Ana SayfaPiyasaKardemir ve Brisa sorusu---

Kardemir ve Brisa sorusu

1 / 2
Kardemir ve Brisa sorusu
30 Eylül 2016 - 08:35 www.borsagundem.com

ÖNEMELİ OLAN KÂRI BÜYÜTEBİLMEK

SORU- Rekabet Kurulunun hakkında açtığı dava haberinin ardından gerileme yaşayan Kardemir D hissesinde beklenti ne yönde olmalı? Bu durum şirketin yatırımlarının bir devreye gireceği bu süreçte hisseyi ne yönde etkiler? 

Ufuk Emil

CEVAP-Şirket, 5 Eylül 2016 günü yaptığı açıklamada Rekabet Kurulunun; Kardemir ve sektördeki bir kısım firma hakkında haksız rekabet yapılıp yapılmadığıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde ise açıklama öncesinde başlayan düşüşün konuyla ilgili açıklama sonrasında da devam ettiği gözlenmekte. Bu anlamıyla gerilemenin Rekabet Kurulunun soruşturması bilgisinin duyurulmasının ardından geldiğini söylemek doğru olmayacaktır. 

Rekabet Kurulu, farklı sektörlerde her zaman inceleme ya da soruşturma yapabilmekte. Mevcut haliyle başlayan soruşturmanın şirket aleyhine sonuçlanıp sonuçlanmayacağı hakkında yorum yapmak mümkün olmadığı gibi aleyhe sonuçlanması halinde de bu kararın yargıya taşınabileceğini göz ardı etmemeli. Şüphesiz aleyhe bir kararın gerçekleşmesi halinde firmaya mali bir külfet oluşacaktır. Fakat genel pencereden bakıldığında yatırımcı açısından asıl önemli olan mali yapının yönelimidir. 

Kardemir, son beş yıl zarfında bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürdü. 2015 yılındaysa zarar etti. 2016 yılı altı aylık faaliyet döneminde açıklanan dönem sonu kârı göz önüne alındığında bu yıl sonunu karlı kapatacağı anlaşılıyor. Takas verilerine göre yabancı yatırımcının hisseye ilgisi yılın ilk gününe göre yukarıda. Yılın ilk günü yabancıların halka açık kısım içindeki payları yüzde 13,58 iken 15 Eylül 2016 günü yüzde 20,34’e çıktı. Bu süre içinde yabancılar 93,8 milyon TL tutarında net alım gerçekleştirdi. Ancak mayıs ayından bu yana daha ziyade satış ağırlıklı işlemlerde bulunulması dikkatlerden kaçmıyor. Satışların devamı ister istemez fiyat üzerinde baskıya neden olmakta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)