Ana SayfaPiyasaİşte yeni haftada öne çıkacak 3 hisse ---

İşte yeni haftada öne çıkacak 3 hisse

1 / 2
İşte yeni haftada öne çıkacak 3 hisse
22 Temmuz 2018 - 08:15 www.borsagundem.com

MERKEZ’DEN 125 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI BEKLİYORUZ

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI 

USDTRY 

Güçlü Dolar teması tekrar piyasa katılımcılarının risk algısına konu olurken, ABD 10 yıllık tahvil faizinde %3 psikolojik seviyesine doğru hareket potansiyeli gelişmekte olan ülkeler için tehdit oluşturmaktadır. Haftanın en önemli gelişmeleri arasında TCMB faiz kararları ile ABD büyüme verisini takip edeceğiz.

TCMB tarafında 125 baz puan faiz artırımı bekliyoruz. Merkez Bankası’nın yeni ekonomi yönetimi yapacağı ilk toplantıda faiz konusunda atacağı veya atamayacağı adımlar bağımsızlık ile ilişkilendirilebilir. Olası bir faiz artırımı Merkez Bankası’nın piyasa dinamiklerine göre hareket ettiği algısı ile Türk varlıklarına pozitif yansıması ve Türk Lirası’nda değer kazanımına neden olabilir. Piyasanın genel beklentisi 100 baz puan olduğu düşünüldüğünde ilgili seviye üzerinde veya altında olabilecek bir adım Türk varlıklarının tepki şiddetini yükseltecektir. 

TRY’nin güçlü bir performans oluşturabilmesi yani USDTRY kurunda aşağı yönlü hareketler için piyasa beklentisinin üzerinde bir artışın oluşması gerektiği, piyasa beklentisinin altında gerçekleşecek olası faiz artışı durumunda ise kurda pozitif bir görünümün oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ek olarak Bankanın piyasa ile aynı beklentiye sahip olması ve buna yönelik bir sonuç bildirmesi durumunda USDTRY kurunda etkin bir görünüm beklememek gerekmektedir. 

USDTRY kuru yukarı yönlü çıkışını 4,8580 bariyeri üzerine taşıyabilirse, zayıf tepki / güçlü trend sloganından yola çıkarak pozitif beklenti kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Bu düşünce yapısı ile birlikte 4,9253 ve 4,9761 zirvelerine doğru çıkışlar izlenebileceği gibi mevcut seviyeler dışında ek olası yeni zirve olarak da tepkiler sona ermesi sonrasında teorik olarak ilk hedef seviyesi 5,0155 gündemde yer alabilir. Bu tür bir pozitif fiyatlama davranışında 5,0155 bariyerine göre USDTRY kuru kar realizasyonu + tepki satışı düşüncesini gündeme getirip getirmeme konusunda tekrar karar vermek isteyebilir.  

USDTRY kurunun yukarı yönlü çıkışını 4,8580 bariyeri altında sınırlandırması durumunda ise trend içi tepki düşüncesi bir müddet daha gündemi meşgul edebilir. Böyle bir düşüncede en kritik ana destekler, 4,7750 ve 4,70 – 4,6750 olarak kaydedilmiştir. 

FAİZ

Tahvil faizlerinde bu hafta gerileme görüldü, rekor yüksek seviyelerdeydi. Faizdeki gerileme kapsamında tahvile para girişi olduğunu söyleyebiliriz. Hükümet, Hazine’nin itfadan fazla borçlanma yapması uygulamasına son vermek istiyor. Yapılabilirse, son derece pozitif… Faizlerde de normalleşme sağlanabilir. Bu noktada gerek Merkez Bankası kaynaklı, gerekse de Hazine veya maliye kaynaklı olarak piyasa faizlerinin daha da yükselmemesine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca Fitch not indirimi dahil piyasalar şimdilik en kötü senaryoyu gördüğümüzü düşünüyor.

