Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıInvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı---

InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı

2 / 3
InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı
05 Aralık 2017 - 09:25 www.borsagundem.com

Faiz Artışı Beklentileriyle Gerileyen Kur Piyasalara Destek Oluyor...

BİST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı, haftalık bazda %0,9 düşüşle 103.559 seviyesinden tamamladı. Böylelikle hızı azalsa da dördüncü hafta üst üste endeks haftayı düşüşle tamamlamış oldu. Bir önceki haftanın aksine geçtiğimiz hafta bankacılık endeksindeki gerileme yalnızca %0,7 seviyesinde yaşanırken, aynı dönemde sınai endeksinde ise haftalık bazda %3,7 oranında düşüş gerçekleşti. 

ABD’de geçtiğimiz hafta başlayan dava piyasalar tarafından yakından izlenirken, önce Başbakan Yıldırım’ın, daha sonra da Başbakan Yardımcısı Şimşek’in, bankacılık sektörünün arkasında olduklarını ve çıkabilecek olumsuz bir kararda bankalara gereken desteği vereceklerini açıklamasıyla özellikle bankacılık sektöründeki hisselerde tepki alımlarının güçlendiğini gözlemledik. Hatırlanacağı üzere daha önce kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD’deki davada Türk bankalarına ceza çıkması durumunda reytinglerinin düşebileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Tahvil tarafında, on yıllık tahvil faizlerinin haftayı %12,7’den %12,12 seviyesine düşerek tamamladığını gözlemlerken, döviz kuru tarafına baktığımızda da, %50 Dolar, %50 Euro kurundan oluşan sepet kur, hafta ortası yeni tarihi zirveleri gördükten sonra bu seviyelerden geri çekildi.Bu haftanın önemli gündem maddelerinden olan Kasım ayı enflasyon verileri ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kasım ayı TÜFE verisi aylık olarak piyasa beklentisi olan %1,1’in üzerinde %1,49 seviyesinde gelirken, böylelikle yıllık TÜFE enflasyonu da önceki aydaki %11,9 seviyesinden %12,98 seviyesine kadar yükselmiştir.   

Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında, ABD tarafında geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesini vergi tasarısının Senato versiyonunun Senato’da oylanmasıydı. Tasarının Perşembe günü oylamasının Cumaya ertelenmesi ve Cuma günü de oylamanın yapılamamış olması piyasalar üzerinde bir miktar baskı yaratsa da, haftasonu tasarının Senato’dan geçmiş olması, bu hafta başında piyasalar üzerinde olumlu etkide bulunmuştur. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Dolar tarafında da bu gelişme yukarı yönlü hareketlerin yaşanmasını sağlamıştır. Bu haftanın en önemli açıklanacak verisi ise Cuma günü açıklanması beklenen tarım dışı istihdam verisidir. Her ne kadar FED’in Aralık ayındaki toplantısında faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılsa da, 2018 yılındaki faiz artışlarına yönelik vereceği mesajlar açısından açıklanacak verilerin önemli olacağını düşünüyoruz.  

Yurtiçinde ise bu hafta başındaki duruma baktığımızda, açıklanan beklentilerin üzerindeki enflasyon verilerine rağmen, TL’nin değer kazanması ve tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilmenin de etkisiyle endekslerde yukarı yönlü tepki hareketleri hız kazanmıştır.. Bu kazanımlarda hem yurtdışında olumluya dönen hava, hem de enflasyon verileri sonrasında en kötünün geride kaldığı ve Merkez Bankası’nın 14 Aralıktaki toplantısında faiz artışına giderek TL üzerindeki baskıyı azaltacağı beklentisinin etkili olduğunu düşünüyoruz. FED’in Aralık ayındaki faiz kararının hemen bir gün sonrasında yapılacak Merkez Bankası toplantısından çıkacak sonuçlar, piyasalar için kısa vadede yakından takip edilecek başlıca konulardan biri olacaktır. Bunun dışında Türkiye ABD ilişkilerinin seyri ve jeopolitik risklerdeki gelişmeler de önümüzdeki dönem için piyasalara yön vermeye devam edecektir. BİST-100 endeksinde halen fiyat kazanç oranları bakımından son 5 senenin ortalamalarına göre %16 oranında iskontolu işlem görmesi sebebiyle, politik ve jeopolitik taraftaki risklerin azalması yönündeki her türlü gelişmenin, endekslerde önümüzdeki dönemde yönün yukarı devam etmesine yardımcı olabilecektir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)