Ana SayfaPiyasaPınar Su ve Sinpaş GYO sorusu---

Pınar Su ve Sinpaş GYO sorusu

1 / 2
Pınar Su ve Sinpaş GYO sorusu
10 Ekim 2017 - 08:28 www.borsagundem.com

İSKONTOLU SATIŞLAR SADECE GELİRİ ARTIRIYOR

SORU- Değerli şirket yöneticileri şu anda dünya da olmazsa olmaz olan su üzerine konuşuyoruz. Lider bir marka olarak sadece şu anda pazarın büyük bir bölümü Türk firmalarında. Fakat görüyoruz ki Pınar Su pazarı artıracağına satış yapacağına o kadar yatırım yapmasına rağmen zararda. O zaman kapat kardeşim. Bak bu şekilde zararla su da satmazsın. Kim alır ya boğazımızda mı kalsın… Sahip çıkın sahip…  

Hakkı 

CEVAP-Mart 2008’de düzeltilmiş verilerle en yüksek 3,32 TL’yi gördükten sonra gerileyen Pınar Su, geçen süre zarfında arada yukarı ataklarda bulunsa da düşüşünü sürdür. Hissenin 9 Ekim 2017 tarihli kapanış fiyatı ise 1,79 TL. Satış baskısının halihazırda ağırlığını hissettirdiği hissede düşüşün devam etme olasılığı hiç de az değil. Bunun temel nedeni piyasadaki genel eğilime ilave olarak firmanın zarar ediyor olması. Son dört yılın üçünde zarar açıklayan şirket, 2017’nin ilk yarısında da zarar yazmaya devam etti. Bu yılın altı aylık döneminde zararını artıran firmanın yıl sonunda da zarar açıklama olasılığı hayli yüksek. Bilançosu yakıdan incelendiğinde satışlarda gerçekleştirilen iskontonun hayli yükseldiği ve esas faaliyette zarar edilmesinin ana unsuru olduğu görülmekte. Öte yandan artan finansal giderler dönem sonundaki zararın artmasına neden oldu. Son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zararı 19 milyon TL olan firmanın kâra geçebilmesi için iskontolu satışlarını azaltabilmesi gerekiyor. Şirket ise satışlarını artırabilmek adına iskontolu satışlarına ağırlık vermekte. Bu yöntem satış gelirlerinin armasına imkan tanısa da kâra geçmesine fırsat vermiyor. 

Öte yandan firma yatırımlarına devam ediyor. Bu yılın ilk yarısında ağırlıklı olarak bina, makine ve demirbaşlar olmak üzere toplam 10,5 milyon TL yatırım gerçekleştirdi. Şirket yılın ilk yarısıyla ilgili faaliyet raporunda yaptığı değerlendirmede, 2017’nin ilk altı aylık döneminde hedefleri doğrultusunda bir mali performans sergilediklerini ve ciro bazında büyümeyi sürdürdüklerini söylüyor. Ancak oluşan zararla ilgili bir değerlendirme bulunmuyor. Finansman kaynağının özsermaye ve kullanılan kredilerden oluştuğu belirtilen faaliyet raporunda, faaliyetlerden dolayı, borç ve sermaye piyasası fiyatlarındaki, döviz kurları ile faiz oranlarındaki değişimlerin çeşitli finansal risklere maruz bıraktığı belirtilen bir diğer husus. Şirket ise mali piyasaların öngörülemezliğine odaklandığını ve mali performans üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri en aza indirgemeye çalıştıklarını dile getiriyor. Ancak bilanço sonuçları göz önüne alındığında bu noktada firma yönetiminin pek de başarılı olamadığı gözleniyor. Şirketin satışın artırılması kadar kâra da odaklanması gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)