Ana SayfaPiyasaPark Elektrik ve Menba Holding sorusu---

Park Elektrik ve Menba Holding sorusu

1 / 2
Park Elektrik ve Menba Holding sorusu
29 Mart 2017 - 10:10 www.borsagundem.com

ANA GELİR KAYNAĞINI SATIYOR

SORU (1) - Park Elektrik Siirt Madenköy’deki madenini Cengiz Holdinge sattı (195 milyon dolara). Ancak patron Turgay Ciner hemen ertesi gün bu parayı kendine ait olan Konya Ilgın’daki madeni (henüz maden çıkmıyor), Park Elektrik’e 150 milyona sattı. Konya Ilgın’ın yatırımı için önünde 3-4 sene ve yüklü kredi ile yapılacak bir yatırımla ancak gerçekleştirilebilecek. Lütfen bu konuyu manşete taşıyınız. Yoksa küçük yatırımcı zarar görecek. 

Kemal M. 

CEVAP - Park Elektrik, 17 Mart 2017 günü yaptığı açıklama ile konsantre bakır üretim faaliyeti ile ilgili varlıklarını Cengiz İnşaat’a KDV hariç 715,9 milyon TL’ye sattığını duyurdu. Satışa konu Siirt Madenköy’deki maden ocağı son bilançosundaki aktif toplamının yüzde 31’ini oluşturuyor. Aynı şekilde şirketin ana gelirinin bu maden ocağından gelmesi söz konusu satışın önemde bir işlem olduğunu gösteriyor. Firma ise yaşanan heyelan sonrasında üretimin belirsiz hale geldiğini dile getirirken kârlılığın olumsuz etkilenmemesi için yeni faaliyetlerle yola devam edileceğini ifade ediyor. 

Gerçekleştirilecek satış firma açısından önemli nitelikteki işlemler kapsamında bulunması sebebiyle bu işlem Genel Kurul’un onayına sunulacak. Genel Kurul toplantısına katılarak olumsuz oy kullanan ve muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten hissedarlar paylarını şirkete satarak ortaklıktan ayrılma hakkına sahip bulunuyor. Açıklamaya göre ayrılma hakkını kullanmak isteyen hissedarlar 2,09 TL’den bu haklarını kullanabilecekler. Firma, 20 Mart 2017 tarihinde yaptığı açıklamadaysa maden ocağında çalışan 69 işçinin daha işten çıkarıldığını ve kalan personel sayısının dokuza indiğini belirtti. 

Şirketin kamuyla paylaştığı açıklamalardan maden ocağının satışından elde edilecek gelirle yeni bir yatırıma gideceği belirtilmekteyse de konuya dair net ve açıklayıcı bir bilgi bulunmuyor. Aynı şekilde şirketin büyük ortağına ait Konya Ilgın’da bulunan maden ocağının satın alınacağına dair herhangi bir açıklama da yer almıyor. Tüm bunlardan ayrı olarak gelir getiren bir kaynağın satılması ve yerine yeni bir gelir getirici kaynak bulunmasının zaman alacağı göz ardı edilmemeli. Şüphesiz söz konusu yaklaşım tarzı yöneticilerin tercihi ile alakalı olsa da gelir getirici yatırımın önceden yapılıp ardından eldeki kaynağın satılması yönetimin dışındaki hissedarların da güvenlerini yukarıda tutmasına imkan tanıyacaktı. Bu haliyle belirsiz bir sürecin başlama olasılığı ağırlık kazanmakta. Satıştan dolayı gelecek nakit yatırımcıları heyecanlandırsa da uzun vadede elde edilen gelirin ortadan kalkma olasılığı artacak ve 2016 yılında yaşanan zararın 2017 ve sonrası yıllarda da gündeme gelmesi söz konusu olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin girişken29 Mart 2017 18:23

    #EVREN KARACA ve ortağına suç duyurusunda bulunacağız..hisseyi 1 yılda 6tl den 0,78 kuruşa getirdi..spk nerde anlayamıyoruz..yeni halka arz ama spk bunu incelemedn mi halka arzı uygun buluyor 3 yılda battı..nasıl SPK imiş ne iş yapar bu SPK..küçük yatırımcın zararı ne olacak..