Ana SayfaPiyasaMoody's'in ardından borsa ve dolar nasıl etkilenir---

Moody's'in ardından borsa ve dolar nasıl etkilenir

1 / 3
Moody's'in ardından borsa ve dolar nasıl etkilenir
26 Eylül 2016 - 07:52 www.borsagundem.com

Vatan gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, Moody's kararı sonrası piyasadaki beklentileri değerlendirdi. Ağaoğlu, borsa ve dolar cephesindeki beklentilerde dikkat çekti. 

İki günde ne değişti de not indi? Aslına bakarsanız değişen bir şey olmadı. Geçtiğimiz hafta ortasında Moodys’in analisti “Başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisinde yarattığı şok etkisi büyük ölçüde bertaraf edildi ancak uzun vadeli riskler devam ediyor” dedi. Not kararının da 1 ay içinde verileceğini ekledi. Piyasalar not indirimi ihtimalinin azaldığını, inse bile önümüzde daha bir aylık zaman var diyerek adeta coştu. Bu açıklamadan 2 gün sonra Moody’s, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu düşürdü.

 

İlk bakışta tutarlı görünmeyen bu yorum ve açıklamaları “kaynak” bazında değerlendirmek daha sağlıklı bir analize yardımcı olacaktır. İlk açıklama Moody’s analistine ayaküstü sorulan bir soruya verilen yanıttı. Aynı açıklamada uzun vadeli risklere de vurgu var ancak bu kısım göz ardı edildi.

İkincisi Moodys’in resmi açıklamasıydı ve not indirimine gerekçe olarak iki noktaya vurgu yapılıyordu. İlki “ülkenin yüksek dış borç gereksinimi ve bunun çevrilmesindeki risklerin artmasıydı.” Bu konu tüm derecelendirme şirketlerince sıkça dile getiriliyordu. İkincisi “Daha önceleri destekleyici olan özellikle büyüme, kurumsal dayanıklılık ve destekleyici kredibilite temellerindeki zayıflama” olarak açıklanmış. Baa3’ten Ba1’e indirilen notumuzun görünümü “durağan” olarak açıklanmış. “Durağan” görünümün; büyük ve esnek ekonomimiz, devam eden pozitif büyümemiz ve güçlü mali disiplinimiz ile not indirimine yol açan riskleri dengelediği vurgulanmış.  

 

Yeni yol haritası şart

 

2013’te Erdoğan’ın ABD’ye gittiği gün gelen not artışının dayanağı olan güçlü ve sürdürülebilir büyüme ile mali performansın devam edeceği, yapısal reformları sürdürebilecek politik istikrarın süreceği varsayımlarının farklılaştığı belirtilerek yine Cumhurbaşkanı’nın ABD’de olduğu gün bir not indirimi geldi.

Derecelendirme kuruluşlarının kararlarında politik gelişmelerin de bir “ağırlığı” var. Ancak kararların tamamen politikaya alındığına inananlar cephesinde hiçbir zaman olmadım. Hem yapılan açıklamayı hem de içinde bulunduğumuz koşulları objektif olarak değerlendirmek zorundayız.

Hamasi bir tutumla “Umurumuzda olmaz” diyemeyiz. Notumuzun inmesine neden olan sebepleri, yeni dönem için kendimize yol haritası olarak belirlememiz gerekiyor. Nitekim not indirim haberinden sonra Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır” diyerek bu konuda ayağı yere basan bir söylemi tercih etti. Umarım bu konuda tüm hükümet ve politika yapıcılar benzer çizgiye gelirler.

 

5-6 yılımızı alır

 

Yatırım yapılabilir notunu kaybetmek, kazanmaya göre çok daha kolay. Notu kaybetmemiz için 3 yıl yeterli oldu. Ancak geri kazanmamız işler yolunda giderse normal şartlar altında 5-6 yılımızı alacaktır. Güney Kore gibi 1 yılda geri kazanabilme şansımız oldukça düşük ancak ev ödevlerimiz iyi ve hızlı yaparsak bu süreyi 3-4 yıla çekebiliriz. Şimşek’in çizgisi ülkenin çizgisi olursa bu konuda bir şansımız var. Ancak “Tankla, topla yapamadıklarını, notla yapıyorlar” söyleminde ısrarcı olursak rasyonel politikaları hayata geçirmemiz hem zaman alacak hem de zor olacaktır.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)