Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası neden değer kaybediyor?---

Türk Lirası neden değer kaybediyor?

1 / 3
Türk Lirası neden değer kaybediyor?
26 Eylül 2017 - 00:50 www.borsagundem.com

Türk Lirasının Değer Kaybetmesinin Nedenleri

Geçen hafta piyasalara FOMC kararları ve FED Başkanı Yellen’ın konuşmaları damgasını vurmuştu. Yurt dışından başlayıp yurt içine bakarak ilerlediğimiz zaman öncelikle piyasaları FED belirlediği için yurt dışından başlamakta fayda var. 

ABD Merkez Bankası FED faizlerde herhangi bir değişiklik yapmayarak aynı oranda bırakmıştı. Ancak FED öyle bir şahin açıklamalarda bulundu ki piyasaların beklemediği tonda gerçekleşti. Piyasa bilanço küçültmesini beklemekteydi fakat Aralık ayı faiz artırma ihtimalini masada beklemiyordu. Bunun yanında 2018 yılı için 3 kez faiz artırımı beklentisini oluşturması da ayrıca şahinleştiği bir başka etken olarak görüldü. Yani FED dolarları geri çağırırken gelişmekte olan ülkelerin sıcak para ihtiyacı doların ana vatanı olan ABD’ye çağırılmasıyla önümüzdeki aylarda sorun yaşanması fiyatlanarak, değer kaybı yaşanmasına sebep olmuştu. Doların değerlenmesini durdurabilecek en büyük iki etken halen duruyor. Birincisi Trump faktörü dolarda değer kaybı yaşatabilecekken ikincisi ise K.Kore meselesi ve dünyada oluşan gerginliğin artması dolar aleyhine oluşan riskler olarak görülebilir. ABD tarafından gelecek en önemli veriler ise ABD Büyüme verisi ve ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri önemli haftanın en önemli verileri arasında yerini alıyor.  

Yurt içine döndüğümüz zaman Cari Açık Dengesinde bozulmanın devam ettiği görülüyor. Haziran ayında 3 milyar 763 milyon olan açık Temmuz ayına geldiğimiz zaman 5 milyar 121 milyona yükselmiş olarak görülüyor. Bunun yanında özel sektörün yurt dış borcunda da artışın sürmesi dikkat çekiyor. Pariteyi etkileyebilecek uzun vadeli dış borç yerine kısa vadeli dış borca baktığımız zaman haziran ayında 16.3 milyar dolardan temmuz ayına geldiğimiz zaman 16.6 milyar dolara yükseldiği görülürken bunun dolar cinsinden yüzdesi de 47,3 oranında seyrettiği gözlemleniyor. Kısa vadeli dış borçlarda ne kadar artış kaydedilirse TL’nin bu kadar sert yükselmesi ve oynaklığı da artmış olacaktır. Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu da ayrıca izlenmesi gereken önemli bir karar olacaktır. Siyasi risklerin yükselmesi TL varlıklarını olumsuz etkilemektedir. 

Bir diğer etken ise orta doğuda bitmek bilmeyen gerginliği sürmesidir. Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin referandum yapıp Irak yönetiminden ayrılma ihtimali her an operasyon yapılma riskten dolayı TL değer kaybı yaşıyor. Jeopolitik risklerin artmış olması Türkiye CDS 160 seviyelerinde 185 seviyelerine kadar gelmesi risklerin ne kadar arttığını gösteriyor. Yabancı sıcak para getirirken CDS seviyesinin 160 seviyelerinde olması ve TCMB Geç Likitide Penceresinden % 12.25 seviyesine razı olurken oluşabilecek risklere yabancıların bu faizlerden artık razı olmaması anlamına geliyor. Bu etkide doların yükselmesi için ayrı bir etken olarak fiyatlanıyor.

Teknik Analiz

Kanal içerisinde yükseliş trendi gerçekleştiren paritede hareketli ortalamaları da yükseliş trendinde olduğunu gösteriyor. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.5115 aşılmasıyla 3.5200 ve 3.5300 seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerde ise takip edilecek destek fiyatları 3.5000 kırılmasıyla 3.4920 ve 3.48400 seviyeleri izlenebilir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)