Ana SayfaPiyasaKoza Maden ve Adese sorusu---

Koza Maden ve Adese sorusu

1 / 2
Koza Maden ve Adese sorusu
18 Nisan 2018 - 08:46 www.borsagundem.com

MALİ BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

 SORU-KOZAA’nın hisse değeri artar mı? Bekleyelim mi?  

Arif Kezik  

CEVAP- Borsada işlem gören şirketlerin mali performansları ile hisselerinin fiyatları arasında doğrudan bağlantı vardır. Eğer şirket gelir ve kârlılığını artırıyorsa hissenin yükselme potansiyeli artacak diğer taraftan kârda gerileme yaşanması ya da zarar etmesi halinde ise düşme olasılığı öne çıkacaktır. Bu nedenledir ki firmanın ticari faaliyetlerinin bilinmesi önemlidir. Diğer taraftan firmanın mali tabloları kamuyla paylaşılmadan önce faaliyetlerle ilgili açıklama ve haberlerin de hissenin fiyatını etkilediğini göz ardı etmemeli. Ancak tüm gerçekleşen açıklama ve haberler nihayetinde mali tablolarda somutlaşır. Bu nedenledir ki bir şirketle ilgili işlem yapmadan önce bilanço verilerinin takip edilmesi yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Koza Madencilik’in kamuyla paylaşılan SPK mevzuatına göre hazırlanmış en son bilançosu ise 2015 yılına ait. Arada geçen süre zarfında mali tabloları açıklanmadığı gibi 30 Nisan 2018 tarihine kadar SPK’dan süre alınmış durumda. Öte yandan şirket ihtirazi kayıtla vergi dairesine beyan ettiği matrahın 29,5 milyon TL olduğunu duyurdu. Firmanın 2015 yılındaki SPK mevzuatına göre vergi öncesi kârı ise 171,4 milyon TL idi. Veriler firmanın ticari kapasitesinin hayli gerilediğini yönünde sinyaller veriyor. 

Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin 2016 yılında iptal edilen henüz faaliyete alınmamış ruhsatlarıyla ilgili girişimlerinin olduğu belirtilmekte. Söz konusu iptallerle ilgili yargılama süreci devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bir sulh protokolü geçtiğimiz kasım ayında imzalandı. Buna göre iptal edilen ruhsatlardan 142 tanesinin projeleri firma tarafından revize edilecek. Böylece iptaline karar verilen ruhsatlar yeniden gözden geçirilecek. Gelinen aşamada konuyla ilgili olumlu bir açıklama henüz yapılmış değil.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)