Ana SayfaPiyasaİpek Enerji ve Coca Cola İçecek sorusu---

İpek Enerji ve Coca Cola İçecek sorusu

1 / 2
İpek Enerji ve Coca Cola İçecek sorusu
11 Eylül 2017 - 08:15 www.borsagundem.com

YABANCILAR ÇIKIŞTA SATTI

SORU (1) - IPEKE’nin son durumu ne olur? Daha çok dinlendirirler mi? Yoksa olması gereken yere gelir mi? Yani altı lira civarlarına… Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim… 

Olkun Akyol

CEVAP - Borsada işlem gören herhangi bir hissenin fiyatı, temsil ettiği şirketin değeriyle yakından bağlantılıdır. Eğer firma gelir ve kârlılıkta iyi bir performans sergiliyor ve düzenli olarak büyüyorsa buna bağlı olarak hissenin fiyatında da yükseliş beklemeli. Aksi durumda da düşüş yönelimi öne çıkacaktır. Söz konusu durum hissenin fiyatı hakkında yorumda bulunabilmek için şirketin mali yapısını yakından takip etmeyi gerektirmektedir. Ancak İpek Enerji’nin mali durumu hakkında bir süredir bilgi sahibi olmak mümkün değil. Şirketin kamuyla paylaştığı en son bilançosu 2015 yılı dokuz aylık döneme ait. Söz konusu dönemden sonraki bilançolar açıklanmadı. Bu da geçen dönem zarfında firmanın nasıl bir mali performans sergilediği hususunda belirsizliğin yaşanmasına neden oluyor. SPK’nın verdiği izin çerçevesinde ilgili bilançoların 1 Ocak 2018 tarihine kadar açıklanması gerekiyor. Mevcut durum bir arada değerlendirildiğinde hissede gözlenen fiyat hareketini anlamlandırmak zor. 

Hissenin fiyat seyri yakından takip edildiğinde yılın ilk altı ayı daha ziyade yatay bir seyir izlemekle birlikte haziran ayının ikinci haftasından itibaren kayda değer şekilde yükseldiği gözlendi. Takas verileri ise bu çıkış sırasında yabancı yatırımcının ciddi oranda satış yaptığını gösteriyor. Hissenin 6,40 TL ile tepe noktasını gördüğü Ağustos 2017’de yabancı hesaplarında 16,5 milyon dolar net satış gerçekleşti. Yılın ilk beş ayında da satış ağırlıklı işlemlerde bulunan yabancılar geçen sekiz aylık dönemde net 20,3 milyon dolar satış yaptı. Satışların ardından halka açık kısım içindeki yabancı payı 25 Ağustos 2017 günü yüzde 19,77’ye geriledi. Yılın ilk günü ise bu oran yüzde 40,26 idi. Hissenin tekrar altı liranın üzerine çıkabilmesi için alıcıların güçlenebilmesi şart. Mevcut belirsizlikler göz önüne alındığında böylesi bir gelişme beklenmemeli. Ancak spekülatif bir hareketlenmenin neticesinde gündeme gelme olasılığı daha fazla öne çıkmakta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)