Güçlü Dolar teması devam ederken, piyasa katılımcılarının risk algısında ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş bulunmaktadır. Tahvil faizinde yükseliş Dolar temasına ilave pozitif katkı sağlamaktadır. Mevcut durumda %2,85 seviyesinde normalleşme arayışında olan faiz için %3 psikolojik seviyesi önemlidir. Büyüme ve enflasyon dinamiklerinden dolayı aşağı yönlü faiz hareketi sınırlı kalmaktadır. 

24 Temmuz tarihinde gerçekleşecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararları yakinen takip edilmelidir. Faiz artırımı düşüncesinin ön planda yer aldığı bir süreçte bankanın olası artışının piyasa beklentisini karşılayıp karşılamaması ya da faiz konusunda bir değişim yapıp yapmayacağı hususu, TRY’li varlıklar üzerinde etkili hareketlerin oluşmasını sağlayabilir.

BORSA İSTANBUL  

Borsa İstanbul 100 endeksinde 93bin seviyesinde kalma çabası devam ederken, negatif faktörlerde en kötüsünün geride kaldığı (şimdilik) algısı öne çıkmaktadır. 93 bin seviyesi üzerinde 93500 ve 94500 dirençleri takip edilebilir. Aşağı yönde 92500 ve 91500 destekleri önemli olabilir. Endeks genel momentumu için bankalar değil sınai endeks daha öne çıkmaktadır. Bu bağlamda THYAO / EREGL / ASELS hisse senetleri önemli olabilir.

EURUSD 

ABD ekonomisinden devam eden güçlü istihdam / ılımlı büyüme / enflasyon toparlanması ve Fed’in kademeli / temkinli / veri odaklı faiz artırım süreci Dolar temasını yukarı taşıyan destekler arasında yer almaktadır. Trump dönemi ABD tarafında sert eleştirilere maruz kalsa da istihdam yaratma / gelişmelerinde en iyi dönemlerden birinin yaşandığını belirtmek gerekiyor. İstihdam güçlenmesi, büyüme dinamiğinin ılımlı patikada sürmesini uzun dönemde sağlayacağından makro dinamiklerde kısa sürede negatif değişme ihtimali zayıflamaktadır. Tüm bu unsurlar dikkate alındığından Dolar’ın güçlenmesine ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %2,85 seviyesi altında kalıcı olmamasına şaşırmamak gerekiyor. 2018 yılı başından itibaren Almanya-ABD 10 yıllık tahvil makası (beyaz çizgi) açılmaya devam ederken, EURUSD paritesinde aşağı yön benzerlik göstermektedir. Bu durum Dolar endeksinde güçlenme ile desteklenmektedir.

Haftanın en önemli gelişmeleri arasında ECB ve ABD büyüme verisini takip edeceğiz. ECB tarafında herhangi bir değişlik beklemezken, Başkan Draghi’nin basın toplantısında yapacağı olası sözlü yönlendirmeler Euro para birimi üzerinde etkili olabilir. 

Dolar endeksinin son süreçte gerçekleştirdiği pozitif fiyatlama davranışı EURUSD paritesine yönelik negatif beklentiyi güçlendirse de endeksin 16 Temmuz 2017 tarihinden beri gündemde tuttuğu 95,10 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturamaması, paritenin negatif seyrini sınırlandırmakta ve son dönemde dikkat çeken 1,1510 – 1,1850 bandının devam etmesine imkan tanımaktadır. Bu sebeple de yeni hafta görünümünde Dolar endeksi 95,10 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturarak ezber bozacak mı yoksa ilgili seviyede baskı görmeyi sürdürecek mi sorusuna cevap arayacağız. Bu sorunun cevabı EURUSD paritesi için yeni dönemde 1,15 – 1,20 bandı mı yoksa 1,15 – 1,10 bandı mı gündemimizde yer alabilirin cevabını bulabilmek adına önemlidir.

