Ana SayfaPiyasaNet Holding ve Brisa sorusu---

Net Holding ve Brisa sorusu

2 / 2
Net Holding ve Brisa sorusu
12 Ekim 2017 - 08:40 www.borsagundem.com

EN ÖNEMLİ GÖSTERGE “KÂR”DIR

SORU (2) - Brisa’daki veriler al göstermesine rağmen neden düşüş eğiliminde? 

Osman Çoşkun

CEVAP - Brisa Ocak 2015’ten bu yana arada çıkışlar sergilemekle birlikte düşüş trendinden kurtulabilmiş değil. Hisse, son olarak 15 Eylül 2017 günü 7,79 TL’yi test ettikten sonra gelen satış baskısıyla birlikte geriledi. 11 Ekim 2017 günü ise kapanışını 6,96 TL’den gerçekleştirdi. 

Yatırımcılar borsada firmaları takip ederken farklı verilerle değerlendirmede bulunarak karar verme olanağına sahip olabilmekte. Ancak gözetilecek farklı veriler olsa da öncelikli olarak ilgili firmanın gelir ve kârlılığını ölçecek göstergelerin göz önünde bulunmasında yarar var. Zira bir firmanın temel gayesi gelir ve kârlılığını artırabilmektir. Eğer şirket gelir ve kârlılıkta istenen performansı gösteremiyorsa farklı göstergelerdeki olumlu sinyaller olsa da söz konusu göstergeler tek başına uzun vadede anlam ifade etmeyecektir. Hisse belki kısa vadeli çıkışlar gösterebilir ancak uzun vadede bu olasılık zayıf kalacaktır. 

Brisa’nın gelir ve kârlılık performansı takip edildiğinde ise geçtiğimiz yıl düştüğü gözleniyor. Bu yılın ilk yarısında da kârdaki düşüş devam etti. Satış maliyetleri ve finansal giderler kalemi kârın gerilemesinde önemli etkenler olarak öne çıkıyor. Öte yandan kârdaki düşüş hissenin fiyat kazanç oranının yükselmesine yol açmakta. Son bir yılda f/k oranı sektör ortalamasının hayli üzerine çıkarken kârdaki düşük performansın yılın ikinci yarısında da devam etmesi halinde aynı ivmenin sürmesi şaşırtmayacaktır. 

Basına yaptığı değerlendirmede, hem üretim teknolojileri hem de hizmet noktasında müşterilerine yeni çözümler sunduklarını söylen firmanın CEO’su Cevdet Alemdar, kârın artırılması yönünde ne tür tedbirler aldıklarına ya da alacaklarına dair bilgi vermedi. Hisse üzerinde ciddi bir baskı unsuru oluşturan kârdaki gerilemenin önlenebilmesi, aynı zamanda çıkış için uygun zeminin oluşmasına olanak tanıyacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)