Ana SayfaPiyasaMazhar Zorlu ve Mardin Çimento sorusu---

Mazhar Zorlu ve Mardin Çimento sorusu

1 / 2
Mazhar Zorlu ve Mardin Çimento sorusu
28 Eylül 2016 - 08:21 www.borsagundem.com

CİDDİ İŞARET GÖRMELİ

SORU- Mazhar Zorlu hissesinde alım yapmayı düşünüyorum. D gurubu alım satım nasıl yapılır? 

Ali Aydınoğlu 

CEVAP-Sermaye Piyasası Kurulu 30 Ekim 2014 tarihinde aldığı kararla borsada işlem gören hisseleri A,B,C ve D olmak üzere dört gruba ayırdı. Karara birlikte Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP), Serbest İşlem Platformu (SİP), Nitelikli Yatırımcı İhraç Pazarı (NYİP) ve Gözaltı Pazarı’ndaki (GP) hisseler genel olarak D Grubunda izlenmesine karar verildi. Sonrasında pazarların ismi değişirken SİP; Piyasa Öncesi İşlem Platformu; GP de Yakın İzleme Pazarı’ı olarak adlandırıldı. Halihazırda Yakın İzleme Pazarı’nda bulunan hisseler tek fiyat işlem yöntemine tabi bulunurken bu grup hisselerde kredili işlem yapma imkanı bulunmuyor. Ayrıca brüt takas uygulaması da söz konusu değil.  

Mazhar Zorlu hisseleri de Yakın İzleme Pazarı’nda bulunuyor ve tek işlem fiyatına tabi olmakta. Tek fiyat yönteminde açılış ve kapanış seansları da dâhil olmak üzere günde beş kez fiyat belirlenirken işlemler belirlenen bu fiyatlardan gerçekleşir. Seansın ilk emir toplama ve fiyat belirleme süreci açılış seansı olup ikinci emir toplama ve fiyat belirleme süreci ise sürekli işlem bölümünün başlangıcıyla başlayıp bitiş saatinden beş dakika önce son bulur.

SPK, borsada işlem gören mali yapısı belirsiz şirketlere dikkat çekebilmek gayesiyle Yakın İzleme Pazarı’na alırken bir bakıma yatırımcıları da uyarmak gayesini taşır. Tek fiyat yöntemiyle de özellikle bireysel yatırımcının olası mağduriyetini minimize etmeyi amaçlar.

Tüm bu bilgiler ışığında Mazhar Zorlu Holding’e bakıldığında firmanın 2016 yılı altı aylık bilançosuna göre özsermayesinin ekside olduğu gözlenmekte. Birikmiş geçmiş yıl toplam zararı ise 85,3 milyon TL. Böylesi bir şirkete yatırımda bulunabilmek için şirketin mali yapısını düzelteceğine dair ciddi bir işaret görebilmek şart. Aksi taktirde yatırım anlamlı olmayacağı gibi gereksiz yere riske girilmiş olunur.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)