EURUSD paritesi 1,19 – 1,1854 bölgesi altında kalmayı sürdürürse, zayıf tepki / güçlü trend sloganının etkin bir rol oynaması beklenilebilir. Bu düşünce yapısı ile birlikte 1,1620 ve teorik 1,1510 / psikolojik 1,15 seviyesine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı izlenebilir. Alternatif olarak olası tepkilerin 1,19 – 1,1850 bölgesi üzerinde kalıcı hareketlere dönüşmesi durumunda ise, EURUSD paritesine yönelik pozitif fiyatlama davranışı yeni dönemde yüksek sesle konuşulmak istenebilir. Ancak bu tür bir değişimin oluşabilmesi için Dolar endeksinde önemli ve hacimli düşüşlerin yer alması gerektiği unutulmamalıdır. Bu değişime yönelik olası makro açıklamalarda ECB’nin şahin görünümü için piyasa katılımcılarını inandırması, Fed’in ise güvercin bir tutum sergileyebileceği bir döneme geçebileceği mesajını vermesinden geçeceğini söyleyebiliriz. 

ALTIN 

Bu yılın zirve noktası olarak kaydettiğimiz 1366 dolar seviyesine ulaşması ardından başlattığı negatif fiyatlama davranışını 1307 / 1308 bölgesi altına sarkıtması sonrasında hızlandıran kıymetli maden, 2015 Aralık tarihinden beri pozitif görünümü destekleyen trendin güncel alt noktası 1238 seviyesine ulaşması ardından ilk etapta bu bölge üzerinde kalmayı başarsa da daha sonra kaydetmiş olduğu kısa vadeli negatif fiyatlama davranışı ile 1238 seviyesi altına sarkıtarak orta – uzun dönemli trend görünümü sona mı eriyor sorusunu sorduğumuz bir döneme girmemize katkı sağladı. Bu sebeple de yeni dönemde altının performansı yakinen takip edilmelidir.

Teknik olarak 1264 seviyesi altında negatif görünümüne devam eden Ons Altın’da kısa vadeli olarak tepki alımı düşüncesi gündemde yer alır mı sorusunun cevabında kanal alt noktası 1214 desteği, olası tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı içinse kanal üst noktası 1238 bariyeri takip edilmelidir. Son süreçte Ons Altın fiyatının 1214 üzerinde tepki düşüncesine devam etme görünümü gündemde yer alsa da ilgili tepkilerin devam edebilmesi için 1238 bariyerini aşması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde yani Altın fiyatının tepki düşüncesini 1238 ile sınırlandırması durumunda ise zayıf tepki / güçlü trend görünümü etkin bir rol oynayabilir ki böyle bir düşüncede 1214 seviyesi altında 1200 başta olmak üzere 1189 ve 1178 destekleri yeni dönemde dikkat çekebilir. 

PETROL 

ABD – Çin ticaret savaşının petrol fiyatlarında baskısı sürerken, ABD petrolü hafta içerisinde sınırlı da olsa kayıplarını telafi etmeye çalıştı. Önümüzdeki hafta ABD veri akışı ve stok rakamları takip edilecekken, özellikle hassasiyetin sürdüğü ABD – Çin başlığına ilişkin gelişmeler yakından izlenecek.

Ham petrolde önümüzdeki süreçte, 65,50 – 69,40 bölgesi takip edilecekken, bu bölge dışında gerçekleşebilecek fiyatlamalar ve günlük kapanışlar yön arayışına katkı sağlayabilir. Düşüşlerin devamı için 65,50 altındaki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 63,70 ve 61,80 seviyeleri hedeflenebilir. Olası toparlanmalarda 69,40 seviyesinin aşılması ve bölgede sağlanabilecek günlük kapanışlar ise ivmenin tekrar yakalanmasına katkı sağlayabilir. Bu durumda ise 72,50 ve 72,90 seviyeleri gündemimize dahil olabilir. 

Brent petrole önümüzdeki süreçte, 71,10 – 76 bölgesi takip edilecekken, bu bölge dışında gerçekleşebilecek fiyatlamalar ve günlük kapanışlar yön arayışına katkı sağlayabilir. Düşüşlerin devamı için 71,10 altındaki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 68,90 ve 66,90 seviyeleri hedeflenebilir. Olası toparlanmalarda 76 seviyesi gündeme gelebilir. Bu seviyesinin aşılması ve bölgede sağlanabilecek günlük kapanışlar ise ivmenin tekrar yakalanmasına katkı sağlayabilir. Bu durumda ise 78,50 seviyesi gündemimize dahil olabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)