Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıInvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı---

InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı

1 / 3
InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı
07 Kasım 2017 - 13:46 www.borsagundem.com

ABD ile Vize Sorununun Çözümü Konusunda Atılabilecek Adımlar Endeksleri Bu Hafta İçin Yeni Zirvelere Taşıyabilir...

BİST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı haftalık bazda %3,2 yükselişle 111.293 seviyesinden tamamladı. Haftanın ilk yarısında genel olarak yükseliş eğiliminde olan endekslerde yeni rekor seviyeler görüldü. Haftanın son gününde ise kar satışlarına ve TL’deki değer kaybına bağlı olarak zirve seviyelerden geri çekilmeler yaşandığını gördük. Geçtiğimiz haftanın son gününde içeride enflasyon verileri takip edilirken, dışarıda da ABD’nin tarım dışı istihdam verileri izlendi.  

Cuma günü açıklanan TÜFE enflasyonu aylık %2,1 ile piyasa beklentisi olan %1,7’nin üzerinde gerçekleşirken, böylelikle yıllık enflasyon da %11,2 seviyesinden %11,9 seviyesine yükseldi. Enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi ile birlikte tahvil faizlerinde de 2 yıllıklarda %13,45, 10 yıllıklarda da %12,28 seviyeleri görüldü. Tahvil faizlerinin yüksek seviyelerde seyrediyor olmasının, şirket değerlemeleri üzerinde önümüzdeki dönemde negatif etkisinin olabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca Cuma günü için %50 Dolar, %50 Euro kuru üzerinden hesaplanan döviz sepetinin de rekor seviyelere çıktığını gördük.  

Diğer yandan geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan tarım dışı istihdam verileri, ana veri olarak Ekim ayında beklentilerin altında kalırken, önceki aydaki verilerin yukarı revizyonu ile birlikte esas olarak beklentileri karşıladı. Buna karşılık ücret enflasyonu tarafının beklentilerin altında kalmasının etkisiyle Dolar endeksinde görülen zayıflık, daha sonra diğer güçlü gelen ekonomik veriler, FED’in Aralıkta faiz artırımı yapacağının neredeyse kesin olarak beklenmesi ve vergi indirimleri konusundaki gelişmeler ile Doların yeniden toparlandığını gözlemledik. Geçtiğimiz hafta ayrıca vergi reformu konusunda yapılacak değişiklikler açıklanırken, bu konuda bu hafta içinde yaşanabilecek gelişmeler de izleniyor olacaktır. Geçtiğimiz haftanın ABD tarafında diğer bir önemli gelişmesi ise ABD başkanı Trump’ın yeni FED başkanı adayı olarak Powell’ı belirlediğini açıklamasıydı. Powell genel olarak mevcut başkan Yellen ile benzer politikaları izlemesi açısından piyasaları rahatsız etmeyecek bir başkan olarak ön plana çıkıyordu. Bu durum gelişmekte olan ülke piyasaları için de olumlu bir gelişme olarak algılanabilir.   

İçeride Cuma günü seans sonrasında kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin not değerlendirmesi açıklanırken, piyasanın beklediği gibi yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak altındaki notunu ve negatif olan görünümünü koruduğunu gördük. Beklentiler dahilinde yapılan değerlendirme sonucunun TL varlıklar üzerinde bir etkide bulunmadığını gördük. 

Bu hafta için endeksler haftaya olumlu bir havada başlarken, haftanın ilk gününde kapanışa doğru gelen ABD elçiliklerinde sınırlı vize hizmetine başlandığı haberleri ile birlikte tarihi rekorlarını yenilediğini gördük. Bu hafta için özellikle Başbakan Yıldırım’ın Salı günü başlayacak ve Cuma günü sona erecek ABD ziyaretinde, vize ve diğer itilaflı olunan konular hakkında gelebilecek olumlu açıklamalar endekslerde yeni zirve seviyelere doğru hareketlenmenin devam etmesini sağlayacaktır. Diğer yandan açıklanmaya devam eden 3. çeyrek finansal sonuçları için bu hafta 9 Kasım’da konsolide bilançoların açıklamalarının tamamlanacağını hatırlatalım. Bu tarafta güçlü gelmeye devam eden sonuçlar ile birlikte dönemin sona ermesinin ardından değerlemelerde yukarı yönlü revizyonlara gidilebileceğini düşünüyoruz. Yalnız kur tarafındaki seyir de önümüzdeki dönemdeki finansallar üzerindeki iyimserliği etkileyebilecektir. Özellikle seneyi yüksek bir kur seviyesinden tamamlamamız durumunda, özellikle yüksek döviz açık pozisyonu bulunduran şirketlerin 4Ç17’de bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenebilir. Yurtdışında ise Suudi Arabistan’da yaşanan gelişmeler ile petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket ediyor olması, içeride piyasaları tedirgin edebilecek bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ABD başkanı Trump’ın Asya gezisinden çıkabilecek mesajlar da global piyasaların seyri açısından izlenecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)