Ana SayfaPiyasaMenderes Tekstil ve Ereğli Demir Çelik sorusu---

Menderes Tekstil ve Ereğli Demir Çelik sorusu

1 / 2
Menderes Tekstil ve Ereğli Demir Çelik sorusu
24 Ekim 2016 - 09:56 www.borsagundem.com

FİRMADA İSTİKRARLI BÜYÜME YOK

SORU (1) - Menderes neden bu kadar ucuz? İştiraklerine para aktarıyor deniliyor ve dolar bazlı borçlanıp TL cinsinden iştiraklerinden para alacağı böyle bir şey olabilir mi? Beklemeye değer mi? Fiyat kazanç oranı nasıl? 

Mustafa Karakiraz 

CEVAP - Menderes Tekstil 28 Ekim 2014 günü en yüksek 1,19 TL’yi test ettikten sonra düşen bir ivme sergiledi ve 15 Şubat 2016 günü en düşük 0,45 TL’ye kadar indi. Sonrasında gelen alımlarla tekrar yükselse de aynı zirve seviyesini tekrar test etmesi mümkün olmadı. Halihazırda nominal değerinin altında bulunmakta ve 0,59 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. 

Geçtiğimiz yıl zarar eden Menderes Tekstil, 2016’nin ilk çeyreğinde kâr açıkladı. Şirketin aynı performansı sürdürmesi halinde yıl sonunda da kâr edeceği anlaşılıyor. Son bilançosuna göre firmanın ilişkili taraflardan ticari olmayan alacak tutarı 204 milyon TL. Öte yandan ilişkili taraflardan kısa vadeli borçlanma tutarı da 334,1 milyon TL. Bu anlamıyla ilişkili taraflarla belli bir para trafiği olduğu gözleniyor. Ancak firmanın aleyhine olacak şekilde bir para alışverişine SPK’nın göz yumması düşünülemez. Böylesi bir durumda Kurum’un yapacağı inceleme neticesinde tespitle birlikte zararın giderilmesini isteyecektir. Zararın giderilmemesi halinde de sorumlular hakkında ayrıca işlemde bulunacaktır. 

Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin istikrarlı şekilde kârını yükseltebilme noktasında zayıf kaldığı gözleniyor. Son dört yılın ikisinde zarar ederken diğer iki yılda aynı seviyelerde bir kârlılık söz konusu. Kârlılıkta istikrarlı bir büyümenin yaşanamaması çıkışların sınırlı kalmasına neden oluyor. Mevcut fiyat seviyesi düzeltilmiş verilere göre halka arz seviyesinin ancak bir miktar üzerinde olduğunu gösteriyor.

Büyüyen firmaların takip edilmesinde fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan24 Ekim 2016 15:45

    sizin bakış açınıza göre thy da .0.90 larda olması gerekiyor yıl boyu külliyen zarar açıklamasına rağmen dolu dizgin gidiyor.

  • KILIÇ24 Ekim 2016 10:14

    IŞIKLAR ENERJİYE DE BİR İNCELESENİZ SEVİNİRİM SERMAYE ARTIR SOY SERMAYE EKSİLT ÇAL BİRLEŞTİR SOY SOYULA SOYULA BİR ŞEYİMİZ KALMADI .