günlük kayıp yüzde 25’i buldu.

2001 krizinden sonra Garanti Bankası hisselerinde en büyük kayıp yaşandı.

TÜM HİSSELERDE DÜŞÜŞ!

11 Temmuz’da seans içinde yüzde 3'e yakın değer kaybeden Borsa İstanbul'da neredeyse tüm hisseler düşüşe geçti. Aynı gün İşlem hacmi 11,6 milyar lira ile tarihteki en yüksek seviyeye çıktı. 

Ve arka arkaya 3 gün sert satış dalgasının etkisindeki Borsa İstanbul haftayı yüzde 0.36 oranında yükselişle 89 bin 897 puandan tamamladı.

KURDA TARİHİ REKOR

Kur ise tırmanıştan geri kalmadı. Dolar ve euro tarihi rekorunu yeniledi. Dolar 4,9796'ya, Euro da 5,8187 bandına yükseldi. Gözler hemen Merkez’e çevrildi. 

Cari açığın da beklentilerin üzerinde gelmesi piyasada baskı unsuru oluşturdu.  

“DÖVİZ VE FAİZ DÜŞECEK” 

Hafta başı yemin töreninin ardından çıktığı ilk yurtdışı gezi Azerbaycan ve KKTC ziyaretleri sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz ve faizdeki yükseliş için, “Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır” dedi.  


EKONOMİDE İSTİKRAR HEDEFİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da haftaya veda gününde yaptığı açıklamada ekonomide dengelenmenin öncelikli hedef olduğunu söyledi. Albayrak, "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi olarak gerçekleştirdiğimiz ilk Kabine Toplantımızda, yeni dönemde ekonomi politikalarında bütçe disiplini, tek haneli enflasyon ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme ile kalkınmasını sağlama hedefini ortaya koyduk" dedi. 

FİTCH YİNE YAPTI!

Yetmedi, bir de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. 

İşte böylesine kritik bir manzaralı bir haftanın ardından piyasaları nasıl bir manzara bekliyor? Uzmanlar ne düşünüyor. 

ENDEKSTE TOPARLANMA SİNYALLERİ

Hava gayet olumlu, moral verici! “Saatlik grafiklerde teknik indikatörlerde görülen toparlanma ve yukarı yönlü hareketlere işlem hacminin eşlik etmiş olması toparlanma yönünde ilk sinyalleri vermektedir” diyor usta isim. Ancak hemen ekliyor: “Yukarı yönlü hareketlerin anlam kazanabilmesi için 92.300 direncinin yukarı kırılarak bu seviye üzerinde kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.”. 

Ama diğer usta’dan destek geliyor: “Yukarı yönde 92500 ve 93500 dirençleri gündeme gelebilir. Bu noktada endeksin psikolojik 90000 seviyesi üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli olacaktır.”

DOLARDAKİ KRİTİK BÖLGE

Dövize gelince… İhtimallerdeki hareket noktası 4,7450 – 4,7750 bölgesi. Usta isim ‘üzerinde kalmayı sürdürürse’ notunu düşüp, yeni zirve çıkışlarını sıralıyor. ‘Altında kalması’ halindeki kritik ana destekleri de teker teker sayıyor. 

Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan ve GCM’den Enver Erkan, borsadan dolara, altından petrole yeni haftanın beklentilerini anlatıyor.. Söz ustalarda...

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • saf saffet15 Temmuz 2018 16:10

    borsa uçacak kaçacak koşş kaçırma..

  • ozgur15 Temmuz 2018 15:15

    Endeksin yıllık desteği 87000 civarında, bu seviyenin altında kapanış yapmadıkça korkmaya gerek yok. Bu seviyede tutunup aşağıya gitmediğini görürsen artık yükselişi bekle ;)

  • doğru15 Temmuz 2018 12:53

    herşeyin çivisi çıkmış...

  • uğur15 Temmuz 2018 12:32

    8,70 den 6,96 ya gelirse düşüş % 25 mi olur,çarpmayı bölmeyi bilmeyen gelmiş bana akıl veriyor

  • ali15 Temmuz 2018 12:09

    kgf bu işe el koysun bak nasıl tıpış tıpış geliyorlar.

  • KILIÇ15 Temmuz 2018 12:00

    VURGUNCU VE DOLANDIRICI PATRONLAR BORSADA AGIRLIKLI OLDUGU SÜRECE BU BORSADAN KAZANMAK ZOR.YATIRIM YAPILMAZ KAÇMAK DAHA DOGRU.

  • analist15 Temmuz 2018 11:19

    black rock ın satışları piyasada bitmedi cuma günü blue chip diye adlandırdığımız koç grubu hisselerinden arçeliğe gelen satışları gördük adamlar pozisyonlarını kapatıyorlar endeks e bu tip havalarda yorum yapmak kahinlikden öteye gitmez bakalım parazartesi hangi hisseye gelecek saygılarımla