Ana SayfaPiyasaTurcas ve Altınyunus Çeşme sorusu---

Turcas ve Altınyunus Çeşme sorusu

1 / 2
Turcas ve Altınyunus Çeşme sorusu
24 Nisan 2017 - 08:12 www.borsagundem.com

ESAS FAALİYETİNDEN KÂR ETMELİ

SORU- Trcas’ın son durumu hakkında bilgilendirir misiniz? Tüm yatırımları tamamladığı söyleniyor, aydınlatırsanız sevinirim. 

Cevdet Menteş 

CEVAP-Turcas açıklamış olduğu yıl sonu faaliyet raporunda, faaliyetlerini akaryakıt dağıtımı ve elektrik üretimi kollarında geliştirdiğini, elektrik üretim portföyünü yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çeşitlendirmeye çalıştığını söylüyor. Şirket son üç yılın ilk ikisinde zarar ederken geçtiğimiz 2016 yılında kâra geçti. Hissedeki yükselişi sadece elde edilen kâr rakamı ile açıklamak zor. Zira firmanın geriye dönük üçer aylık faaliyet raporları takip edildiğinde geçtiğimiz yılın altı ve dokuz aylık dönemlerindeki kâr rakamlarının daha yüksek olduğunu görebilmekteyiz. Diğer taraftan firma, geçtiğimiz yılın her dönem sonunda kâr açıklamış olsa da esas faaliyet kârı nedeniyle sürekli zarar etmiş bulunuyor. Şirketin son beş yılına ait mali tabloları incelendiğinde de esas faaliyetlerinden dolayı zarar ettiğini görmekteyiz. Söz konusu durum hissenin ileriye dönük performansı açısından sorun olarak nitelendirilmeli. Esasen hissenin fiyat seyri takip edildiğinde de bu sıkıntıyı gözlemlemek mümkün. Her ne kadar geçtiğimiz aralık ayında gördüğü taban seviyesinin ardından yukarı çıkmış olsa da daha geniş bir zaman diliminde bakıldığında mevcut seviyesini yeterli görmek mümkün değil. Neticede hisse Mayıs 2013’te düzeltilmiş verilere göre 3,11 TL’yi test ettikten sonra sürekli düşen bir ivme ile hareket etti. 2 Aralık 2016 günü ise 1,32 TL’den başlayan bir çıkış sergilerken piyasadaki genel yükselişe bağlı olarak gerçekleşen bir hareketten bahsetmek yanlış olmayacaktır. 

Hisseyle ilgili göstergeler takip edildiğinde de dönem sonu kârına göre mevcut seviyenin düşük olmadığın söyleyebiliriz. Halihazırda hissenin fiyat kazanç oranı 29,99 seviyesinde bulunuyor. Sektör ortalaması ise 11,27. Mevcut f/k oranına göre fiyat, sektör ortalamalarına göre yüksek kalmakta. Hissedeki çıkışın devam edebilmesi için dönem sonu kârının yükselmesi önemli olduğu gibi istikrarlı bir çıkış için esas faaliyetlerinden dolayı da kâra geçildiğini görebilmek gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)