Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGeniş kapsamlı kar tahmini analizi---

Geniş kapsamlı kar tahmini analizi

1 / 12
Geniş kapsamlı kar tahmini analizi
21 Temmuz 2018 - 08:57 www.borsagundem.com

Tahminlerimizde Etkili Olan Faktörler

Bankacılık sektörü karı 2. çeyreğin ilk iki ayında, hem bir önceki çeyreğin ilk iki ayı hem de bir önceki yılın aynı dönemine göre artış kaydetmiş ve 9,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergilemiştir. Ancak, Haziran ayında ise dönem sonu düzeltmeleri ve takipteki kredilerdeki artışa bağlı olarak karşılıklardaki artışlar ile mevduat maliyetlerindeki hızlı yükselişin etkisiyle, sektör karlılığında düşüş beklenmektedir. Diğer taraftan bazı Bankaların artan enflasyona bağlı olarak TÜFE endeksli tahvillerin hesaplamalarında kullandıkları enflasyon tahminlerini güncellemeleri karlılığa olumlu katkı yapacaktır.  

Sektörde hem kredilerde hem de mevduatlarda 2. çeyrekte kurlardaki artışın da olumlu katkısıyla %7'nin üzerinde büyüme kaydedilmiştir. Kamu bankalarında ise bu oran %9'u aşmıştır. Kamu hariç bankalarda TL kredilerde artış %2 seviyelerinde olurken, TL mevduattaki artış ise %1'in altında gerçekleşmiştir. 

H aziran ayındaki mevduat maliyetlerindeki artışa karşın ikinci çeyrekte kredi/mevduat makasında, kredi fiyatlamalarının da olumlu katkısıyla önemli bir bozulma beklenmemektedir. Mevduat maliyetlerindeki yüksek artışın asıl olumsuz etkisinin 3. çeyrekte görülmesi öngörülmektedir. Yılın son çeyreğinde ise yeni kredi fiyatlamalarının etkisiyle toparlanma beklenmektedir. 

Ticari kar-zarar kaleminin, swap maliyetlerindeki artışa karşın sektör karlılığına 2. çeyrekte 1. çeyrektekinin üzerinde azaltıcı etki yapması beklenmemektedir. 

TÜFE endeksli tahvil getirilerinin, hem gerçekleşen enflasyonun 2. çeyrekte yüksek olması hem de bazı bankaların hesaplamalarda kullandıkları TÜFE enflasyon tahminini güncellemeleri nedeniyle, sektör karlılığına 2. çeyrekte olumlu katkı yapması beklenmektedir. Garanti Bankası, TÜFE endeksli tahvillerin hesaplamasında kullandığı tahmini enflasyonu %8'den %10'a yükseltirken, Akbank da %9'dan %11'e çıkarmıştır.  

Karşılık giderlerinde, hem yeni yılbaşından itibaren uygulammaya başlanan TFRS 9'un etkisi hem de dönem sonu düzeltmelerine ek takipteki kredilerdeki artışın etkisiyle normalin üzerinde gider kaydedilmesi beklenmektedir. Buna ilaveten operasyonel giderlerde de genel olarak kurlardaki artışın da olumsuz etkisiyle görece yüksek artış öngörülmüştür.  

Bu çeyrekte temettü gelirlerinin sektör karlılığına olumlu katkı sağlaması beklenmektedir. Bu durum genel olarak kamu bankalarında kaydedilecekken, takibimizdeki özel büyük bankaların iştiraklerini özkaynak yöntemine göre değerlendirmeleri nedeniyle, bu bankalardaki iştirakler bir önceki çeyrektekine benzer katkılar sağlayacaktır.

Takipteki kredilere ayrılan karşılık oranları ve muhasebe yöntemlerindeki değişiklikler geçmiş dönemlerde olduğu gibi banka karlılıkları üzerinde etkili olacaktır.  

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, tahminlerimize göre, 2018 yılının ikinci çeyreğinde takibimizdeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %5,8 oranında azalacağını, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %12,8 oranında artış kaydedeceğini beklemekteyiz.

Takibimizdeki bankaların tümünde tahminlerimize göre bir önceki yılın aynı dönemine göre artış kaydedilirken, bir önceki çeyreğe göre ise Halkbank, Yapı Kredi ve TSKB'nin karlarında artış olacağı öngörülmüştür.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nihat21 Temmuz 2018 12:55

    İşin ilginç tarafı bizim bankaların tamamı kamu dahil 2002 yılından beri müthiş karlar yazıyor Avrupa bankalarının çoğu battı batacak notu düşürülen bizim bankalar oluyor! Ne kadar ilginç değil mi?