Ana SayfaPiyasaTacirler Yatırım Holding ve Enka İnşaat sorusu---

Tacirler Yatırım Holding ve Enka İnşaat sorusu

1 / 2
Tacirler Yatırım Holding ve Enka İnşaat sorusu
09 Eylül 2016 - 10:24 www.borsagundem.com

ORTAK DEĞİŞİMİ ÇIKIŞIN BAHANESİ

SORU (1) - TCHOL hissesi bugün de artabilir mi?

Caner Memiş

CEVAP - Borsada bulunan hisse senetlerindeki iniş ve çıkışlar uzun vadede daha ziyade firmanın mali yapısıyla bağlantılıdır. Bunun dışında günlük piyasa gelişmelerine bağlı iniş çıkışlar da yaşanır. Ancak bu hareketlilikler daha ziyade kısa vadelidir ve asıl belirleyici olan şirketin mali yapısındaki gelişmedir. Öte yandan zaman zaman hisselerde spekülatif hareketlenmelerin de olabileceğini göz ardı etmemeli. Herhangi bir güçlü neden olmaksızın hisseye gelen aşırı alım ya da satım, fiyatın çıkmasına ya da düşmesine neden olabilir. Çıkış halinde söz konusu hareketin devam edeceğini düşünen yatırıcılar hareketi kaçırmamak adına hissede pozisyon almaya çalışır. Fakat talebin iyice arttığı ve yatırımcıların çıkışın daha da artacağına inandığı nokta aslında satış fırsatı olduğu unutulmamalı. Böylesi satışlarla birlikte kâr beklentisiyle hisseyi alanlar ciddi bir zararla karşı karşıya kalır.

Tacirler Yatırım Holding hissesinde de şimdilerde benzer bir durum gözleniyor. Şirketin sermayesinin yüzde 86.77'sine denk gelen payların Smart İnvest Enerji Yatırımları isimli firmaya devrine ilişkin görüşmelere 13 Mayıs 2016 günü başlandığı duyuruldu. Sonraki gün bu habere tepki geldiyse de sınırlı kaldı. Hatta sonraki günler hissede gerileme dahi yaşandı. Fakat özellikle 24 Haziran gününden başlayarak düzenli bir çıkış gözlendi. 12 Ağustos günü anlaşmanın gerçekleştiği ve bir adet hissenin satış bedelinin 1,03 TL’ye denk geldiği duyuruldu. Bununla birlikte hissedeki çıkışın satış bedelinin çok üzerine çıktığı ve 8 Eylül 2016 günü itibariyle kapanışın 2,70 TL’den gerçekleştiği gözleniyor.

Yatırımcıların hisseye bu denli ilgi göstermesi belki yeni yönetimin firmayı daha kârlı bir yapıya büründüreceğine dair beklentiyle açıklanabilir. Ancak yeni hakim hissedarın ileriye dönük bir vizyon ve açıklamasının olmaması bu beklentinin pek de temelinin olmadığının gösteriyor. Mevcut şartlar altına şirketin mali yapısını olumlu yönde değiştirecek bir beklenti fazlaca iyimser kalmakta.

Netice itibariyle hissede yaşanan çıkış şimdilerde cazip görünse de spekülatif fiyat hareketlerin peşine takılmanın sonucunda gereksiz yere ciddi bir risk alınacağını hatırlatmak isteriz.


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)